Underworld-A vérfarkasok lázadása (Underworld: Rise of the Lycans, 2009)

A harmadik rész tulajdonképpen az első

Sorozattá fejlődött filmeknél már nem újság, hogy a sorozatszámok nem feltétlenül a cselekmény időrendjét követik. Így az Underworld harmadik része is tulajdonképpen az első rész, az eddigi első két rész előzménye. A 2003-as első Underworldből megtudhattuk, hogy már ősidők óta zajlik a véres háború a vámpírok és a farkasemberek között, a csaták akkor már egészen a budapesti Eötvös utcáig is elhúzódtak, a szegény BRFK-s járőrök legnagyobb rémületére. Viszont Görög Zita is jól mutatott a Neóék által épp a szekrénybe akasztott hosszú kabátokban, valamint a szexeszközboltok kirakataiban látható szadomazo-bőrökben. A vérzivataros családi dráma második részében (Underworld – Evolution, 2006) tovább zajlik a csetepaté a vérszívók és vérfarkasok között, még mindig Zitával (és a főszerepben ismét Kate Beckinsale-lel), földig érő felleghajtó köpenyek, bakancsok. A felületes szemlélő mintha egy darkos szadomazo divatbemutatóra tévedt volna, a leszakított végtagok és a szakadatlan ömlő vér csupán ennek kellékei. E mostani harmadik eljövetelből megtudhatjuk, hogyan is kezdődött ez az egész vérfétisiszta szappanopera.

Vérfarkas Rómeó és Vámpír Júlia

Ahol két hatalom viszályban áll, ott előbb-utóbb bimbózik a szerelem is, hogy ha már tragédia, akkor legyen nagyon az. A vámpír Selena-Beckinsale már az előző részben is összeszűrte testnedveit a farkas-hibrid Michaellal, mely aktus vicces lepedőakrobatikájának imitációját azóta is gyakorolják a normál szeretkezésbe beleunt sportos (ember)párok. Ám mivel e mostani rész annak előzménye, akár csodálkozhatunk is, hogy a vámpírhercegnő belement e románcba, hiszen itt kiderül, hogy farkasember-vámpír leosztásból semmi jó nem sül ki. Az ügy emberekre szabott „gyenge” modellálását megtalálhatjuk bizonyos William Shakespeare-nél. Úgy tűnik, a vámpírok sem jobbak az embernél: semmit nem tanulnak őseik hibájából. Viktor, a gonosz vámpírkirály egy szem lánya naná, hogy a vérfarkashibrid Luciánba habarodik bele, aki azért mellesleg Viktor lieblingje is, míg be nem csúnyázik egyszer, szabadságvágyból kifolyólag, az öreg üvegszeműnél. Erre pakol még rá a vérbő románc (pici akrobatika itt is van, de közel sem olyan extrém, mint eggyel elébb), nem csoda hát a vérfürdő.

Régebben más volt a divat

Az első két részt meghatározó Mátrixos-S/M-s stíl a múltban (tehát itt, A vérfarkasok lázadásában) még sehol sem volt. Itt a vámpírok decens sötét lovagi páncélzatban feszítenek, míves kardokat forgatnak és meglepően hightech sorozatvető nyilakkal szórják a farkasokat. A farkasok saját szőrmentéjükben szerepelnek, nevetséges is lenne bármilyen más kosztüm számukra. Emberek nincsenek itt sem. Viktor már ismert állandó hupikék üvegszeme már itt is megvan, de a többieké csak akkor válik kékké, ha dühösek vagy izgatottak. (Vagy amikor a kellékes nem felejti el a felvétel előtt feltenni nekik…) Egyszóval, e részben a korábbi felnőttesebb extrém-szexis dizájn helyett itt inkább a kamaszosabb fantasy dominál. A vámpírok leginkább Elrond, a tündekirály íjászaira emlékeztetnek, csak éppen fényes feketére festve. A vérfarkasok is mintha a Gyűrűk Urából lennének exportálva, talán a film alkotói is épp azt az animációs szoftvert használták, amellyel Vasudvard farkaslovasait is mozgatták: ördögi a hasonlóság.

Szumma szummárum

Az alvilági szappanopera harmadik felvonása a megszokott és elvárt vériszamos kaszabolásokon túl a darkos, sátánista, enyhén erotikus felhangokat elhagyva most inkább a fantasy felé tendál. A kékesszürke-sötét látvány marad, ez nem meglepetés, hiszen e filmet a múlt rész díszlettervezője rendezte: Patrick Tatopoulos. Némi változás van szereplők motivációjában is, e részben a farkasemberek alárendelt viszonyukat is megváltoztatják Lucian vezetésével. A melodramatikus családi viszály helyett heroikus szabadságharc, persze csak idézőjelekben. A film alapvetően látványközpontú, a vámpír-vérfarkas mitológia vélt/valós vonzerejére épít, a harmatgyenge, minimális bonyodalmat ragozó sztori csupán apropó a csatajelenetekhez, valamint a főszereplők olykor bizony nevetséges pózaihoz. Bill Nighy (Viktor) vámpírkirálya már-már önmaga karikatúrája a szája sarkából csurgó vérrel és meredt üvegszemeivel, Rhona Mitra (Sonja, a vámpírkirálylány) tökéletes alteregója a Beckinsale által alakított Selenának, olyan, amilyen. Michael Sheen (Lucian) azonban mindent visz. Pengére szálkásított testével és népvezér hős karakterével anakronisztikus ellentétben állnak óriási, nedves és szomorú bociszemei. Kiválasztása óriási tévedés. Asanisimasa: 3/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Underworld-A vérfarkasok lázadása (Underworld: Rise of the Lycans, 2009) bejegyzéshez

 1. El Argentino szerint:

  A 2.-t is csak azért nem állítottam meg, mert nem egyedül néztem. Inkább megnézem a Kincs, ami nincs-et.

 2. lamb79 szerint:

  szerintem a harmadik kicsit jobb volt mint a ketto, de az elsot semmi sem ubereli. Gyuruk Ura párhuzamot én is éreztem, foleg a farkasember-barlang nézett ki úgy mint a holtak városa, meg a Rettenthetetlen is beugrott amikor a farkasembereknek szónokolt a vezéruk szabadságról stb. de nagyon jól szórakoztam, simán adnék rá 7/10et annak ellenére hogy ez nem annyira az én mufajom.
  sztori talán azért tunhet gyengének mert a lényeget már elmondták az elso részben, így kevésbé érvényesulhet a hatás.
  nem olyan rossz ez a film.

 3. Bélabá01 szerint:

  Egyetértek lamb79-el. Nehéz úgy elmesélni egy történetet, hogy újszerűnek hasson, ha az előző filmekben tulajdonképpen már elmesélték.
  Nem tudom pl. ki emlékszik arra, hogy az Underworld-ben Sonja (Lucian emlékeiben) barnásszőke hajú. Ehhez képest itt…
  Amit viszont mindenképpen jónak tartok a filmben, hogy nem vétettek komoly történeti hibákat, rendesen meg lett alkotva a cselekményszál, hogy aztán a későbbi eseményekben (korábbi filmekben) hivatkozni lehessen rá.
  Azt mondjuk kicsit gáznak éreztem, hogy Viktor-t a végén Lucian csak úgy úszni hagyja és nem megy utána, de hát a happy end az kell.

  A 7/10-et támogatom én is.

 4. borpancsoló >> szerint:

  utálom az olyan folytatásokat, amik igazából előzmények, és annak a folytatása már utána van, de még az az előtti előtt, szóval ez egy baromság. Ha kidöglött a sztori, akkor kidöglött.

  Kár, pedig én nagyon bírtam az első részt és a második is teccett…

 5. Bélabá01 szerint:

  @borpancsoló >> Istvándy Jenő Pincészete:

  Most vigasztaljalak azzal, hogy Craven árulása még megfilmesíthető? 🙂
  (Az utolsó rész folytatása az előző kettő előtt 🙂 ).

 6. nyuszómuszó szerint:

  Nem tudom, nekem az egészet a csaj rontotta el.. Ronda volt, nem illett a történetbe és annyira kifejezéstelen lóarca van, hogy amiatt semmi másra nem lehetett odafigyelni.. Jó éett volna, ha mondjuk azért szép, vagy ilyesmi..

 7. VVega szerint:

  Kevés volt a lóvé látványosabb és több harcra. Ez pedig óriási baj, mert más nem nagyon értékelhető benne 😀

  (ha még Kate Beckinsale lenne…alapból 3 pont :D)

 8. efes szerint:

  @VVega: szvsz nem volt kevés a csatajelenet, csak van ez a mostani divat, hogy kézikamerával félközelikben mutatják, így nem is látni túl sokat… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.