A törvény embere 4. évad (Justified, Season 4, 2013)

Negatívumként könyvelem el, hogy kiveszett a Justified negyedik évadából az a penetráns, földszintesen gyökér, suttyóföldi hangulat, mely megszabta az első évadok hangulatát és igazán egyedivé, érdekessé tette azokat a krimisorozatok dzsungelében. Ma már szó sincs arról, hogy a Kentucky állambeli Harlan koszos városának belügyeiben turkáljunk, hiszen justified s4gyakorlatilag az eddigi három évad (1+2, 3) alatt már szinte teljesen kinyírta egymást a városkát uraló három rivális család, a Bennették, a Crowderek és a Givensek. A negyedik évadra alig maradt valaki életben. Raylan Givens (Timothy Olyphant) helyettes rendőrbírón és Boyd Crowder (Walton Goggins), mondjuk azt, vállalkozón, mint a sorozat két fő karakterén kívül alig él már valaki, így az ő folyamatos, még a gimis korukból eredő vetélkedésük tulajdonképpen a legerősebb fősodor, ami hajtja tovább a sorozatot.

A modern, suttyó redneck-western mára tulajdonképpen sima, vidéki krimivé változott, de annak még mindig az egyik legjobb a piacon. Az Elmore Leonard történetei alapján igen jól megírt sztoriban már csak elvétve bukkannak fel a korábbi évadok bőgatyás, füvet szívó, whiskyt vedelő, oxyt zabáló vidéki bányászai. Boydból, oldalán Avával komoly bűnöző lett, aki immár üzleti ügyeiben nagymenőkkel találkozik, Raylan azonban még maradt valami régi időkből idetévedt John Wayne-arcnak. Ő, bár a törvény embere, mégsem egyértelműen pozitív hős, hiszen a törvényt saját szempontjai szerint alkalmazza, illetve tartatja be, míg Boyd személyiségében olykor igen mély, valóban emberi vonásokat is felfedezhetünk – igaz, elsősorban Ava irányában. Van újra vallási szál is (hiszen az ún. Biblia-övezetben járunk), vannak korrupt zsaruk, de főleg különböző bűnözői csoportok üzleti, valamint üzletemberek maffiajellegű machinációival foglalkozunk az évadban, valamint fontos cselekményszervező elemként jelennek meg az amerikai háborús veteránok “visszailleszkedési nehézségei” is. Majdnem annyit, úgy és olyan szellemesen locsognak, mint egy Tarantino-filmben (lásd: Te mindig 40 mondatban mondod el, amit el lehet 4 szóban is?), ráadásul tévéfilmhez képest igen szabadszájúan. Érdekesek és jellemzőek azok a filmes utalások, melyek szóba kerülnek: pl. A nagy Lebowski Coenéktől, klasszikus westernek, mint a Délidő, a Vad banda, híres figurák, mint John Wayne és Cary Grant, a fiatal Gerard Depardieu, de szóba jön az Ó-Testamentum sajátosan magyarázott Isten-fogalmától a kortárs irodalomig sok minden. Mondom, már nem az oxyzabáló bányászok között vagyunk… De azért nagyon jó ez még mindig. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) A törvény embere 4. évad (Justified, Season 4, 2013) bejegyzéshez

 1. CYHMK szerint:

  Tetszett az évad, bár számomra antiklimax-szal végződött. A 10. rész környéke volt a csúcspont, amikor Shelby-t elszállították Lexingtonba (amivel megoldódott az egész évad fő bonyodalma), aztán pedig még volt 3 rész, ami ezek után pitiánernek tűnő dolgokkal foglalkozott.

  Szegény Raylannek is mi lett a jutalma, miután megoldotta az évszázad rejtélyét? Befoltozhatta az apja harlani házának a falát.
  Az a jelenet megerősítette bennem, hogy ha nem az lesz a sorozat vége, hogy Raylan-t áthelyezik valahova a civilizált világba, és örökre elhúz ebből a szemétdombból, akkor az nagyon lehangoló lesz.
  Bár azért a felsőbb körök swinger partiján láthattuk, hogy más arca is van Harlan-nek.

  Az évad jelenete az volt, amikor a másfél méteres, polgárőr-szerűség Bob fegyvert tart a két nagymenőre, akik ezt látva elkezdenek sírni a röhögéstől. Nem sokkal később egymásra lövöldöznek, mint gyerekek a vizipisztollyal, míg a bizonyítani akaró Bob elő nem vesz egy AK47-et a turbó-Polski csomagtartójából.

  Szenzációs karakter.

  • efes szerint:

   Nem akartam ennyire cizellálni, mert sokan a magyar szinkronos verziót nézik, az meg asszem csak a harmadik évadnál tart (vagy még ott sem). De Bob valóban csúcs. Én amúgy csak azt a befejezést tudom elképzelni, hogy Raylan visszaadja a jelvényt és békés családapa lesz, mint egy igazi westernhős… Minden más stílustörés lenne – de cáfoljanak meg az írók. (Elmer Leonard írásaiban elvileg ott kell legyen a megoldás.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.