The Berlin File (베를린, A berlini akta, 2013)

Manapság ott tartunk, hogy a dél-koreai televíziókészülékek jobbak, mint ahol elvileg feltalálták őket, saját fülemmel hallottam olyan megrögzött iPhone-usert, aki azt mondta, hogy következő telefonja már Samsung Galaxy 4-es lesz és the-berlin-fileegyebek mellett már a Chevrolet, mint az amerikai álom egyik kultikus darabja is a távol-keleti autógyártást reprezentálja. A dél-koreai filmművészet adta a világ filmtermésének talán legizgalmasabb darabjait (pl. Park Chan-wook Bosszú-trilógiája, vagy mondjuk Kim Ki-duk életműve) az évezred fordulóján, még akkor is, ha a tempó és a minőség manapság kissé alábbhagyott…

Arra viszont szerintem még nem volt példa, hogy a kémfilm műfajában próbálkozzanak: A berlini akta esetében a kérdés tehát az, hogy le tudja-e nyomni ez a kémtörténet John le Carré legjobb darabjait? Nos, a kémtörténetek pápájának trónusa ez alkalommal (még) nincs veszélyben, de Ryoo Seung-wan próbálkozása reményt keltőnek ítélhető. le Carré amúgy egy vicces cameóban, egy tipikusan távol-keleti, mester és tanítványa-jellegű jelenetben megjelenik a filmben – egy könyvborító formájában.

Korea utóbbi bő félévszázadának története igen jó alapot ad efféle történeteknek, hiszen a két részre szakadt/szakított ország torzsalkodása rendszeresen megjelenik a híradásokban. Értelemszerűen, a nagy ellenségeskedésben egyik fél sem felejti el az információ birtoklásának fontosságát és azért, hogy ebből minél többet begyűjtsön gyűlölt testvérszomszédjáról, tényleg mindent megtesz. A kémkedés titokzatosságát itt azonban még érdekesebbé teszi, hogy a két fél valójában egy nép, azonos kultúrával, szokásokkal, nyelvvel, csak éppen eltérő társadalmi berendezkedéssel. A filmben észak-koreai ügynökök készülnek fegyverüzletet kötni bizonyos orosz közvetítéssel bizonyos arab terroristákkal, a dél-koreai, valamint az amerikai és az izraeli hírszerzés teljes, bár nem kívánt figyelmétől övezve. Itt van tehát mindenki, aki számít a kémkedés való világából. A vicc kedvéért a helyszín Berlin.

Szóval, olyan ez a dolgozat, mint amikor ügyes és szorgalmas koreai mérnökök lekoppintanak egy nyugati világból származó stílusos és kifinomult technikai eszközt, benne van minden, csillog és villog, beszél és talán még be is vásárol helyetted, viszont már annyi a csicsa, bizgentyű és funkció rajta, hogy a felhasználó hosszú hetekig csak berlin-file-2tanulja a szerkezet kezelését, melynek logikája sem igazán nyugszik arisztotelészi alapokon. Tényleg távol akarom magam tartani a sztereotípiáktól, de komolyan azzal telik az első félóra, hogy próbáljuk meghatározni a sok ázsiai szereplőről, hogy ez most éppen kicsoda? A többivel nincs baj, de azok inkább csak mellékszereplők – a lényeg pedig a koreaiak között zajlik. De azért hamar megvan az identifikáció, s ekkora talán már a történetben betöltött szerepük is nyilvánvalóvá válik, és tudjuk, melyik északi, melyik déli és melyik mindkettő.

A meglehetősen agyonbonyolított, többszörös átverésen és áruláson átbukdácsoló történet ráadásul kap még egy jó vaskos szerelmi szálat is, mintegy sajátos ízesítésként. Ne gondoljunk azonban afféle Bond-jellegű bájolgásra, ez a romantikus-drámai szál pontosan illeszkedik a fősodor realista vonulatába. Jó a vége, amikor vége van. Nem hiányoznak természetesen az akciójelenetek, melyek hozzák az elvárt színvonalat (egyben lazán vernek kenterbe minden hasonló nyugati próbálkozást). Egy sima kis lövöldözést is olyan vehemenciával oldanak meg a filmben, mintha a méltán híres kínai cirkusz akrobatái adnák elő a Cirque de Soleil-ben. Technikailag tulajdonképpen tökéletes a film, precízen és perfekt módon muzsikál benne minden, azonban még sincs egyetlen emlékezetes jelenete sem, holott azért elsősorban ezekért emlékszünk filmekre, ugyebár. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.