A nagymester (一代宗师/Yut doi jung si/The Grandmaster, 2012)

Pompásan mutatja Ip Man legendájának nagyságát, hogy szinte évente készül életéről film. A nagymester a legutóbbi ezek közül. Kar Wai Wong alkotása részben szakít a korábbi tiszteletadások elsősorban a kung-fu különféle iskoláit A nagymester - Tony Leung Chiu Waijellemző küzdelmi stílusok részletes bemutatását, valamint a harcjeleneteket előtérbe helyező felfogásával és az ismert hongkongi rendező rá jellemző stílusában, valamiféle költői hangulatú látomásban mutatja be a híres kung-fu mester, Bruce Lee tanítójának életét.

Szó sincs azonban arról, hogy ne látnánk e filmben kung-fu jeleneteket, csak nem feltétlenül úgy, ahogyan a hagyományos kínai/hongkongi/tajvani kung-fu filmekben azokat megszoktuk (ha megszoktuk). Rögtön egy komoly összecsapással kezdjük a filmet, melyben a címszereplő Ip Man (vagy Yip Man, ahogy tetszik) egyedül, játszi könnyedséggel küzd meg egy csapat nyikhajjal, ahogyan ez szokott lenni az ekkora harcosokkal. Hófehér panamakalapja azonban közben le sem esik a fejéről, csak szórja a szélrózsa minden irányába a A nagymester - Ziyi Zhangküzdelem közben sűrűn hulló monszuneső cseppjeit… Emlékszünk, Wong Kar Wainál mindig esik az eső, mindig félhomály van. A küzdelmet sem látjuk soha teljes egészében, öklöket látunk gyomorfalba csapódni, talpéleket térdet törni, suhanó gatyaszárak és ruhaujjak, reccsenő csontok és nyögések hallatszanak, miközben szakadatlanul ömlik az eső. (A monszunesőről tudni illik, hogy ami nálunk a “szakad, mintha dézsából öntenék” az monszunos területeken “éppen esik” – nos itt állandóan “éppen esik”, ami ráadásul Wong Kar Wainál művészi motívumként is funkcionál.) A kung-fu iránt, harcművészetként érdeklődők tehát nem igazán fognak mit kezdeni ezzel a filmmel, hiszen konkrét fogásokat nehezen leshetnek el róla, itt inkább a harc érzetének költői hangulatú, etűdszerű megfogalmazásáról beszélhetünk inkább. Ez azonban nagyon látványos.

Igen látványos az egész film, de ez a látvány inkább képzőművészeti igényű látványosság: fények, hangulatok, érzések megfogalmazásai. Európai ízléssel azt is mondhatnák, hogy giccsesen artisztikus kompozíciók Philippe Le Sourd képei. Valójában azonban tökéletesen passzolnak a rendező életművébe, így tulajdonképpen egy önálló művészi látásmód újabb produktumai, amit lehet szeretni, lehet utálni, ízlés dolga, de azt nehezen lehetne elvitatni, hogy egy szuverén művészi látásmód szerves alkotóelemei. Mindent beleng valami súlyos, homályos, ópiumfüstbe és párás ködbe burkolózó melankólia, melyből csak a korabeli fényképek reprodukcióivá összeálló élőképek ragadnak ki bennünket egzakt realitásukkal.

Kar Wai Wong sajátos logikával, meglehetősen öntörvényű időkezeléssel meséli A nagymester - Tony Leung Chiu Wai2el Ip Man életét, amit azért kicsit nehéz követni – bár a végére azért összeáll minden. Vannak mellékszálak, melyek ugyan fontosak, de annyira nem, mint amennyit foglalkozunk velük, míg más, fontosabbnak tűnő dolgok nincsenek túlmagyarázva – bár minden relatív, minden a Ip Manról szól, közvetve, közvetlenül. Az idő és a kronológiai sorrend is relatív, de azért a si-fu életének főbb fordulói azért említésre kerülnek (kivéve Ip ópium fogyasztásának elharapózását életének második felében, amit Wong mester meséjében szemérmesen elhallgat).

Gyönyörűek a színészek, különösen Ziyi Zhang (Kung Er – Ip szerelme és egyetlen legyőzője), de ami a fontos, hogy játékuk mentes minden, ázsiai színészekre korábban oly jellemző túlzástól. Tony Leung is kiválóan adja Ip Mant, egész egyszerűen, irigylésre méltó a kínai színészek fizikai felkészültsége – amellett, hogy rettentően jól néznek ki a filmvásznon is. Igen vicces a film dialóglistája is, mely ugyan 80%-ban nekünk kissé dadaista poénkodásnak ható, de amúgy nyilván igen bölcs kínai szólásokból áll. Szóval, szemet, szívet gyönyörködtető, de azért picit furcsa film A nagymester. Akik esetleg valami csihipuhit, repkedő démonokat és efféléket várnának, azoknak mondom: NEM wuxia! Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) A nagymester (一代宗师/Yut doi jung si/The Grandmaster, 2012) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.