Birmingham bandája – első évad (Peaky Blinders – Season 1, 2013)

Félszemmel olvastam valahol erről a sorozatról, és csak arra emlékeztem, hogy valami múlt századi angol bűnbandatörténet, valamint hogy Tom Hardy és Cillian Murphy játszik benne, akiket igencsak bírok. Nos, Hardy csak a második évadban jön elő, így félig lyukra futottam, Murphy viszont abszolút főalakja Birmingham bandájának, vagyis a valóságban is létezett Peaky Blindersnek. Bár finoman metszett porcelánképe igen nehezen passzol egy világháborút megjárt hősből a füstös, mocskos, rozsdás, olajos sárban fürdő munkásnegyedek teljhatalmú urává avanzsált maffiózóról meglévő előítéleteinkhez, nem rajta múlik, hogy a sorozat első évada számomra nem igazán meggyőző.

peaky blinders birmingham bandája - cillian murphySteven Knight pedig érezhetően tuti dolgot talált ki, a megvalósítással azonban vannak gondok. A nagyívű maffia-család tablók jól ismert vázát ezúttal egy eddig (e műfajban) kevéssé használt környezetbe, az óriási angol iparvidékek nyomorúságos munkáslakótelepeinek környezetébe helyezték az alkotók, ami egy igen izgalmas terep, főleg az volt 1919-ben, amikor a történet kezdődött. Alig van vége az első világháborúnak, teljes erővel zakatol az újjáépítés motorja, tombol a kapitalizmus és öntudatára ébred a munkásság is (Oroszországban éppen lezajlott a Nagy Okt. Szoc.Forr.). Közben már a szomszédos ír sziget is szabadságharcba kezd, melynek az IRA már akkoriban is az eszközökben nem válogató élharcosa volt. A munkásság csekélyke bérét a kocsmában, illetve a szerencsejátékok bukmékereinél hagyta, ismerős képlet, nincs új ma sem a nap alatt. Értelemszerűen, a szervezett bűnözés e két területre koncentrál, ki-kikacsintva a klasszikusokra, a prostitúcióra, rablásra, orgazdaságra és effélékre is. E társadalmi-gazdasági mixet színesíti a lóverseny-üzletágban érdekelt helyi cigányok, az ócó kínai boltosok jelenléte. Összevont, bozontos szemöldöke mögül pedig igazi nagy, ráadásul önző, dölyfös és arrogáns nagy Testvérként figyel a hatalom, sőt, néha oda is csap.

peaky blinders birmingham bandája 1A birminghami Shelby-család sagája mintha Coppola Keresztapájának családcentrikus melodrámájából, a Scorsese-féle New York bandáinak rusztikus, bumfordi brutalizmusából, a Boardwalk Empire üzleti modelljéből lenne összevágva. Érzem a kreatív koncepcióban rejlő ötletet, hallom a stílusosan, ízes dialektusban megírt dialógokat, látom a karakteres figurákat és sejtem a történet súlyát is, ezek mind, rendkívül idegesítő módon, valahogy benne maradnak a a sorozatban. A néhol kifejezetten ügyetlen rendezés csak az egyik ok, a másik az anakronisztikus zeneválasztás (soundtrack). Én nagy rajongója vagyok Nick Cave-nek, Tom Waitsnek is, de hogy ezek, valamint a White Stripes és más poszt-Led Zeppelin bandák szétcsapott rockzenéje fesse alá ezt a százéves történetet, az nekem nem jön be. Nagyon nem jön be. Főleg dalokban nem, még akkor se, ha a szövegek, a dalok világa kifejezetten idézi is azt a környezetet, amiben a történet zajlik. Füst, köd, rozsda, mocsok, bűn, kurvák, pia, ópium, fegyverek, gyilkosság. Amikor csak zene szól, az hagyján. peaky blinders birmingham bandája 2De Nick Cave olyan erős, olyan markáns előadó, hogy ha megszólal, akkor ráül a képekre, eléjük kerül és nem látni tőle a filmet… A pengesapkás birminghami srácok sztorija így inkább tűnik egy jó sok pénzből leforgatott, nyolcvanas évek végi, maxi hosszú, ám igen gagyi emtivís videoklipnek, melyben mondjuk Nick Cave öltözik be pengesapkás birminghami srácnak 1919-ből, és dalra fakad bárjában egy charleston és egy foxtrott között. Akárhányszor kezdett volna magával ragadni a sztori, mindig megszólalt valami abszolút nem odavaló rockzene, vijjogó torzított gitár, modorosan affektáló énekes… Minek?

Szóval, így lehet, hogy nem várom meg szegény Tom Hardy-t a második évadban…

Asanisimasa: 5/10

Kategória: Netflix, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. április | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.