Martha Marcy May Marlene (2011)

Olyan, mintha valami új Woody Allen-film lenne a címe alapján a Martha Marcy May Marlene, de nem az. Nagyon nem az, de nem is thriller, mint ahogy a port.hu és az imdb adatlapja is befakkolja, hanem maradjunk ezúttal csak a jól bevált “független” drámánál. A film tulajdonképpen egyszerre állít kérdőjelet és húz egyenlőségjelet, nyilván nem matematikai, hanem társadalomkritikai értelemben. A kiindulópont, hogy szar a világ, és el kell belőle húzni – ezzel mintegy be is határoltuk a film célközönségét, hiszen ez tipikusan a 18-28 éves korosztályra manapság jellemző kortünet. A négynevű lány például egy, a hippik hatvanas évekbeli eljövetelétől fogva népszerű, az indiai ashramok, az izraeli kibucok és hasonló kommunisztikus életközösségek tapasztalatain alapuló mai kommunát választ erre a “kimenetelre”. Sokat nem tudunk meg erről a közösségről, csak annyit, hogy minden közös, a ruha, a nő, a munka és a szerelem. Alapvetően egy Patrick nevű csávó a főkolompos (John Hawkes), övé az első éjszaka joga, ő az alfahím. Ezenkívül csak annyit tudunk, hogy jobbára józan életet élnek, semmi drog, semmi pia, még a cigi is ciki. Kertészkednek, szőnyeget szőnek és esténként gitároznak. Valamint mélyen megvetik a gyarló külvilágot. Nincs szó semmilyen Istenről, vagy más szellemi hatalmasságról, akit vallásosan imádnának, persze, ettől még lehet, hogy van ilyen, csak éppen a film alkotói ezt nem tartották szükségesnek az orrunkra kötni. Mindent összevetve, annyit tudunk, hogy egy alapvetően reform-életmódot gyakorló közösségbe menekül a csajszi, ahol a polgári Marthából a gondolom organikusabb hangzású Marcy May lesz.

A történetébe ott kapcsolódunk bele, hogy a lány éppen ebből a közösségből is menekül… Egyenesen nővéréhez, aki afféle gazdag yuppie, gazdag yuppie-pasival, tóra néző puccospalota, turbógiga-motorcsónak, pénz, paripa – nihil, üresség, hullaszag, felszínes, kizárólag anyagi síkon realizálódó vágyak, felszínes érzelmek. Szóval, nyilván ebből menekült oda, majd onnan vissza. A jó kis jojó-effektus, avagy áll az egyenlőségjel. Illetve, kvázi egyenlődségjelként, áll a párhuzam.

Sean Durkin, aki ezért a filmért legjobb rendezés díját kapta a tavalyi Sundance-en nem oldja meg a kérdést, és jól is teszi. Okosan végiggörgetett dramaturgiával inkább a nagyobbik rosszat, a szektát árnyékolja picit sötétebbre, amire a pazarul sikerült, ám igen baljós hangulatú finálé adja a csattanós és nyugtalanító adut. Remek húzás, hogy ez az egész társadalomkritikai cucc a háttérben kulminál, az előtérben a négynevű csajszi kiszámíthatatlan pszicho-tripje zajlik, az édi-bédi Olsen-ikrek kissé trampli, de ettől még igen tehetséges Elisabeth nevű nővérének adekvát alakításában. A film igazi érdekessége azonban a szektásodás, illetve a felsőközéposztály érzelmileg üres jólétét megmutató párhuzam pszichológiájának árnyalt felfestése, a Martha (stb) példáján keresztül. Érdemes lenne kizárólag ebből a szempontból elemezni a filmet… Kár viszont, hogy a négy névből a Marlene-re nem kapunk magyarázatot. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

13 hozzászólás a(z) Martha Marcy May Marlene (2011) bejegyzéshez

 1. Koimbra szerint:

  Engem nagyon zavart, hogy csak úgy váltogatnak a múlt és a jelen között. Olsen egyébként jól játszott.

 2. Kata szerint:

  Megnéztem, nagyon tetszett. A kérdésedre a válasz az imdb-ről:

  What does “Marlene” in the title refer to?

  When the group members answer the phone at the farmhouse, they always give their name as “Marlene Lewis” (for women) or “Michael Lewis” (for men). This was written on the wall there by the phone. We hear Martha identify herself as Marlene on the telephone near the end of the film (to a caller named Jane), and earlier in the film when Martha phones the farmhouse from Lucy’s place, the person who answers says she is Marlene.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében csütörtöktől vasárnapig? | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 9. Fenékig Tejfel szerint:

  Nagyon tetszett.

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.