Az utolsó tangónk (Un tango más, 2015)

Wim Wenders szárnyai alatt készült az argentin German Kral Az utolsó tangónk című portré-dokumentumfilmje, de nemcsak ezért lehet ezt úgy jelzőzni, mint a mára már nyugodtan kultuszteremtőnek mondható Buena Vista Social Club folytatása. Egyrészt, mert a rendező is foglalkozott már egy korábbi filmjében a kubai zenével (szintén Wenders produkciójában), másrészt e történet üzenete is nagyjából ugyanaz, mint a kubai sont és a salsát újra a köztudatba hozó, a stílust még ismerő, veteránkorú zenészekből pedig világsztárt teremtő zenés dokumentumfilmeké: a zene, a ritmus és a tánc rajongó imádata kortalanná, a szomorú, nélkülözésektől sem mentes életet csodálatossá és irigylésre méltóan boldoggá és egészségessé teheti.

az-utolso-tangonk-1Az utolsó tangónk formai újdonságot nem hoz az elébb felhozott előzményekhez képest, sőt, még azok ma már talán kissé modorosnak ható vizuális effektjeit is a minimumra csökkenti. Főszereplője mindössze két ember: a 80 éves Maria Nieves és a 83 éves Juan Carlos Copes. Az argentin tangó egyik leghíresebb professzionalista táncospárjaként ismeri őket a világ tangó-szerető közönsége. Mintegy ötven éven keresztül táncolták, egyben saját stílust is teremtve, szemmel szinte követhetetlen virtuozitással a híres táncot, Argentína egyik fő nemzeti jelképét. A filmben kettejük interjúiból, némi elegánsan dramatizált emlékképből, illetve az ő pályájukat megidéző mai táncjáték próbáiból áll össze az a történet, mely híven tartalmazza a tangó összes ismert összetevőjét, a szenvedélyt, a temperamentumot, a tüzes, vad dinamikát és a felfokozott, koncentrált önuralmat.

az-utolso-tangonk-juan-carlos-copes-es-maria-nievesMaria és Juan párosa, ahogyan az a filmben szépen kibomlik, a táncon kívül, a magánéletükben is pont olyan volt, mint amire fergeteges táncukból következtethetünk. Héjanász az avaron, szilaj büszkeség, féktelen érzelmek vasmarokkal kordában tartva. Ez a szinte tapintható dinamika, valamint táncuk és a hozzávaló zene adja a történet lüktetését, amit a mai, fiatal, de tudásukban szintén virtuóz táncosok reprodukálnak óriási tehetséggel, bájjal és szépséggel. A film amúgy nem szól másról, mint a parketten forgószélként összefonódó lábakról, egymásba fúródó, tüzes tekintetekről és a tangó szaggatott staccatóiról – ahogy a 80 éves Maria mondja, az életről. 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.