Focivébé, helyett – 19.nap

A mór megtette dolgát, a mór mehet. Szlovák bratyinkáink megszabadították a világot az impotens olasz foci okozta tompa fájdalomtól, köszönet is érte, de tovább már nem kellenek, viszlát. A sors iróniája, hogy akik őket hazaküldték, a hollandok, ha lehet, még minimalistább, még jobban csak az eredményre fókuszáló, nézőgyilkos labdarúgást művelnek. A vébé előtt drukkoltam az Oranjénak, na nem azért, mert előkészületileg jó alaposan kitömtek minket, hanem azért, mert a csapat irányítója, az a kis Sneijder játéka nagyon tetszett a BL-győztes Interben, s ahol ilyen játékos játszik, az biztos jó csapat. Na most Sneijder a válogatottban alig mutat valamit azokból a zseniális passzokból, élesszemű meglátásokból, amit az Interben mutatott – rúgott két gólt? Na és? Maga a holland válogatott játéka nem tetszik. Utálom, még ha eredményes is, eddig. Remélem a brazilok úgy kitömik őket, mint ahogy a hollandok minket. Ez utóbbi mondatból egyenesen következik, hogy a tegnapi nap másik meccsén a brazilok léptek túl Chilén, tulajdonképpen gond nélkül, bár aki nézte a meccset, az tudja, hogy a 3:0 ellenére szoros meccs volt.

A focifóbiások kezdhetnek fellélegezni, közel már a vég. A mai nap a nyolcaddöntők utolsó fordulója, utána már csak a negyeddöntők jönnek, bronzmeccs és a döntő. Ma délután Paraguay – Japán. Megjósolhatatlan kimenetelű meccs, de hajrá Japán!Banzai!!! Este a spanyol – portugál európai rangadón szerintem a portugálok nyernek, mert a spanyolok igen harmatos formát futnak ezen a vébén. Remélem, jó meccs lesz és nem taktikázzák széjjel…

A tévében ma is a Duna Tv viszi a prímet (esküszöm, nem fizetnek, bár megtehetnék…) 20.30-tól Kovács András Hideg napok című klasszikusát tűzik műsorra, a mester 85-ik születésnapja alkalmából. A film az 1942-es bácskai vérengzés körülményeit vizsgálja, melyben a magyar hadsereg tisztjei és katonái kétezerötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót lőttek a Dunába, egy hideg téli napon. Kötelező tananyag, komoly, jó film.

21.00-tól a Duna II. egy lengyel filmet mutat be. A Cselek állítólag egy meleg, emberi történet, nem tudom, nem láttam, de kortárs lengyel film, nézzük meg!

Aki valami kommerszre vágyik, és herótja van a focitól, az nyilván a Tv2-n nézi a Meggyanúsítva című akció-thrillert, Morgan Freemannel, Gene Hackmannel, és hogy valami vonzót is mondjak, Monica Belluccival (a felső képen a művésznő látható). A kezdés 21.25.

Vissza a Dunára. 22.25-től egy ködszurkáló jellegű dokumentumfilmet láthatunk Az Orfeo csoportról, mely a hetvenes évek elején tevékenykedett Magyarországon, a művészet szinte minden területén. Ezt írják a filmről alkotói: “Az 1968-as újbaloldali mozgalmak hatása Magyarországot is érintette. Fiatal képzőművészek kezdeményezésére megalakult az Orfeo csoport, mely bábegyüttest, zenekart, színházat (a Stúdió K Színház elődjét), képzőművész műhelyt foglalt magába, s rövid ideig több budapesti ifjúsági klubot is irányított.
Az Orfeo csoport határozottan szemben állt a létező szocializmus hazug világával, ezért a hatalom rendőrsége és sajtója mindent megtett, hogy ellehetetlenítse működését.
A csoport története egy közösen épített szentendrei házból indult,
és Pilisborosjenőn az orfeósok két nagy közösségi házában teljesedett ki.
Nagyjából egy évtized, a hetvenes évek baloldali radikalizmusának politikai vitái, művészi dilemmái, személyes konfliktusai kavarogtak az Orfeo életében.
Filmünk ennek az egyedülálló kísérletnek a történetét eleveníti fel.”

Az Orfeo művészcsoportból alakult meg például az említett Stúdió K, a Makám és Kolinda zenekarok, innen jön Forgách András író-dramaturg-műfordító, Malgot István szobrász, Fábry Péter fotós, Kiss Mihály grafikus, Németh Ilona, Lóránt Zsuzsa szobrászok, Bálványos Huba grafikus vagy Kamondy Ági, a nyolcvanas évek pesti underground rockzenéjének egyik fontos szereplője. (Az alsó képen a hajdani Orfeo zenekar.)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    Szlovákok ennyit tudtak, hollandok meg nem mutttak nagy dolgokat. Chile biztatóan kezdett de a csatársoara sorra elbénázta a lövéseket (cseleztek a brazil 16-os előtt, esélytelen volt), mindenesetre egy becsületgólt megérdemeltek volna, jobban küzdöttek mint az angolok+franciák+ olaszok együttvéve… (3-2 japó győzelmet remélek)
    Ma csakis japán, ha fele annyira lesznek jók, mint az előző zseniális meccsükön, akkor sima liba lesz. A spanyolokat én sem bírom, de a portugálokért sem vagyok túl oda, mégis portugál győzelmet várok (pl. 2-1)

    On: ma a Az Orfeo csoportot lehet hogy ezért megnézem/felveszem…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.