Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2012)

Rövid verzió: Ez a Felhőatlasz nagyobb szoft-filozófiai katyvasz, mint a Mátrix volt. Séróból műmájer, kaotikus, modoros, egyben bűbájos giccs, a szó jó, egyben rossz értelmében. Nehezen szerettem meg, de aztán imádtam, bár néha a fenébe kívántam, sőt egyszer bele is bóbiskoltam.

Felhőatlasz 3Hosszabb verzió: Az irodalmi művek filmadaptációi alapvetően bukásra vannak ítélve azon nézőknél, akik előzőleg olvasták az adaptált művet. Nekik már van saját olvasatuk, önálló képük az adott műről, így minden külső, idegen olvasat csak zavarja, torzítja a saját, külön bejáratú élményünket – ezért olykor még dühösek is leszünk, általában pedig lekicsinylően legyintünk. Ha nem olvastuk, akkor viszont a legjobb, ha utána már nem is olvassuk el az irodalmi alapanyagot, mert az adaptáció már egy eleve elképzelt és megmagyarázott instant olvasatot, kész, megemésztett élményt kapunk, amitől igen nehéz lesz elvonatkoztatnunk. Amikor jött a hír, hogy a mátrixos Wachowski-tesók az új német film talán leginnovatívabb arcával, Tom Tykwerrel közösen David Mitchell Felhőatlasz című (fantasy? scifi?) könyvének megfilmesítésére készül, a filmes közvélemény egyöntetűen kudarcot emlegetett, hiszen akik olvasták Mitchell hat szálon futó cselekményét eggyé szövő, izgalmas nyelvezetű és bölcseleti kérdéseket is felvető regényét, azok mindannyian megfilmesíthetetlen szövegnek ítélték azt. Az adaptáció aztán elkészült, és bebizonyosodott, hogy a kétkedőknek igaza lett, a film nem lett jó – mivel nem is lehetett jó.

Egész egyszerűen, a film, mint műfaj, még emészthető hosszában (max. 3 óra) nem alkalmas ekkora méretű, mértékű történésfolyam elmesélésére. Nem véletlenül gondolkodik Peter Jackson is háromszor három órás opusokban Tolkien-ügyben, nem véletlFelhőatlasz 2enül gondolkodtak Ridley Scotték minisorozatban pl. A katedrális esetében… A Felhőatlasz esetében (ha történetesen nem olvastuk előzőleg a könyvet/de ha igen, akkor minek néznénk…) az első 10-15-20 perc amúgy is azzal telik, hogy megpróbáljuk felfogni, mi a jó franc az a kulimájsz? El kell telnie a hat stáció (történet, inkarnáció, valami) egymásutániságában legalább két fordulatnak, hogy nagyjából képbe kerüljünk. Mondjuk, rá kell jönnünk arra is, hogy pl. Tom Hanks mikor, kicsoda? (Kurva jók a maszkok!) Persze, talán az első jelenetben a forradásos képű bácsi már mondja (naná, hogy nem spoilerezek), hogy a mese bizony nem lesz egyszerű, olykor talán kaotikusnak, zűrzavarosnak is tűnhet, de legyünk benne biztosak, a végére lesz benne rendszer.

Aztán a végére még számomra is összeáll az egész: igen, tényleg van benne rendszer. Ha az a feladat, hogy a könyv cselekménye viszonylag logikusan, érthetően el legyen mesélve, akkor ez a feladat teljesítve is van, és ez egy igen nagy trüváj. Az más kérdés, hogy az a világ, illetve, jelen esetben azok a világok, azok az alakok, figurák, tájak, látványok, amelyek a regény élményanyagát adják, már más “leképezései”, nem a sajátunk. De a regényben rejlő filozófiai elmélkedés is “átjön”. Ráadásul még alaposabban is, mint a Mátrix sokszor emlegetett golyói. Az pedig megint más kérdés, hogy mondjuk, Lin-csi apát kolostorából, vagy éppen pl. David Hume metafizikai elmélkedései felől nézve az itt kifejtett, illetve sejtetett végkövetkeztetések felszínesek, leegyszerűsítettek, gyerekesek. De legalább felvetődnek, legalábbis, ritkán elmélkedünk manapság effélékről, mint az élet, a lélekvándorlás, tetteink, cselekedeteink ok-okozati összefüggései, azok iránt a felelősség vállalása annak tudatában, hogy azok legtöbbször életünkön is jóval túlmutathatnak, még akkor is, ha történetesen csak egy favágó, vagy egy átlagos ügyvéd vagyok – ezek komoly kérdéseket is generálhatnak, melyek ugyanolyan messzire visznek, mint azok a tettek, amelyből kiindultak. TermésFelhőatlasz 1zetesen ezek kibontására nem elég még e film viszonylag hosszú, 164 perces vetítési ideje, ám e szűkös keret azért mintegy “gondolatmagvak veteményeskertjeként” pompásan működik.

Értelemszerűen, gondtalan szórakozásnak nem alkalmas ez a film, hossza, de felületesen nézve nézhetetlennek tűnően összetett, hat, ráadásul egymástól igen távol eső idő- és térsíkon játszódó cselekménye miatt. Észnél kell lenni közben és figyelni kell, bár Wachowskiék+Tykwer mindent megtesznek a fogyaszthatóság érdekében. Paradox módon éppen ezek az erőfeszítések a film hibái is: a gondolkodtatás ugyanis szöges ellentétben áll a látványosság és az izgalom érzéki élményével. Eme összebékíthetetlen és összehangolhatatlan ellentét kölcsönösen gyengítik, vagy torzítják, vagy elhangolják egymást. A látvány látványmozis, helyenként kifejezetten giccses, szinte sehol nem eredeti. Viszont látványos… 🙂 Érdekes módon a humor az, ami összetartja ezt a túltöltött, agyoncsicsázott építményt. Ahogy a pökhendi kritikust “meggyőzi” a kissé sértődött író az igazáról, azt hiszem, ott vett meg magának a film – ettől kezdve és innen visszatekintve minden kockáját élveztem, minden közben felmerülő fenntartásom, illetve előzetes, de akár közben igazolódó prekoncepcióm ellenére. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

12 hozzászólás a(z) Felhőatlasz (Cloud Atlas, 2012) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 2. Aquarius szerint:

  Én csak idáig jutottam az “élményben”: “A látvány látványmozis, helyenként kifejezetten giccses, szinte sehol nem eredeti. […] túltöltött, agyoncsicsázott”. 🙂

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk az Újév első estéjén a tévében? | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk Újév napján a tévében? | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Sense8 (2015) | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.