A király élete (Life of a King, 2013)

Nem történelmi drámáról van szó, amit talán elsődlegesen sugall e film címe, A király élete a sakk fő figurájára utal, valamint áttételesen arra, hogy mindenkinek a saját életében, a saját, személyes sakkjátszmájában a legfontosabb a király életének megvédése. Ha a király elbukik, akkor sakk a király élete - cuba gooding jr 2matt (am: a sah halott), tehát neked annyi. Egyet tehetsz, összeszeded magad és gondolkodsz, mindig gondolkodsz, mielőtt lépsz egyet. Nagyjából ennyi a tanítása Eugene Brown életét és példamutató személyiségét bemutató filmnek, ami egy részről eléggé vékonyka, másrészről viszont a “kíakirály” gettóbeli hőzöngésére éppen adekvát válasz. Eugene Brown 17 évet töltött erőszakos bűncselekmények miatt börtönben, amit egy idősebb mentora segített neki átvészelni azzal, hogy megmutatta a fekete srácnak a Bibliát, valamint a sakk játékának mélységeit. Amikor Eugene szabadult, határozott elképzelése volt elkövetkezendő életéről, csak azt nem tudta, hogyan kezdjen hozzá. Kisebb buktatók, valamint a régi, bűnös életének csapdáinak átugrása után megalakította a Big Chair Chess Clubot, amely nehéz sorsú fekete tinédzsereket vont bele a sakkjátékba, kínálva ezzel egyfajta kiutat, életstílust és a gondolkodás szabadságát. Eugene klubja, immár több helyszínen is, a mai napig működik Washington DC-ben..

Jake Goldberger szemmel láthatóan nem akar mást, mint elmesélni Eugene történetét, mintegy példát is állítva az érvényesülést kizárólag a bűnözői karrierben látó afroamerikai fiatalok elé. Nem ő tehet arról, hogy Eugene, és az általa felfedezett, elképzelhetetlen körülmények között élő, ám kitűnő sakktehetségű fekete srác története mégis közhelyes – ha egyszer így volt, hát így volt. A sportdrámák amúgy is közhelyesek, hiszen vagy győz bennünk a hendikepes, vagy miután mindent megtett a győzelemért, hősi halált hal. Lúzerekről, középszerű, érdektelen figurákról ritkán készül sportdráma. Ez egy ilyen műfaj. Aztán pedig az, hogy a tehetség sem mindig a király élete 1válogatja meg, hová szülessen, megint egy olyan topik, melyet ezerszer, ezer formában feldolgoztak már. Good Will Hunting. Csak azt nem értem, ha ezek a nagy harcok mindig így, ilyen forgatókönyv szerint zajlanak, akkor miért nem csinálja így ezt mindenki? Na, pont ezért van szükség az n+1-ik Sámson legyőzi Góliátot (de legalább férfiasan megküzd vele)-történetre.

E filmben is szinte előre bemondhatjuk, mi fog történni a következő jelenetben, azonban mégis elkezd szorulni a torkunk, és könny szökik a szemünkbe, amikor igen, megcsinálta! Győz az igazság, mert a remény hal meg utoljára. Így vagyunk programozva. Csak ritkán tudjuk ezt előhívni, ezért kellenek az ilyen filmek és ezért kellenek az ilyen Eugene-féle fazonok. Sajnos, pont nem azok fogják látni ezt a filmet, akiknek kéne…

Cuba Gooding Jr. hitelesen adja Eugene figuráját, hitelesek a többi szereplők is, hiteles az is, ahogyan Goldberger bemutatja azt az ördögi kört, amely fogva tartja a jelen esetben fekete fiatalokat Washington DC külvárosában, hiteles az iskola és a lakótelep képe is – nincs baj. Nincs baj, csak annyi, hogy mi, akiket e filmben is felvázolt élethelyzetek (még) nem veszélyeztetnek, már túl sokszor láttuk ezt a történetet. Másnak, akihez viszont tényleg szólna ez a film, nincs pénze mozijegyre, és a tévéjén is csak a trash megy. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Kata szerint:

    Cuba Gooding nagyon jó színész, de nem igazán értékelik. Ok, kapott egy Oscart, de a Jerry Maguire-ért, pedig pl. a Radio főszerepéért inkább megérdemelte volna. A Men of Honorban is jó volt, bár az a filme nekem már túl sok volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.