Jön Harold! (Her er Harold, 2014)

Ez a történet nálunk ma semmilyen módon nem történhetne meg, hiszen az áldott vasárnapi boltbezárások miatt arra esély sem lenne, hogy egy nagy bútormulti megfojtson egy régi, családi bútoráruházat, hiszen a családi bolt a családtagokkal vígan nyitva tart akkor, amikor a népnek vásárolni van ideje, miközben a multi hatóságilag zárva van. Így mi itt, Orbanisztán zöldellő futballgyepén nyugodtan hanyatt fekhetünk és nevetgélhetünk a rothadó Nyugaton, ahol a nagy gonosz hal ezúttal is megeszi a kedves, kicsike halat. Bezzeg Norvégia, bezzeg Svédország, mi? Ennyikék vagytok…

Jön Harold - Bjorn Granath és Bjorn SundquistTermészetesen, a gazdag nyugati karaván gond nélkül halad tovább, még ha a lusta magyar kutya ugatja is a kerítés mögül. Itt még működik a piacgazdaság, miközben érti és érzi mindenki a haszon, a praktikum, valamint a tradíció és a régimódi, ráérős életvitel közti ok-okozati összefüggéseket és az árnyalt dinamikát is. Harold, a címbeli norvég kisember bezárni kénytelen családi bútoráruházát, mely büszkén hirdeti magáról, hogy már négyszáz éve változatlan minőségében árulja a hagyományos, tömörfa székeket. A bezárás oka a szomszédban nyíló IKEA-egység, az ő olcsó áraival és gyenge minőségű, ám tetszetős, lapraszerelt termékeivel. Harold, aki minden porcikájában a régi, nehezen mozduló, ám kiszámíthatóan stabil értékeket képviseli, úgymond, életét jelentő boltjának bezárásán túl még egyéb nehézségekkel is meg kell küzdenie. Fia (aki Svédországban él, IKEA-bútorokkal berendezett lakásában) nem áll szóba apjával, felesége pedig súlyos demenciával küzd, gyakorlatilag magatehetetlen. Férje ápolta eddig, ám most kénytelen otthonba adni, amit viszont a feleség képtelen elfogadni és néhány obszcén tartalmú megállapítás után gyorsan távozik az élők sorából. Harold, végső elkeseredésben bosszút forral: megkísérli elrabolni a gyűlölt IKEA alapítóját, a dúsgazdag Ingvar Kampradot.

jön haroldAz elsősorban tévésorozatokban jeleskedő Gunnar Vikene Jön Harold! című tragikomédiája ügyesen szánkázik a csendesen megmosolyogtató, szomorkás hangulatok és a bizarr, szinte már abszurd fordulatok által keltett meghökkenésből gejzírszerűen feltörő öblös röhögések között. A két fő karakter, Harold és az IKEA-vezér Kamprad hasonló korú és hasonló jellemű kollégák tulajdonképpen, csak saját szakmájukat közelítik meg másképpen. Ez a hasonlóság dönti dugába végül Harold kétségbeesett tervét, de ez sarkallja a továbblépésre, valamint a meglepő finálét eredményező, megkapó tettre is.

jöm harold2Közben persze, megy az ősrégi svéd-norvég szurkapiszka, de kap az IKEA is rendesen, az általa tartott ócska, gagyi miatt, de kap tulajdonosa is, náci múltja, valamint a gyermekmunka vádjai miatt, miközben a Saab is nehezen indul, amikor gyorsan be kellene röffennie a cudar svéd/norvég télben. Eközben viszont könnyű átérezni Kamprad tiszta, világos, haszonelvű gondolatait, célszerűségét, szigorú takarékosságát és kérlelhetetlen munkamániáját is. A két öreg között katalizátor a szintén a semmiből közibük csöppenő 16 éves Ebba, a vadóc, aki zűrös ügyei ellenére még a legnormálisabb, sőt, tulajdonképpen ő oldja meg Harold problémáját is.

Szóval, jó lesz nekünk ez a kis havas-jeges IKEA-fikázás erre a meleg nyárra, amikor vasárnaponként szeretnénk kihúzni valahogy, valami légkondis helyen, ha nem az IKEÁban, akkor legalább a moziban.

Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Jön Harold! (Her er Harold, 2014) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Annyira még nincs melegem, de szívesen megnézném.

 2. kommentátor szerint:

  Én ezen a filmen nagyon jól szórakoztam, még az artmozik éjszakáján láttam és az egész közönség dőlt a nevetéstől, annak ellenére, hogy valahol azért szomorú is a történet. Nekem pont a dráma és a humor közti egyensúly miatt hatott, kicsit valahol azt üzente, hogy még ha a béka feneke alatt is vagy, tanulj meg nevetni magadon.
  Melegen (vagy inkább hidegen?) ajánlom. 🙂 9/10

 3. KinGa GA szerint:

  Ez a kritika kicsit reálisabb szempontból közelíti meg, ezért szimpatikusabb a másiknál, amit olvastam már. Amúgy ha jól emlékszem, Harold fia Osloban él, mama demenciáját meg én a maradi vagy ómódi, tipikus házasságon belüli kommunikáció, elfojtott érzelmek kirobbanásának nevezném, ami teljesen természetes. Sok érdekes kettős értelmű szituációval van teli, de nagyon tetszett. (a nevek értelme az adott nyelven és annak kivetülése a karaktereken keresztül a különböző helyzetek által, emberi természet adta érzelmipolaritás)Valóban az jó meglátás, hogy a humor nagy segítség az életben, mert megnyitja az elmét és sok hasznos dologra döbbenhetsz rá. Mindkét alak egész életében dolgozott és elfelejtették élvezni az életet, a munkának éltek és a gyerekeik tükrében látják ennek következményeit sok év után. Rengeteg tanulság van a részletekben. Ajánlom! Számomra 10/10

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.