Lány macskával (Incompresa, 2014)

Biztosan nem lehet könnyű híres emberek gyermekének lenni, mégha ezt a terhet oly tehetséggel is dolgozzák fel, mint azt például Sofía Coppola teszi (pl. Made in Hollywood). Furcsa, pszichésen, érzelmileg igen megterhelő lehet gyakorlatilag a születéstől kezdve a média fokozott érdeklődésében felnőni. Mivel a szülőket mindenki ismeri, más elvárások, más igények támasztódnak a híres csemetével kapcsolatosan, miközben őt magát is olyan ingerek, ismeretetek és ismeretségek érik, melyeket az átlagos osztálytársak még csak elképzelni sem tudnak. Komoly problémát okozhat a motiváció teljes hiánya (hiszen a gyerek már születése pillanatában elért mindent, mit földi életben el lehet érni), de ugyanilyen problémát okozhat a túlzott motiváció is (meg kell szolgálnia mindazt, amit érdem nélkül megkapott, túl kell szárnyalnia szülei teljesítményét, még akkor is, ha ehhez neki már nincs elég tehetsége). Komoly eséllyel reccsenni fog személyisége, még a pubertáskor környékén, az ilyen burokban született “kis hercegnek”. Egy másik, nem éppen az egészséges személyiséget építő élmény lehet, hogy a gyermeket használják fel ahhoz számító, kutakodó emberek, hogy közelebb kerüljenek a híres szülőkhöz, fontos dolgokat tudjanak meg magánéletükről, eleshessék a titkot, ami -állítólag- kell ahhoz, hogy egy ember híres lehessen.

lány macskával - giulia salernoBár Asia Argento ismert színésznőnek számít, aki filmet is rendez, olykor énekel is, azért egy filmrajongó vele kapcsolatban sokkal inkább arra kíváncsi, vajon milyen ember lehet a papa, Dario Argento, a ‘giallónak’ is nevezett gótikus olasz horrorok “pápája”? Persze, a második kérdés sem érdektelen, hogy milyen lehetett egy horrorrendező és egy színésznő lányának lenni… Nos, pont olyan, mint amit első felindulásból, látatlanban nyilván rávágunk: horrorisztikus. Nincs, nem lehet kétségünk afelől, hogy a Lány macskával valójában Asia (akit e történetben Ariának hívnak), akinek mocskos szájú, a húsgolyókat kifejezetten rühellő, csélcsap, drogokkal élő és súlyosan babonás filmsztár apja (Gabriel Garko) valójában Dario Argento, a szerelembe szerelmes, dévaj és dekadens zongoraművész anyja (Charlotte Gainsbourg) pedig Daria Nicolodi, Argento filmjeinek gyakori női főszereplője. Asia Argento alig leplezett gyerekkori önéletrajza azonban nem a családot illető fátyol bulvárízű meglebegtetéséért, hanem megkapó személyességéért, a gyermeki lánylélek finom, humoros, szinte költői megjelenítéséért érdekes.

lány macskával - középen giulia salernoA film által elmesélt időszak Asia/Aria 9-10 éves korában történik (Giulia Salerno megrázóan bájos alakításában)), amikor a valóságban Asia első filmszerepét játszotta (egy Sogni e bisogni című tévés minisorozatban), amikor az örökös legjobb barátnő mellett észreveszi már a fiúkat is, amikor a sztár az A-ha volt és a Duran Duran. Aria szülei éppen válnak, az apa a karriert hajtja, anya a szerelmet, a gyerekekkel azonban csak látszólag foglalkoznak. Ariát az iskolában sem szeretik túlzottan, osztálytársai féltékenyek tehetségére, arra, hogy apja miatt kivételeznek vele a tanárok, hogy szemlátomást más, mint a többi, rendes gyerek. Aria egyetlen társa a sorozatos csalódások után egy utcán talált, hatalmas, fekete macska lesz, akit mindenhová magával cipel. Szakítás a legjobb barátnővel, a család szétszakadása, megaláztatások, öngyilkossági kísérlet, alkohol, drogok, cigaretta – hogy lehet ezt épp ésszel kibírni, mikor még alig tízéves az ember!

A vicces, hangos, szenvedélyes, egyben szomorú, kendőzetlenül valóságos, drámai jelenetekben is bővelkedő színes (!) film ajánlott művészcsemetéknek, művészi ambíciókat dédelgető lányoknak és fiúknak, valamint válni készülő gyermekes pároknak.

Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.