Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive, 2013)

Minap az amúgy kitűnő Nebraska kapcsán meglehetősen dehonesztáló kiszólással illettem -a priori- Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című új moziját, pusztán a témaválasztása miatt. Mi tagadás, a vámpírok-tematikát meglehetősen elhasználták az utóbbi években sok mindenre, Halhatatlan szeretők2ezért e megütközés, hogy miért kell még egy bőrt leráncigálni a vérfarkasrólvámpírról, főleg egyik kedvencemnek, az amerikai független filmezés egyik nagy alakjának. De hát valaki attól lesz legenda, mert semmit nem úgy csinál, mint azt elvárnák tőle, így természetesen Jarmusch vámpírfilmje sem úgy vámpírfilm, ahogyan azt Lugosi Bélától Robert Pattinsonig megszokhattuk.

Jarmusch vámpírjai XXI. századi vámpírok, akik a zombik (értsd: élőhalottak, tehát mi, emberek) között tengetik örökké tartó napjaikat, már nem lopóznak senki háta mögé, hogy belemélyesszék annak nyakába hosszú szemfogaikat (csak ha nagyon muszáj), a mindennapi betevő véradagjukat bár bonyolult úton-módon, kórházak vérraktáraiból, alulfizetett egészségügyi dolgozók megvesztegetésével szerzik be. Életvitelük végletesen kifinomult, mivel már hosszú évszázadok óta élnek, személyesen ismerték az emberiség összes nagy művészét, gondolkodóját és tudósát, s az őket így ért élmények azért befolyással bírnak még egy vámpír természetfeletti személyiségre is. Lényük minden rezdülése a kultúra szívdobbanása – mivel azonban a zombik (mi) már mindent felhabzsoltak, életterük vészesen lecsökkent. A vámpírok a végnapjaikat élik.

Halhatatlan szeretők - Mia Wasikowska, Tom Hiddleston és Tilda SwintonNem nehéz észrevenni, hogy e vámpírok Jarmusch régi figurái, életcéljukat, lendületüket vesztett, furcsa figurák, akik ódon eszményekért, túlvilági, éteri gyengédségért, művészi finomságért lelkesednek. Zsúfolva van a film Jarmusch jellegzetes toposzaival, különféle, finommívű, legendás, antik elektromos gitárokkal, bakelitlemezekkel, ReVox orsós magnóval és más analóg kütyüvel, a párbeszédekben például Shakespeare-rel folytatott végtelenül izgalmas vitákról esik szó, melyek már soha nem történnek meg. Elvesztek, elenyésztek, eltűntek a világ és az élet valódi értékei, egyikük haldoklik, másikuk fából készült lövedéket készíttet, hogy azzal vessen véget evilági létének, hiszen már emberi hősök sincsenek (csak zombi rajongók, mint a piaci legyek), akik karót verjenek mellkasukba…

Mélységesen romantikus, melankolikus és dekadens történet Jarmusch vámpírmeséje, melyben két halhatatlan szerelmes lép a végzet számukra egyetlen járható útjára – ami igen sötét humorú csattanóval a végén, mégis az emberiség halálát vetíti elő, híven az igazi vámpírtörténetekhez.

Formailag a Halhatatlan szeretők Jarmusch talál legkonvencionálisabb filmje, hiszen az egyszerű, szerelmes történet tiszta, világos vonalakban fejtődik fel. A karakteres színészek ( egyaránt telitalálat Tilda Swinton, Mia Wasikowska, Tom Hiddleston és John Hurt is) tiszta, erős karaktereket játszanak, akik között szinte láthatóak az energiavonalak. Jarmusch üzenete, világlátása csupán a jelenetekben elhelyezett kellékekből, a párbeszédek rejtett utalásaiból és effélékből jut a néző tudomására. A képi világ (Yorick Le Saux) azonban korántsem olyan markáns, mint volt Jarmusch korábbi filmjeiben Robby Müllernek köszönhetően. Ránézésre ez már nem az a Jarmusch, akivel együtt nőttünk fel ’84 óta, a Florida, a paradicsom óta – mint ahogy mi sem vagyunk már azok. De ha találkozunk, akkor azt a régi fazont keressük – az ember ilyen, de a vámpírok is (lásd azok a régi jó beszélgetések azzal a kurafi Shakespeare-rel…). Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: A holtak nem halnak meg (The Dead Don’t Die, 2019) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.