Dr. Pol állatklinikája (The Incredible Dr. Pol, 2011-) , Dr. Oakley házhoz megy (Dr. Oakley, Yukon Vet, 2014-)

Mivel normális film mostanában csak néha-néha jön szembe velem a moziban, itt az idő, hogy írjak valamit két kedvenc tévéműsoromról. Mindkettőt a National Geographic Channel Wild adja, több időpontban, számomra követhetetlen ismétlésekben: mi késő esténként nézzük. 10.00-től a Dr. Polt, utána Dr. Oakleyt. Két reality-showról van szó, azonban nagyon gyorsan felejtsük el mindazt, amit eddig sejtettünk, illetve tudni véltünk erről a szerintem forradalmi tévés műfajról. Ezek főszereplői nem holmi VV Gipszjakabok és ÉNB Puncimuncik, akik bármiféle értékelhető teljesítmény nélkül élvezik az elvileg mindenkinek járó 15 percnyi hírnevet, itt valóban a való világban megtörténő eseményeket látunk, valóban élő, a műsorokban látható eseményeket az év minden napján valóban elkövető, azt a szó jó értelmében hivatásként végző embereket látunk – nyilván szerkesztett és minimálisan dramatizált formában.

Mindketten állatorvosok. A hetvenen túl is hiperaktív, holland származású Dr. Pol több mint húszezer pácienst magában foglaló praxist vezet Nyugat-Michiganben. Egy helyi legenda az öreg, aki ha kell, simán félmeztelenre vetkőzik a mínusz 10 fokos, bár a marhák által teleböfögött és telefingott istállóban, hogy egyik kezét vállig, sőt nyakig belevágja egy vajúdó tehén valagába, hogy aztán onnan sajnálatos esetekben, olykor darabokban húzzon elő napok óta döglött borjakat, hogy így mentse meg anyjukat. Egyszóval a vidéki farmerlét rögvalójával szembesülhetünk Dr. Pol, és munkatársai, Dr. Brenda és Dr. Emily által, megismerve egyben az amerikai állattartás hagyományos módszereit, és a XXI. század farmereit és cowboyait. Emellett, Dr. Pol vezet otthoni praxist is, ahová a környék házikedvenceit hordják, kutyákat, macskákat, vietnami csüngőhasú sertéseket, olykor lámát vagy akár hermelint, bármit, amit ember egyáltalán tarthat otthonában. Dr. Pol kezel mindent, ha kell, herél és miskárol, ha kell, akkor manikűrt végez, de el is altatja az állatot, ha mentetetlennek ítéli meg állapotát. Természetesen rengeteg érzelem jön szembe velünk egy-egy epizódban, ezeket, valamint a tényleg drámai, olykor gyomorforgató látványt nyújtó állatorvosi esetek sokkját azonban fogyaszthatóra oldja az öreg hihetetlenül szórakoztató egyénisége, hatalmas élettapasztalatából adódó természetes bölcsessége, valamint családjából ellesett vicces pillanatok, melyet kétbalkezes, kissé balfék fia, valamint száraz és fanyar humorú felesége szállít.

Dr. Oakley családja is fontos szerepet kap az ő sorozatában. Az ő területe jóval vadregényesebb Dr. Polénál, hiszen praxisa tulajdonképpen Yukon-territórium egy fél-Magyarországnyi területét fedi le, Észak-Nyugat Kanada lélegzetelállító szépségű, szinte teljesen érintetlen vidékén. Itt él a fiatal doktornő, három cserfes lányával, valamint kissé flegmának tűnő férjével, aki néha hetekre eltűnik, bizonyos erdőtűzoltás-ügyben. A lányok, valamint néha a férj is rendszeres segítői Dr. Oakley-nak, akiket meglehetősen keményen tart. Már kisgyermek koruktól testközelből ismerik az élet törékenységét, férjemuram pedig kemény kiképzésnek veti őket alá, hiszen egy yukoninak ismernie kell a dzsungelben való túlélés szabályait, mert bármi megtörténhet. A lányok azonban állják a sarat, ahogyan Dr. Oakley is, még ha olykor több száz kilométert is kell autóznia egy-egy esethez. Munkája amúgy ugyanaz, mint nyugat-michigani kollégájánál, csak még színesebb diverzitásban. Ráadásul a kuncsaftok is másabbak, hiszen egy ilyen vadregényes, ám a civilizációtól is messzi vidéken csakis fura, maguknak való fazonok lakhatnak, és ez e sorozat szerint is így van. Az általuk tartott állatok is nagyobb szórást mutatnak, hiszen a térségben megszokott rén- és jávorszarvasokon, pézsmatulkokon, musztángokon és a szokásos háziállatokon kívül vadakkal is kell néha foglalkozni. Fehérfejű réti sasok, fülesbaglyok mellett Dr. Oakley kezel rozsomákot és medvét is, ha azt kell. Izgalmas, olykor komikus, máskor tényleg életveszélyes helyzeteket produkáló munka az övé – ő humorral és nőies érzelmekkel oldja ezeket.

Hogy mi az ezekben a tévéműsorokban, ami érdekes lehet egy olyan városlakónak, mint nekem? Elsősorban egy olyan mentális utazás lehetősége olyan tájakra, ahova valószínűleg soha az életben nem fogok eljutni, ezek a filmek valódi, hiteles és életszagú tudósítást nyújtanak onnan. Sokat lehet tanulni aztán az állati viselkedésekből, melyek egy vidékinek, akinek mindennapos látvány, hogy disznó röfög az ólban és tyúkok kapirgálnak a hátsó udvarban, talán nem mond annyit, mint nekem. Érdekes látni továbbá az ember-állat viszonyok hihetetlen sokszínűségét, valamint biztonságos távolból átélni valódi, mély drámákat a valóságból. Mindkettő 10/10.

Kategória: Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Dr. Pol állatklinikája (The Incredible Dr. Pol, 2011-) , Dr. Oakley házhoz megy (Dr. Oakley, Yukon Vet, 2014-) bejegyzéshez

 1. Nem lényeges, mert már sok néven voltam itt, de amióta írsz, itt vagyok szerint:

  Amikor hosszú hetek telnek el, csupa “lehunyt szemű modoroskodással”, és eldöntöm, hogy “ez is egy fasz lett”, akkor mindig meglepsz és szégyellem magam, hogy nem hittem benned. De, aki Dr. Polt néz és odavan érte…… öregem, egy isten vagy! Még mindig. Egyébként a Wild helyett most a sima NatGeon adják.

  • efes szerint:

   Nekünk a Digin a Natgeowild adja. 🙂 De végül is mindegy.
   Modoroskodás is egy dolog, a szarban turkálás is. A kettő együtt teszi kerekké a világot. Vagy mi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.