The Perks of Being a Wallflower (2012)

Gyakorlatilag egy teljes tinédzserkort el lehet már tölteni az olyan “kamaszkorom legszebb nyara”, “szerelem a nyári szünetben”, “hogyan vesszem el a szüzességem”, illetve “jaj. de egyedül vagyok, engem miért nem szeret senki” típusú coming-of-age filmek nézésével, mint amilyen ez a The Perks of Being a Wallflower, és úgy válhatunk szexuálisan, érzelmileg és the perks of being a wallflower1gondolkodásban is érett ifjú felnőtté, hogy ki sem tettük a lábunkat a nappaliból… Persze, ezt csak viccből mondom, a gyakorlati tapasztalatokat természetesen soha nem pótolhatja akármilyen alapos elméleti képzés, ráadásul az ilyen filmek túlnyomó többsége ócska, igénytelen vacak. Az irdatlan masszából igen nehéz kitűnni, a kérdés igazándiból az, hogy ha mégis, akkor mivel? Mondjuk, kézenfekvő, hogy hitelességgel, őszinteséggel. Explicit szexszel, drogozással, effélékkel. Igazi drámával, vagy éppen eredeti humorral.

E film bír mindegyikkel, nem véletlenül örvend széleskörű elismerésnek (85% a Rotten Tomatoes kritikai oldalán/93% ugyanitt a közönség szerint), mégsem egyértelmű, hogy miért, hiszen alig látunk benne olyan történéseket, amiket nem láttunk volna ezelőtt kismilliószor (az esetleges tapasztalatokról nem is szólva)? Stephen Chbosky, aki saját, 1998-ban megjelent regényének adaptációját rendezhette meg, valószínűleg tűpontosan tudta eltalálni a kellő arányokat, mind a regényben, mind a filmben. Valszeg tehetséges a csávó, és a pl. John Malkovichot is magában foglaló produceri közösség pedig ezt a legmesszebb menőkig támogatta, és biztosította számára a megfelelő munkatársakat a megfelelő feladatra.

Érdekes a cím, nem könnyű lefordítani magyarra: mondjuk, Hogyan legyünk reménytelenül szerelmesek? A ‘Wallflower’ átvitt értelemben utalhat a főszereplő csendes Charlie-ra (Logan Lerman), ahogy magányosan álldogál a táncterem falánál, és csak fantáziál arról, hogy mennyire szerelmes abba a lányba, aki odabent a tömegben önfeledten táncol… Persze, megint egy kis lúzer a főszerepben, de the perks of being a wallflower2ha egyszer a kigyúrt, jóképű, lányok gyűrűjében menőző, sikeres fiúk olyan unalmasak? Charlie története ráadásul olyan simán, egyenesen, mintegy magától értetődően bomlik ki, még a végső csattanót jelentő thrilleri fordulattal együtt is, hogy egész egyszerűen magával ragadja még a cinikusabb nézőket is. Hiteles az összes karakter, hitelesek a motivációk, a konfliktusok. Egyedül, talán azt veszem be nehezen, hogy akik rajonganak Nick Drake-ért, a Smithsért vagy éppen a Dexy’s Midnight Runners-ért, azok hogy nem ismerik David Bowie Heroes című alapvető lúzerhimnuszát? Na mindegy, ufók vannak mindenhol… A “csináltam neked egy kazettát” leitmotivját azért nosztalgikusan megkönnyeztem, és külön piros pontok járnak az irodalmi és egyéb művészeti utalások tömkelegéért (valamint a meglepetésre üde, bájos és természetes Emma Watsonért). Ajánlott, kedves és szép film. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) The Perks of Being a Wallflower (2012) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  szép film, de semmi több, nekem nem mondott többet pár tini alakításánál Emily Watson pl, 4/10

 2. wim szerint:

  Rokonszenvesnek tűnik, köszi az ajánlást. Gondolom, moziban.

  • efes szerint:

   Nincs hír arról, hogy magyar mozikba kerüljön, nyilván DVD, majd TV. Tehát. 🙂 Amúgy tényleg semmi különös, csak éppen elnéztem volna még kétszer ennyi ideig. Aranyos film.

 3. wim szerint:

  Szóval van remény.:)
  Az ilyen filmeket általában nem(csak) saját fogyasztásra keresem, megfelelő társasággal (célközönséggel!) az igazi.

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. március | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.