Kényszerleszállás (Flight, 2012)

Először is, a Kényszerleszállás nem thriller. Az első, majdnem takkra 20 percre esetleg rá lehetne fogni, de az is inkább katasztrófafilm. Igen jó katasztrófafilm, ráadásul. Én amúgy az efféle repülőgép-katasztrófás történeteket azon kevés számú filmek közé szoktam sorolni, amiket SOHA nem nézek meg, tekintve, hogy nem kifejezetten szeretek repülni. Ez most valahogy mégis bejött… Denzel Washington úgy ébred, mint egy valamirevaló Prodigy-klip, meztelen nő, kokó, pia, cigi. Ciki közhely lenne ez, ha a film valamilyen mocskos zsarus, vagy jó gengszteres történetben folytatódna, de nem, a Denzel által alakított figura pilóta. Amolyan rendes, unalmas, szokványos tömegközlekedési repülőgépvezető. De ahogy bekokózva, még részegen, igen fuckin’ high belép a pilótafülkébe, már látszik, hogy ez nem akármilyen repülőgépkatasztrófás katasztrófafilm lesz. Nem is lett az.

Kényszerleszállás - Denzel WashingtonFőleg, hogy a film a huszadik perc táján bekövetkező fordulatával, a hátralévő bő két órára átfordul valami egészen másba (ami viszont tényleg nem thriller). A Kényszerleszállás filmdráma, egy idült alkoholista drámája önmagával, hollywoodi moziban ritkán látható finom rajzával annak az ördögi körnek, amibe egy függő ember van bezárva, az összes kínzó vággyal, eufóriával, hazugsággal és a végén mindig a gyötrő, halálos önváddal. Denzel Washington remekel ebben a részben, a filmtörténelem egyik legperfektebb, addiktológiailag és pszichiátriailag egyaránt hiteles részeges, drogfüggő karakterét megalkotva. Olyan finoman, visszafogott színészi eszközökkel, mégis tökéletes átéltséggel látszik, hogy tanítani kellene/lehetne.

Robert Zemeckis, a film tapasztalatlannak egyáltalán nem mondható rendezője viszont úgy elcseszte ezt a gigászi munkát, hogy ezért minimum 10 év szigorított kőfejtő járna (vagy ugyanennyi, bezárva 100 bigott szektás közé). A repülőgépkatasztrófa pontos, egzakt, hibátlan jelenetsor volt. Szintén erős volt a piás pilóta drámája, önmagában. Tulajdonképpen, szakmailag nehéz kritizálni azt a szálat is, ami már a repülőgépre szállás pillanatában felsejlik, ahogy a fősztyuvi barátságosan istentiszteletre invitálja az alaposan betépett főpilótát. Ahogy zuhan a gép, valamiért éppen egy anabaptista gyülekezet kellős közepébe történik a címbéli esemény. A kórházban a lopott cigiszünetet zavarja meg az a kótyagos, rákbeteg vallási fanatikus. De pilótánk ekkor még magabiztos cinizmussal hárítja ezeket a süppedős, ragacsos, nyilvánvalóan a csöbörből vödörbe lépés zsákutcáját jelentő egérutakat, s nincs baj még azzal a mélyen drámai, tragikus önfeltárással sem, amit a vizsgáló bizottság előtt tesz meg (szintén bravúros színészi teljesítmény!). Itt kéne bekövetkeznie egy valódi lelki katasztrófának, egy igazi összeomlásnak, megsemmisülésnek, ami erkölcsileg is helyre tenné a történetet – ehelyett Zemeckis kivezeti a karaktert valami émelyítő, giccses, hamis és igaztalan végkifejletbe, amit az Úr dicsfénye von szivárványszín fényárba. Broáf. Asanisimasa: 7/10 (De csak az utolsó 10 perc nélkül.)

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Kényszerleszállás (Flight, 2012) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  utolsó 10 perccel együtt 5/10 (ami megegyezik a tiéddel, ha azt vesszük enyémhez mindig +2-t kell adni).

 2. kaamir szerint:

  Nekem is ez volt a benyomásom. Zemeckis megint átmegy hittérítőbe, mint a Kapcsolatnál, és ezzel széjjelbarmolja azt, amit addig rohadt jól felépített. Kár. (De itt legalább nem egy zseniális könyv briliáns utolsó csavarját b*szta szét :D)

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.