A mesterlövész (Le guetteur, 2012)

Michele Placidót színészként ismertük meg, ő játszotta a rettenthetetlen Cattani főfelügyelőt a nyolcvanas évek végeláthatatlan Polip című sorozatában, mely a klasszikus olasz maffia ügyeibe avatta be először a nézők tömegeit. A műfaj igen komoly hatással lehetett rá, ugyanis nem sokkal Le guetteur 1később, ahogyan a színészből egyszerre csak rendezővé lépett elő, elsősorban ugyanebben a műfajban alkotott: a Bűnügyi regény című bűnügyi tablója például szerintem a modern maffia témájában az egyik legfontosabb, alapvető mű, egyenértékű alkotás Coppola Keresztapa-trilógiájával, ha nem jobb annál.

2012-es francia bérmunkájában, A mesterlövészben (imdb) is marad a bűn témájánál, majdnem a közepéig úgy is érezzük magunkat, mint egy igazi, pörgős, virtigli akció-thrillerben lennénk, amiben nincs semmi tipikusan “francia”, semmi tipikusan “Placidós”. Aztán, amikor már kifelé kellene sodródnunk a történetből, hirtelen szétbomlanak az összebogozódó szálak, és egy óriási polip csápjaiként (bocsánat) ragadják meg rutinból lankadó figyelmünket, az akció-thriller kliséi szertefoszlanak a ködben és a zsánerből film lesz: franciás és Placidós. A cselekmény két ember drámája tulajdonképpen. Kaminski, a hajdani kommandós, mai gyakorló bűnöző (Matthieu Kassovitz) egy bankrablás kapcsán kerül Mattei felügyelő le guetteur 2(Daniel Auteuil) figyelmének célkeresztjébe, de a dolgok akkor bonyolódnak össze igazán, amikor kiderül, hogy Kaminski együtt szolgált Mattei fiával egy titkos bevetésben Afganisztánban, ahonnan nem a felügyelő fia jött haza győztesen. Közben a bankrablás többi szereplője is fogyatkozni kezd, és feltűnik egy perverz kéjgyilkos is. Szándékosan fogalmazok homályosan, mert igen érdekesen alakul a film cselekménye, amit érdemes spoilerek nélkül élvezni.

Bár ezúttal szó sincs olyan összegző jellegű tablóról, mint a Bűnügyi regény volt, azért A mesterlövész lényegesen több, mint egy szimpla akció-thriller. Fordulatos, kliséket kerülő (ám valahogy visszakézből mégis megtartó) cselekménye mégis a műfaj élvonalbeli alkotásai közé röpíti, bár a hangsúly a thriller drámai jegyein van, az akciójelenetek inkább érdekesek, mint látványos tűzijátékok. Kassovitz sármos, mint mindig, Auteuil pedig nagyon rendőr. A végkifejlet pici moralizálása a klasszikus “ballonkabátos” francia krimik hangulatát idézi, a mexican standoff viszont ötletes. Egy baja van a filmnek, mégpedig hogy túl rövid, alig 90 perc. Ennek köszönhetően, igen sűrű, masszív, izgalmas alkotás, viszont bőven belefért volna még minimum félóra, ha nem több. A sztoriban van még ennyi tartalék… Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.