A szenvedély királya (The Look of Love, 2013)

Ez Michael Winterbottom műfaja. Az ilyen dokumentarista jellegű, a közelmúltban történt eseményeket hitelesen, valósághűen megjelenítő filmek állnak jól az angol filmesnek. A szenvedély királya közvetlen rokona a rendező korábbi, Non-stop party arcok című filmjének, melyben a manchesteri rave-szcéna kultikus alakjáról, a Hacienda nevű mulatót üzemeltető Tony Wilsont mutatta be, körülvéve a teljes, s műfaji szempontból igen jelentősnek mondható 70-es évek A szenvedély királya 1végétől a kilencvenes évek végéig terjedő angolszász pop-rock-punk-new wave-techno kultúrával. Ezúttal ugyan picit korábbról indulunk, de a korszak nagyjából ugyanez, a színtér is: az angol médiabiznisz. A címbéli pasas ugyanis Paul Raymond, Anglia egyik leggazdagabb embere, kb. az angol Hugh Hefner, akit hívtak a Soho királyának (apropó, miért nem ez a film címe, ha egyszer már nem az eredeti Look of Love?), mivel egy időben övé volt a híres-hírhedt londoni szórakoztatónegyed nagy része, olyan ismert soft-pornó kiadványok mellett, mint például a Men Only. Raymond szórakoztatóipari és médiavállalkozásai mellett/előtt ő nyitotta meg Anglia első sztriptízbárját, majd később sztriptízrevük producereként is tevékenykedett. Szóval, tényleg hefneri méretű nagykutya volt, olyan élettel, ami filmre kívánkozik: sex, drugs, money and more sex.

Azt csak a nálunk manapság divatos, magát árvalányhajasnak álcázó kultúrpolitika kívánja sugallni, hogy egy műnek csakis a szépséget, a pozitívat, a szakrálisan magasztos fenségeset kell sugároznia, mindenhol máshol kell, hogy legyen a történetben valami dinamika, valami dráma. Nos, Raymond élete sokáig úgy tűnt, minden simán, unalmasan, töretlenül halad előre. Hősünk, bár szegénysorból származik, gyorsan gyarapodik, a film nem is szentel ennek az időszaknak semmit (lásd: soha ne firtassuk, hogy az első millió honnan származik!), a film kezdetén már a Sohóban vagyunk. Raymond sima modorú, alapvetően kedves embernek tűnik, akit kedvel a sajtó, kedvelnek alkalmazottai és kedvelnek a lányok, ráadásul jóban van az összes Beatles-taggal is, kivéve Yokót – ahogy azt több alkalommal is elmondja a filmben. Még a házassága is jól működik, felesége tud minden félrelépéséről, de képes felülemelkedni a dolgokon (naná, hisz’ van az a pénz), és Paul szíve is a hitvesi ágyban nyugszik, rakoncátlankodjon bár többi testrésze máshol, másban. Mígnem – mert hát, ugye, nincsen rózsa tövis nélkül.

A szenvedély királya 2Winterbottom laza eleganciával tereli végig Paul Raymond élettörténetét az ötvenes évek Beatles-előtti, bigott Angliájától a kilencvenes évek szabados Londonjáig. Tulajdonképpen egy szokványos karriertörténetet látunk, mely elképesztő sikerekkel indul, s bár az anyagi sikerek mindvégig kitartanak, érzelmileg főhősünk egyre üresebbé, árvábbá válik, amit a szinte törvényszerűen bekövetkező családi tragédiák csak tovább mélyítenek. Minél több a pénz, annál kevesebb a boldogság – közhely, de nyilván igaz közhely, mert annyian mondják. legyinthetnénk most is, hogy á, ismerős történet, de Winterbottom (és a Raymondot alakító Steve Coogan, valamint a többi kiváló, és helyenként igen bátor színész) képes arra, hogy bevonjon minket Raymond életébe. Mondjuk, van ám cici, szőrös nuni rengeteg, de ezek megmutatásának kerülése elképzelhetetlen is lenne e műfajban, Folyik a pezsgő, akár reggelire is, Rolls Royce-ok suhannak, mutatóujjnyi kokaincsíkok kígyóznak méteres hosszban, közben még cicik, még nunik, hosszú combok, karcsú bokák, feszes popók – és egy valóban tragikus és valóban tanulságos és valóban tragikus apa-lánya, elhagyott felesége, elhanyagolt egyéb gyerekei-történet, természetesen adekvát, korhű környezetben, díszletekben, kellékekben, zenei kísérettel és kosztümökben.  Na. Ki akar még milliomos lenni? Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.