Világok között (Zwischen Welten/Inbetween Worlds, 2014)

A film címe talán arra utalhat, hogy az igazság valahol a Világok között ragadt, melyek sok tekintetben még az egzakt, kilométerben mérhető földrajzi távolságnál is messzebb vannak egymástól. A sokszor, sokféleképpen feldolgozott afgán-konfliktusnak csak egyik vetülete az, hogy mit keresünk mi (amerikaiak, franciák, oroszok, magyarok, angolok, ausztrálok, svédek – jelen esetben németek) ott? világok között 1Mi a küldetésünk, mi a célunk vele, aztán, van-e értelme rákényszeríteni kultúránkat egy olyan népre, amely jelentős részben ezt nem akarja, még akkor sem, ha ez -szerintünk- nekik is jó lenne? Képesek vagyunk valaha is megérteni ezt? Miért nem hagyjuk őket békében lődözgetni egymást abban a kietlen vidéken? Illetve, megengedhetjük-e magunknak, hogy ellenőrizetlenül hagyjunk egy olyan potenciális veszélyforrást, amely életünket veszélyeztetheti? Megéri-e ez azt a rengeteg anyagi és emberi áldozatot, amibe ez kerül nekünk? Ezek, és az ebből a tőből fakadó összes többi kérdés mellett azonban viszonylag ritkán esik szó arról, ami valahol mindennek az origója: miért haragszanak egymásra az afgánok? Milyen konfliktusok feszítik szét ennek a mérhetetlenül szegény és elmaradott ország társadalmát?

világok között - ronald zehrfeldAz efféle kérdésekre természetesen nincs egymondatos válasz, és a bécsi születésű, szőke és kékszemű Feo Aladag filmje sem kísérli meg ezek megválaszolását. Megelégszik azzal, hogy hiteles helyszíneken hiteles karaktereket felvonultatva felteszi ezeket a kérdéseket, és ellamentál rajtuk. Ez persze, nem jelenti azt, hogy nem élne a kritikai ábrázolás eszközével: az afganisztáni német kontingens jellegzetesen német, érzelemmentes bürokratizmusa a film cselekményének egyik fő mozgatórugója. Három fő alak körül forog a történet. Jesper százados (Ronald Zehrfeld) már elvesztette szintén katona bátyját itt Afganisztánban, ennek ellenére vállalja a veszélyes küldetést egy szövetséges afgán csapat megsegítésére. Tarik (Mohsin Ahmady) édesapját gyilkolták meg a tálibok, mert az a nyugatiaknak segített kisebb dolgokban. Húga, rendhagyó módon egyetemi tanulmányokat folytat, aki ezzel szintén kivívta a fundamentalisták haragját, amit Tarik csak tetéz azzal, hogy beáll a német katonákhoz tolmácskodni, azzal a hátsó szándékkal, hogy így szolgálja meg a számukra megváltást jelentő német vízumot. A harmadik figura Haroon, az afgán parancsnok (Salam Yousefzai), egy igazi háborús hadúr, aki bár jelenleg szövetségese a nyugatiaknak, de büszkeségét, hagyománytiszteletét illetően csak alig különbözik ellenségeitől, a táliboktól. A szabályzatok világok között - mohsin ahmady és ronald zehrfeldés parancsok béklyóiba gabalyodott Jesper képtelen megfelelni a szabad, gerilla-hadviselést folytató Haroon elvárásainak, azonban a németek is bizalmatlanul fogadják a megbízhatatlannak tartott afgánokat körülöttük. Közöttük Tarik intelligenciája az egyedüli csillapító közeg, aki viszont városban maradt húgáért aggódik.

Két világ között rekedt Tarik is, hiszen ő (és húga) már a viszonylag felvilágosult afgánok közé tartozik, így a fundamentalisták számára áruló, aki halált érdemel. Viszont bármit is tesz, önzetlen módon segíti a német katonákat, akik ezt barátsággal viszonozzák, a német külügy mégsem adja meg neki a beutazási vízumot. De két világ között őrlődik Jesper is, a katonai hivatás szabályzatok és parancsok által vezényelt gépies szolgálata és a humánus, toleráns, érző emberi lét között.

Bár szinte az összes e tárgykörben felmerülő morális kérdést felveti Aladag filmje, sajnos nem tud túllépni a közhelyek szintjén. Más kérdés, hogy amikor tőlünk néhány száz kilométerre is éppen dúl egy ostoba, önző háború, akkor lehet-e, szabad-e arról beszélni, hogy közhely leleplezni a háború valódi arcát, akár négyszázhuszonkilencedszerre is? Ráadásul ritkán látható filmen az afgánok ilyen “emberarcú” ábrázolása is, mint itt. Mindezzel együtt azonban, mint film, a Világok között inkább érdekes, mint hibátlan. Asanisimasa: 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.