A kamaszszerelem győzedelmeskedett a 11. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

Egy magának való fickó találkozása a kamaszszerelemmel, vagyis a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex nyerte a 11. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany Bushót szombat este. Az Ezüst Busho a 90 Degrees North című filmé lett, a maró szatírában a modern német ember szabálykövetése elé tart görbe tükröt rendezője, Detsky Graffam. A Bronz Busho díjat pedig a holland Thomas Baerten és Wim Geudens három testvér korántsem testvéri viszonyát bemutató alkotása, a De Smet érdemelte ki.

BuSho logo CMYKSzombat este a Puskin moziban tartott díjátadón a nemzetközi zsűri így indokolta a Solo rex győzelmét: „a film ragyogóan ábrázolja egy lecsúszott férfi átalakulásának történetét, aki váratlanul új célt talál életében: régi trükkjei alkalmazásával örömöt hozni egy ártatlan serdülő életébe.”

A 90 Degrees North című filmben öltönyös férfiak esnek csapdába egy Isten háta mögötti gyalogátkelőhelyen, ahol, mint kiderül, a piros lámpán átmenni szó szerint halálos vétek. Detsky Graffam filmjét a zsűri így értékelte: „az alkotók górcső alá veszik a modern társadalom kontrollrendszerének összeomlását, és időszerű figyelmeztetést adnak arra vonatkozóan, hogy még a német precizitásnak is megvan a maga Achilles-sarka.”

A zsűri szerint a Bronz Busho-nyertes holland De Smet „aprólékosan kidolgozott, a dramaturgiai eszközökkel takarékosan bánó, a humor és az emberiesség nyelvén szóló forgatókönyve három agglegény hétköznapjaiba enged bepillantást nyernünk, akiknek az életét váratlanul megzavarja egy betolakodó.”  A korábban már több nemzetközi fesztiválról is díjjal távozó alkotásban a három De Smet-testvér közül ketten olyannyira elégedettek szimbiózisra épülő életvitelükkel, hogy készek bármit megtenni annak fenntartásáért.

A három fődíjas a Solide Art által készített szobrocska mellett megkapja az InkTip forgatóköny- fejlesztési díját is, amelynek értelmében az alkotók következő filmtervét ingyenesen teszik elérhetővé producerek számára.

A legjobb animáció a brazil Pedro Harres Castillo y El Armado című filmje lett, amelyben egy kikötői rakodómunkás kénytelen szembesülni saját brutalitásával, míg a legjobb kísérleti film díját Robert Gwisdek egy villanyszerelő agyi áramköröket is záró csapdáját bemutató Circuit című német alkotása nyerte. A legjobb vígjáték is német lett: a zsűri Michael Binz Herman the German című filmjét választotta, amelyben a bombaszakértő Hermannak egy agyi elváltozást követően munkája megtartása érdekében újra meg kell tanulnia félni.

A legjobb ötlet/forgatókönyv elismerést a svéd Henry Moore Selder Living Soulja érdemelte ki egy kimerült emberi agy laboratóriumi kalandjainak bemutatásáért. Una Gunjak The Chicken című német-horvát koprodukciója – amely számos díjat nyert San Franciscótól kezdve Szarajevón át az európai filmdíjig, emellett Cannes-ban és a Sundance-en is jelölték – Matthias Pilz operatőri munkája miatt kapott elismerést.

A legjobb alakítás díját a főszerepet játszó Steinbach Richárd színészi munkája elismeréseként Hörcher Gábor Ricsi című filmje kapta, amelyben egy srác börtönbüntetése megkezdése előtti utolsó otthon töltött napját kísérhetjük végig. A fesztiválra a legjobb válogatást beküldő stúdió, illetve iskola a tavalyi fesztivál után másodjára a németországi Aug&Ohr Medien filmügynökség lett.

A zsűri dicsérő oklevelét érdemelte ki a spanyol Lander Camarero alkotása, A Serious Comedy, amely egy iraki rövidfilmes fesztiváligazgató küzdelmét mutatja be azért, hogy végre újra legyenek iraki vígjátékok.

A nemzetközi zsűri nevében Michael Havas cseh-új-zélandi származású rendező-forgatókönyvíró-producer összegezte a 2015-ös fesztiválon szerzett tapasztalatait. Köszönetet mondott zsűritársainak – az örök BuSho-zsűritag Wolfgang Leis rövidfilm-szakértőnek, Bereczki Csabának, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatójának és Daniel Vadoczky szlovák filmesztétának –, kiemelve, hogy ezen a küzdelmes héten az összehasonlíthatatlant hasonlították össze és a megítélhetetlent ítélték meg együtt. Mint mondta, budapesti tartózkodása alatt a filmek mellett a legmélyebb benyomást a Keleti pályaudvaron táborozó, illetve a Rákóczi úton végigvonuló menekültek tették rá. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy amit a vásznon látunk, az mindig a valóság tükre. Legközelebb, amikor előveszik az iPhone-jukat, jusson az eszükbe, hogy Steve Jobs apja is szír származású volt” – zárta szavait.

Ahogy azt a BuSho-járók már megszokhatták, az Országos Diákzsűri is kiosztotta – jelen esetben a díjait. Ugyanis az ELTE filmszakos hallgatóiból, Stella Asmonból, Gór Fanniból és Martin Marcellből álló zsűri számára annyira erősnek bizonyult az idei versenyprogram, hogy egy helyett három díjat is megszavaztak, műfajok szerint. A legjobb kísérleti filmnek az amerikai Deborah Stratman Hacked Circuit című alkotását választották „a filmes hang szeretetének egyedi bemutatásáért és finom metaforáiért”. A legjobb animációnak az angol Daisy Jacobs The Bigger Picture-je bizonyult, „kivételesen erős tartalmi és magával ragadó formai jegyeiért”. „A fekete humor, a precízen kidolgozott történet, ugyanakkor az egyéni interpretáció lehetőségének kombinációjáért” ítélték a legjobb fikciós rövidfilmnek Hermán Árpád Ól című filmjét.

Hörcher Gábor Ricsi című filmje a nemzetközi zsűri színészi alakítást elismerő díja mellett a főtámogató Visegrádi Alap különdíját is elnyerte, amelyet a legjobbnak ítélt cseh, lengyel, magyar vagy szlovák versenyfilm kaphatott meg, immár a második alkalommal. A rendező beszédében elsősorban főszereplőjének mondott köszönetet, akinek tehetsége mellett az elszántságát is dicsérte, amellyel igyekszik kitörni a szegénységből. Ahogy Hörcher Gábor mondta, reméli, hogy ez a nyilvánvalóan neki is szóló két díj megerősíti őt ebben a törekvésében.

A Visegrádi Alap elismerése mellett a másik másodszorra kiosztott különdíj Soproné: a BuSho egyik vidéki helyszínét adó város idén Alessandro Palazzi Gas Station című alkotását emelte ki, amely két, Olaszországban letelepedett afrikai menekült éjszakai műszakjairól ad életképeket egy önkiszolgáló benzinkúton.

Két új felajánlás is debütált szombat este a 11. BuSho díjátadóján. Az egyik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kétszer 500 ezer forintos díja, amelyet a legjobb magyar animációs és fikciós filmnek ajánlottak fel. Az előbbit Bertóti Attilának a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon már győzedelmeskedő Mese című fantáziától tobzódó filmje, az utóbbit pedig Hermán Árpád súlyos erkölcsi dilemmát bemutató, a diákzsűri által is méltatott Ól című alkotása nyerte.

A másik újdonsült különdíjat a Sziget Kft. ajánlotta fel, döntésük szerint pedig Barcsay Bálint tölthet egy hetet a jövő évi Szigeten két további stábtaggal és forgatási engedéllyel együtt. Mindezt 035 című alkotásával érdemelte ki, filmjében egy magyar asztronauta nem kevesebbet tesz, mint elrepíti a magyar zászlót a Holdra.

A kedd óta tartó 11. BuSho fesztivál versenyprogramjában csaknem 70 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilmet mutattak be, emellett további 40 nemzetközi és több mint 50 magyar kisfilmet tekinthettek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető (Budapest Rooftop Cinema) mellett párhuzamosan zajlottak a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.

A 11. BuSho díjai, 2015

 

Arany Busho, fődíj

Solo Rex – Francois Bierry (Franciaország)

Ezüst Busho, fődíj

De Smet – Thomas Baerten, Wim Geudens (Hollandia)

Bronz Busho, fődíj

90 Degrees North – Detsky Graffam (Németország)

A legjobb animáció

Castillo Y El Armado – Pedro Harres (Brazília)

A legjobb kísérleti film

Circuit – Robert Gwisdek (Németország)

A legjobb vígjáték

Herman the German – Michael Binz (Németország)

A legjobb ötlet/forgatókönyv

En Levande Sjal / Living Soul – Henry Moore Selder (Svédország)

A legjobb operatőr

Matthias Pilz (The Chicken) – Una Gunjak (Németország/Horvátország)

A legjobb alakítás

Steinbach Richárd (Ricsi) – Hörcher Gábor (Magyarország)

A legjobb válogatás

AUG&OHR Medien, Németország

A zsűri dicsérő oklevele

A Serious Comedy – Lander Camarero (Spanyolország)

A diákzsűri díjai

Hacked Circuit – Deborah Stratman (USA)

The Bigger Picture – Daisy Jacobs (Nagy-Britannia)

Ól / Sty – Hermán Árpád (Magyarország)

Visegrad Fund különdíja

Ricsi – Hörcher Gábor (Magyarország)

Sopron különdíja

Gas Station – Alessandro Palazzi (Olaszország)

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.