Hét nővér (What Happened to Monday/Seven Sisters, 2017)

Zavarba ejtő filmmel állt elő a norvég Tommy Wirkola, akinek nevét a Náci zombik/Dead Snow című filmje óta rettegi értő és értetlen filmkedvelő szerte a világon. 2067-ben -ha jól emlékszem a jelen írás tárgyát képező film egyik jelenetében feltűnő évszámra- bőven meghaladta a kritikus határt a Föld népessége, annyira, hogy az élelmiszerellátás is nehézkessé vált. A jobb termelés érdekében nagyipari módszerekkel előállított, génmanipulált növények és állatok képezik az élelmiszergyártás alapanyagát, aminek köszönhetően azonban az emberiség körében ugrásszerűen megnőttek a sokszoros ikerszülések, különböző, addig sosem látott genetikus mutációk jelentek meg, így bizonyos politikai erők radikális választ adva a kor kihívásaira, meghirdették az egy család, egy gyerek programot. Ha valaki figyelemmel követi a tudomány mai folyását, az tudja, hogy ezek a megállapítások már tulajdonképpen a mai korra is érvényesek, és éppen ez volt az oka, hogy Kína már bevezette ezt a törvényt, amely mindössze egyetlen gyermeket engedélyez egy család számára (úgy tudom, 2015-ben ezt a nemzetközi felháborodás miatt visszavonták). De a Hét nővér problémafelvetése igenis reális, igenis kézzelfogható (és lényegi elemei a szupermarketekben már évek óta megvásárolhatóak).

Ugyanekkor viszont a cselekmény -mely egyszerre hajaz Lucinda Riley hasonló című regénysorozatára, vagy például Kurt Vonnegut 2BRO2B című novellájára- a hetes ikerként megszülető címszereplőkről, tehát már öntudatlan létükben is emberiségellenes entitásokról szól, akik -az allúziókhoz hasonlatosan- disztópikus cselekményben élet-halálharcot folytatnak a túlélésért. ERGO, szembe mennek a tudomány vészjelzésével… S mivel a történetnek ők a főszereplői, ők állnak a figyelem központjában, s bár hét egymástól határozottan különböző jellemként, de többségükben pozitív hősként nekik drukkolunk, az ő sikerükért, túlélésükért szurkolunk, tehát logikusan az emberiség ELLEN szavazunk. A filmvégi happy enddel, tehát győzelmükkel az itt felvetett állapotok továbbkulminálása mellett tesszük le a voksunk, tehát ok-okozati összefüggésként azt választjuk, hogy a genetikusan elkorcsosult emberiség csak nyugodtan haljon éhen.

Érzi ezt a feloldhatatlannak tűnő dilemmát Wirkola is, hiszen a pusztulás megakadályozása csakis radikális, hovatovább embertelen döntések nyomán történhet, ezért a filmben ezek meghozatalát egy nettó náciként megjelenő tudós-politikus asszonyra (Glenn Close) bízza, aki természetesen a történet végén el is bukik, mivel a címszereplő(k)nek győzniük kell (a dramaturgia szabályai szerint). De akkor most mi van az emberiséggel? Kínzó, nagyon kínzó kérdéssel a gyomrunkban távozunk a moziból, amire válasz nincs a filmben (vagy ha a válasz ez, amit netán mégis kiérezni vélünk, akkor az nekünk tán még nem, de gyermekeinknek, unokáinknak nagyon szar lesz)…

Persze, az is lehet, hogy a közönség nagyobb része ezzel a kérdéssel egyáltalán nem is foglalkozik (hasonlatosan például a Kárpát-medencét, sőt egész Európát újranépesíteni akaró jelenlegi magyar kormányhoz), és megelégszik a hétfrontos túlélőharc kétbites, olykor igen brutális és véres akciójeleneteivel, valamint az ezekhez méltó színvonalú konfliktus katartikusnak azért nem mondható tisztázásával és simán beburkol utána egy dupla hamburgermenüt, műhúsból és műkrumpliból, műanyagkólával (oszt’ csá).

Lehet, hogy most szólni kellene Noomi Rapace színészi bravúrjáról is, ahogyan egyszerre hét karakterként játssza a címszereplőt, de sajnos, Noomi rossz színésznő. Sőt, nagyon rossz színésznő. Egyetlen arca van, egyetlen tekintete, amit viszont már megismertünk a Tetovált lányban. A hét nővér karaktere csupán smink, ruha és paróka, de valójában jellemükben, karakterükben nincs köztük különbség, legalábbis színészi értelemben. Alkatában nincs semmi nőiesség, annyi szexus sugárzik belőle, mint egy csavarkulcsról. Erről nem tehet, de színésznőként egy egzotikus arc édeskevés. Tetszettek viszont a 2067-es évben használatos kütyük, valamint az, ahogyan ezeket a scifi-kellékeket az ügyes díszlet- és látványtervezők beépítették Bukarest és Constanța posztkommunista román architektúrájának decens koszlottságába. 6/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

3 hozzászólás a(z) Hét nővér (What Happened to Monday/Seven Sisters, 2017) bejegyzéshez

 1. politoxikomán szerint:

  OFF: Kína az egykepolitikát 1979-ben vezette be, és 2006 óta fokozatosan vezeti ki, 2015 óta bárkinek lehet két gyereke. Nem volt nemzetközi felháborodás (sőt, a bevezetése után a kínai eü miniszter valami ENSZ kitüntetést is kapott érte), csak belátták, hogy egy ellenkező előjelű demográfiai katasztrófa felé haladnak vele.
  ON: az utolsó bekezdéssel nem értek egyet, mármint, hogy egy arccal játszotta a csaj az összes szerepet. Épp azon kaptam magam a nézése közben, hogy prímán látom és elhiszem, hogy ezek különböző személyiségű emberek, nem csak a frizura és az öltözködés különbözteti meg őket. Sokat árnyalni persze nehéz lett volna rajtuk, hiszen egyik-másik csak pár perc játékidőt kapott, annak a nagy része is csihipuhi volt, ami nagy alakításra nem ad lehetőséget, de pár felskiccelt vonallal Rapace (meg persze az író) szépen megrajzolta az adott tesó fő karakterét. Szerintem Rapace tehát teljesen korrektül megoldotta ezt a meglehetősen nehéz feladatot. Az persze igaz, hogy szegény igencsak formátlan és csúnyácska, így azok a jelenetek, amikor csábító és szexi kellett volna legyen, eléggé hamisak voltak, de ezen túl tudok azzal a közhellyel lépni, hogy ízlések és pofonok.

  • efes szerint:

   Nem off, abszolút passzol ide és köszi. Nekem úgy rémlett, hogy elég széles tüntik voltak az ügyben, na nem Kínában, de ennek nem néztem utána. A Rapacés dolog meg tényleg ízlés dolga, engem irritál a csaj. Ez van.

 2. Visszajelzés: Az utazás (I onde dager, 2021) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.