Ocean’s Eleven (Tripla vagy semmi, 2001)

Még égtek a fények a nézőtéren, amikor a mögöttem ülő három hölgy elégedetten susogta: – Helyes pasikat fogunk látni! Való igaz, ha George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia egy filmben semmi mást nem csinál, csak felolvassa a telefonkönyvet, már az is biztos siker. Igazán stresszes dolgokba már belemenni nem akaró, öregedő producereknek való feladat levezényelni egy ilyen filmet. Ráadásul a rendezői székben tudni az utóbbi években sikert sikerre halmozó Steven Soderberghet, és hogy az Oscart, és Miss Twenty Million Dollar címet egyaránt begyűjtő Julia Roberts mellékszereplőként dolgozzon alá a fent említett uraknak, megáll az ész!

Arra már nyilván kevesebben emlékeznek, hogy 1959-ben már készült egy film A dicső tizenegy címmel, a főszerepekben Frank Sinatrával, Dean Martinnal, Sammy Davis Jr.-al, abban az időben nem sok tündöklőbb szereposztást lehetett elképzelni Hollywoodban. A párhuzam nem véletlen, az aktuális divatnak megfelelően az Ocean’s Eleven A dicső tizenegy remake-je, de más kapcsolódási pontok is vannak. 1959-ben Jerry Weintraub Frank Sinatra producere volt, 2001-ben ugyanez az úr látja el az Ocean’s Eleven produceri teendőit, minden stimmel tehát, és minden jól ki van számítva, minden bizonnyal. Nem hiába a sztár-özön, nem hiába a profi rendező, a tapasztalt producer, képzavarral fogalmazva az elefántok nem szültek egeret, igazi könnyed, szórakoztató mozit csináltak, mintegy jutalomjátékként a sok komoly munka után.

Egyedül a szuperbiztos páncéltermek feltörésére specializálódott szakembereket éri némi kár, mivel a nagyközönség, benne foglalva a páncéltermek biztonságáért felelő cégek embereit is, egy újabb zseniális mackó-terem feltörési trükköt ismerhetnek meg. Az illetékesek nyilván levonják a megfelelő konzekvenciákat, az egyszerű közönség pedig jól szórakozik.


Szóval, amolyan klasszikus vicces-trükkös-betörős filmről van szó, nincs gyilkosság, nincs vér, van izgalom, átverés, happy end. Színhely Las Vegas, épp most szabadult a börtönből Danny Ocean (George Clooney), de már ismét egy nagy terven töri a fejét. A terv lényege: feltörni a legnagyobb kaszinó-hálózat szuperbiztos páncéltermét, a tét 150 millió dollár. Persze a kivitelezhetetlennek tűnő rabláshoz lehetetlent nem ismerő társak kellenek, így Ocean csapatot verbuvál. Rusty (Brad Pitt) Ocean régi haverja, szervező zseni. Linus (Matt Damon) ügyes kezű zsebtolvaj, de jön a csapatba még egy ideggyenge számítógépguru, egy ex-anarchista robbantó-specialista, egy idióta mormon testvérpár, akik sofőrködésben jeleskednek, egy színes bőrű hamiskártyás, valamint egy gyomorfekélyes szélhámos, aki egyben kitűnő színész is, és fontos résztvevő még egy kínai gumiember is. A kaszinó-hálózat tulajdonosa Benedict (Andy Garcia), aki jelenleg Ocean volt feleségével, a finom és művelt Tess-el (Julia Roberts) él, ez komoly szálka Dan Ocean szemében, és agresszív és szenvtelen üzletpolitikájával a tönk szélére sodorta Reuben Tishkoffot (Elliot Gould), a vén Las Vegasi rókát, aki viszont bosszúállási jelleggel pénzbeni támogatásban részesíti Ocean projektjét. Együtt a csapat, indulhat az akció…


Többet nem illik elárulni, legyen elég annyi, hogy a végén mindenki megkapja azt, ami neki jár. Nekünk is jár munka után két óra laza kikapcsolódás, a hölgyeknek egy csomó csibészes mosoly, szexisen őszülő halánték, huncut szemek, a pasiknak azok a bizonyos vastag ajkak, meg a trükkös kütyük. Jutalomjáték, jutalommozi, ennyi, semmi más. De ennyinek ízléses, profi és hibátlan.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Ocean’s Eleven (Tripla vagy semmi, 2001) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat « asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda « asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  8. Visszajelzés: Logan Lucky – A tuti balhé (Logan Lucky, 2017) | asanisimasa

  9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.