Poroló 3. – Annie Hall, 1977

Woody Allen “nagy” filmje az Annie Hall, legalábbis az Oscarok számát tekintve (a 3-ból 2-őt erre kapott), de talán a közönség is ezt ismeri legjobban. Sokan azt hiszik, önéletrajzi, én azt mondanám: önreflexív. E filmben valósul meg talán legjobban a bergmani pszichodráma brooklyni zsidó értelmiségi koordináta-rendszerébe konvertálása, melynek kísérlete tulajdonképpen Woody Allen első nagy korszakára mindvégig jellemző volt. Ma már sokaknak talán kissé porosan hathat a film, ám ennek elsősorban az az oka, hogy azóta rengeteg film készült önlélekboncolás-témakörben, az eredeti tweed-zakós, szemüveges, nervőz figurától a pánikbeteg maffiózókig terjedő széles társadalmi spektrumban. Másodsorban pedig, hogy Allen manapság már egészen másmilyen filmeket csinál, és a jelenlegi mozibajáró közönség életkorából fakadóan kimaradt ebből a Woody Allenből.

Lehet, hogy poros, lehet, hogy nem, én nem láttam már régen, annyi azonban biztos, hogy egyik régi csoporttársam (Helló Fozó!) két sör után folyamatosan Annie Hall párbeszédeit tolta. De ennek is húsz éve már. Most ezen a késő májusi őszi szombat délutánon újra előkapartam e filmet és vinnyogva röhögtem végig, sőt, jó néhány benyögést már előre mondtam, ahogy kell. Nekem működött a film ma is.

Talán Bacsó első Tanúját nem tekintve, nincs még egy film a filmtörténetben, melynek gyakorlatilag minden mondata szállóigévé vált. Az Annie Hall pedig ilyen, az “aki nem tudja, tanítja, aki tanítani sem tudja, az a tornatanár”-tól a “megvan a kulcsszó: intellektualitás! Hogy kapnátok be az összes faszom!”-ig és ezeken túl. Az asanisimasa ma is 10/10-re értékeli Diane Keaton és Woody Allen filmtörténeti kettősét.

Kategória: Poroló
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Poroló 3. – Annie Hall, 1977 bejegyzéshez

  1. Hoppancs szerint:

    Zseniális ez a film, és abszolút megunhatatlan.:-)

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szombat | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.