Engedj be! (Lat den rätte komma in/Let the Right One in, 2008)

Engem a megszokott horror-miskulanciák, mint a zombik, bőrpofák, vérengző halak, madarak, vadak és űrlények, no és a vámpírok meglehetősen hidegen hagynak, a műfajból általában csak azok a művek szoktak érdekelni, amelyek erőteljesen kötődnek a való világhoz, reális élethelyzetekhez, reális félelmekhez (egyszer majd kibontom ezt valami esszében, ha odáig jutok). Azonban most, hogy a világ nagyobbik felét, illetve annak 10-18 éves korig terjedő, jobbára feminin részét nyálba fojtja az ízlés Alkonya, muszáj (nekem is) piedesztálra emelnem az Engedj be! című svéd romantikus “tinihorrort”, mint a fertőzés ellen való egyetlen témába vágó alternatívát az ép eszűek számára.

Tomas Alfredson, akitől eddig jóformán csak egy 192 perces!!!! komédiát -a Négyféle barnát– láthattak a szerencsések (én sajna nem, de “rajta vagyok” az ügyön), vélhetően megelégelte, hogy egy tehetségtelen, unatkozó amerikai háziasszony és néhány tehetséges amerikai marketingszakember lealázzon egy mítoszt, ami azért mégis az emberiség kultúrkincsének szerves része, így előállt az ő csehovi, vagy inkább bergmani hangulatú tinivámpír szerelmi drámájával, áldassék érte a neve. Az Engedj be! így egy lassú ritmusú, hömpölygő film a végtelen csendben terjengő svéd téli éjszakában, elsősorban szerelmi történet, mely két 12 éves gyerek között szövődik. Kristálytiszta, sallang-, hatásvadászat és modorosságtól mentes érzékeny és hiteles alkotás a film, ebből a szempontból (is). Másodsorban természetesen vámpírfilm, melynek egyik legsűrűbb filmes desztillációja, mely valaha készült. Alfredson e filmben tulajdonképpen leszámolt az összes vámpír-klisével, mit összehordtak a századok, gyakorlatilag csupán a vészes fényérzékenységet és az obligát emberi vértől való függést tartotta meg. Ettől függetlenül, a film működik, sőt, ettől a kisebb paradigmaváltástól válik igazán érdekessé a mára már kissé túlbeszélt vámpír-sztori. Harmadsorban egy mély és hiteles sorstragédia a kirekesztett ember, itt egy 12 éves furcsa fiú (Oskar) sorsáról, erőfeszítéseiről és felemelkedéséről – arányaiban, méltóságában, sűrűségében a film maga a vegytiszta művészet, aranyba metszve, katarzissal. A rideg, hideg svéd tájban megbúvó kietlen lakótelep sivár hangulatát esztétikus kompozíciókba fényképezte az operatőr (Hoyte van Hoytema), melyeket veretes és masszív vágás illeszt össze egyetlen képfolyammá, mely a lassúsága ellenére a horror/thriller műfajának megfelelő hangulatfokozással meséli el a 12 éves szerelmespár (ember és vámpír, igen) szívszorító történetét, sok vérrel, hullával de/és viszonylag happy enddel!. Így, ha jót akarsz magadnak, inkább e fimet engedd be magadhoz, mint a hasonló témájú, de összehasonlíthatatlanul gyengébb Alkonyat (kritika róla holnapután) című megagiccset. Asanisimasa szerint az Engedj be! minimum 9/10.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Engedj be! (Lat den rätte komma in/Let the Right One in, 2008) bejegyzéshez

 1. kaamir szerint:

  Nekem is nagyon tetszett, az év egyik legjobbja (bár van egy-két hibája).
  Viszont félek, hogy a szélesebb közönség majd az amerikai verziót ismeri meg, ami valószínű Alkonyat szintű trágyalé lesz.

 2. efes szerint:

  @kaamir: Jaj ne. Lesz remake? Persze, miért ne lenne. De milyen hibák? Én semmi komolyabb hibát nem találtam e filmben, éppen hogy majdnem tökéletes a film. 🙂

 3. kaamir szerint:

  @efes: csak kisebb hibákra gondolok. Nekem egy kicsit hosszúnak tűnt és emiatt volt némi üresjárat. Meg a színészekkel nem voltam 100%-ig kibékülve, elég élettelenek voltak.

  Amúgy Matt Reeves rendezi a remaket, aki nálam a Cloverfield-del egy életre leszerepelt.

 4. efes szerint:

  @kaamir: Ja értem. Nekem ne volt hosszú, sőt, a relatíve hosszú jelenetek ellenére kifejezetten sűrűnek tűnt a film. A színészek meg hát…, a skandináv temperamentum..:)

  A Cloverfield az szvsz főleg JJ Abrams sara, amit amúgy én bő nyállal megkajáltam. Én bírtam, nem kicsit. 🙂 Ettől függetlenül nem szeretem a hollywoodi remakekeket – viszont szívesen néznék olyan független vállalkozásokat, melyek esetleg lecsupaszítanak buta blockbustereket, és mélyükre nézve esetleg ki tudnak termelni belőle valami értéket. Nem látványban, természetesen.

 5. wim szerint:

  A tinihorror azért nálam mást jelent. Igaz, vannak benne “tinik”. Horror is csak azért, mert van benne vámpír. Különben elég félrevezető terminológia.

 6. efes szerint:

  @wim: Miért? Ha vannak benne horror-elemek (vannak) és tinik az abszolút főszereplői, akkor miért ne lehetne tinihorror? 🙂 Nem tehet ez a szegény film arról, hogy tinihorrorokról az átlagjuzernek a Tudom, kit ettél meg tavaly nyáron-jellegű baromságok ugranak be. Ám ettől még szerintem ez a film tinihorror. Miért ne lehetne ebben a zsánerben véletlenül jót is alkotni?

 7. wim szerint:

  Simán tudnának abban a zsánerben is jót alkotni. Lehet, az én átlagjúzer fejemben van a zűrzavar, de a “tinihorror” számomra olyan horrorfilmet jelöl, melynek szereplői kábé középiskolás korúak, meglehetősen beszűkült érdeklődési és tevékenységi körrel. Oskar legfeljebb kiskamasz, sőt inkább gyerek. Végülis lehet ezt horrornak nevezni, hiszen vámpírfilm, de az általad használt kifejezést én tényleg a Rémálom az Elm utcában-ra és hasonló filmekre tartogatnám.

 8. efes szerint:

  @wim: Akkor én is idézőjelbe teszem, ok? 🙂

 9. Elanor_ szerint:

  tyű, de nagyon rég megírtam már, h Meyer egy túlértékelt kókler, az Engedj be pedig zseniális. 🙂
  na mindegy. arrogancián innen és túl, csak kontrázni tudok: igazad van mindkét cikkben.

 10. Visszajelzés: Alkonyat – Újhold (The Twilight Saga: New Moon, 2009) « asanisimasa

 11. Visszajelzés: Suszter, szabó, baka, kém (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011) | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk Szilveszterkor a tévében? | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.