Közellenségek (Public Enemies, 2009)

Ilyen az, amikor elefántok összedugják, amilyük van, és végül megszületik az egér. Persze, szó sincs arról, hogy ez az újszülött egér ne lenne amolyan helyes kis incifinci egerentyű, tetszetős kis rágcsáló ez, fürge is, nyilván a macskát is szépen megszívatja, ahogy a nagy filmekben szokás, de ha a szülők elefántok, akkor nászuk eredménye legalábbis kiselefánt kell, hogy legyen.

A Közellenségek egy jó közepes gengszteres, lövöldözős, dobtáras Thomson-géppuskás mozi, nagyobb csipetnyi romantikával fűszerezett életrajzi film. Ha nem Michael Mann rendezte volna, ha nem Johnny Depp és Christian Bale lennének a főszereplők, ha nem Marion Cotillard lenne a főhős szerelme, akkor felfelé kerekítve kapna itt 6, esetleg 7 pontot is ez a mozi, de mivel éppen ők, az ő múltjukkal, az ő kvalitásaikkal követték el, így most kissé bosszús vagyok.

John Dillinger, a híres, harmincas évekbeli amerikai bankrabló figurájára elvileg jó választás lenne Depp, de valahogy a gyakorlatban túl súlytalan figurát alkot. Sármja megvan, de a többit nem hiszem el neki. Száguldozást még csak-csak, de hogy ez a lányok bunyinedvesítője, egy, sőt kettő darab igazi, férfias, nagy puskával agresszívoskodjon bankrablásügyileg, azt már nem. Christian Bale lenne az ő nagy ellenfele, a zsaru, ő még jobban arctalan, szürke kis figura. Cotillard meg sem közelíti Piafos formáját, néhány nagy, nedves pillantás, aztán annyi. Pedig amúgy jó színészekről van szó, akik valamiért itt bántóan súlytalanok. Lehet, hogy Michael Mann kalibrálta őket félre? Pedig ő is rendezett már egészen jól összerakott filmeket, és azt sem lehet mondani, hogy ez szétesik. Csak azt, hogy valamitől nem működik úgy, ahogy kellene. Egy 143 perces nagyszabású életrajzi drámának, ilyen alkotóktól, hengerelnie kellene, de legalábbis erről kell, hogy beszéljen mindenki. Ehelyett, bár tavaly nyári mozibemutató volt, már kint is van DVD-n, mint ahogy az a B-kategóriás tucatfilmek esetében szokásos. Ez csak egyet jelent: még a forgalmazók is érzik, ez valahogy nem lett olyan, amilyet vártak. Szóval, a Közellenségek sajnos csak egy szépen kivitelezett gengszteres akciófilm, semmi több. A jelzett okokból lefele kanyarítva, ez a film asanisimasa szerint mindössze 5/10 pontot ér.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

6 hozzászólás a(z) Közellenségek (Public Enemies, 2009) bejegyzéshez

 1. koimbra szerint:

  Nem volt rossz, a HD kamera használatától kicsit féltem, de végül nem csalódtam.
  Kár, hogy Bale nem játszik valami jól.

 2. efes szerint:

  @koimbra: Hát igen, Bale-nek kellett volna feszítenie a húrt, de nem tette. A HD-vel nincs semmi baj, az a jövő, nem a macerás celluloid. Azonkívül, ha valaki megtanul vele bánni, sokszor jobb is mint a 35 mm-es celluloid.

 3. ChrisDry szerint:

  Sajnos senki sem játszik kimagaslóan jól, és e miatt nem is húzza fel a többi színészt sem, ahogy a film is egyszer nézhető kategóriába került a semmitmondóságával és az egyszerű végkifejletével… 10/4-nél többet nem ért… (és erre még párom rángatott el a moziba, de megbántam).

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.