Mindenki megvan (Everybody’s Fine, 2009)

A Mindenki megvan ugyanabba az “aranykor”-témakörbe tartozik, amibe a tavalyi Bakancslista. Csak amit ott két bölény visz el a hátán, azt itt megoldja egy. Robert De Niro újra élete legjobb alakításaihoz mérhető teljesítményt nyújt a sok virblizés, grimaszolás és hasonló ripacskodások bukásai után, méghozzá úgy, hogy egy olyan figurát alakít, akit eddig még sohasem: egy nagypapát. Frank Goode tisztességes munkában megőszült kábelgyári munkás, aki nyolc hónappal felesége halála után össze szeretné hívni a család szanaszéjjel szóródott tagjait, a négy gyereket az ország négy sarkából. A találkozót azonban az összes gyerek lemondja valamilyen indokkal, így “Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez!” felkiáltással Frank veszi kis gurulós bőröndjét, és meglepetésszerűen sorra veszi gyermekeit. Munkahelyén szerzett tüdőbetegsége miatt repülőn nem utazhat, így marad a vasút és a közút és egy kényelmes, komótos road-movieba kezdünk az Egyesült Államokon keresztül. Az út során Frank rádöbben, hogy eddig semmit nem tudott családjáról, amelyik messze nem az, ami az ő vágyaiban él.

Édesbús, életösszegző, és értelemét kereső mozi ez, melyhez még az érdesebb szívűek is nyugodtan bekészíthetnek néhány papírzsebkendőt, akadnak benne garantáltan torokszorító, megható és szívet melengető pillanatok, melyek alól nem nagyon tudja magát senki kihúzni, hiszen mindenkinek volt/van apja, sőt lehet, hogy maga is az. De Niro pedig valóban remekel benne. Megrendítően alakítja a tüdőbeteg, kissé már roggyant öregembert, akiben még azért munkál a konokság, de a türelem és figyelem is. Tanulság is van a végén, amitől természetesen senki nem fog a falnak menni, de egyáltalán nem árt néha ismételni: hívjuk fel, látogassuk meg szüleinket, míg vannak.

Kirk Jones filmje Giuseppe Tornatore 1990-es Mindenki jól van című drámájának remake-je, ott Mastroianni játszotta a gyermekeit összegyűjtő öreg szerepét. Emlékeim szerint az is megható film volt, de ez is az, ebből a szempontból nincs minőségromlás az amerikanizálás által. Ritka kivétel. A Mindenki megvan egy kedves, életigenlő, ízléses és visszafogott feelgood mozi, mely ajánlott fiataloknak, nyugdíjasoknak egyaránt. Az asanisimasa szerint (ha tegnap az Avatarra 7 pont esett, akkor erre minimum) 8/10.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

18 hozzászólás a(z) Mindenki megvan (Everybody’s Fine, 2009) bejegyzéshez

 1. _DelMare_ szerint:

  erre mondjuk meg én dobtam 7est.:) ez csak abból adódik, h engem itt eléggé zavart az, h csak minimálisan bontották ki a karaktereket DeNiro-én kívűl. ha vmi gyengítette az értékét, akkor ez a kvázi kapkodás. De! amit ebben a filmben az öreg leművelt az egészen elképesztő volt számomra – pont azért mert nem annyira rajongtam érte, és ebben az évezredben tényleg nem volt képes jó filmet csinálni. az egész showt ő viszi, eszméletlen jól.

  és ami tökéletesen igaz: “akadnak benne garantáltan torokszorító, megható és szívet melengető pillanatok, melyek alól nem nagyon tudja magát senki kihúzni” ez annyira űl, h még nálam is bejött, pedig ez rám nem sűrűn jellemző.;)

 2. koimbra szerint:

  Tegnap láttam, erős film lett, 8-ast megérdemel, szomorú a vége, de ha még azt is el tudta volna érni, hogy mondjuk a könnyezés határán legyek, akkor a 9-es 10-es is meglett volna.

 3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk Szenteste a tévében? | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Karácsony első napján? | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.