A király beszéde (The King’s Speech, 2010)

Végül is, abban mindenképpen igaza van Roger Ebertnek, az egyik legbefolyásosabb amerikai filmkritikusnak, hogy “ha másért nem is, de filmre kívánkozó történeteik miatt mindenképpen szerethető a brit uralkodócsalád”. A díjakkal és jelölésekkel már eddig is alaposan megszórt A király beszéde című film valóban egy jó, de főleg szép történet a ma regnáló Erzsébet angol királynő papájáról, a valaha dadogós VI. Györgyről, valamint logopédusáról, a diploma nélküli, bukott ausztrál színészről, Lionel Logue-ról. Csalódnék is, ha nem szakadna rá egy vájdlingnyi Oscar nemsokára…

A film, Tom Hooper rendezése, pikkpakk mainstream film. Csodálatosan van fényképezve (Danny Cohen). Kiválóan megírt párbeszédek szórakoztatják a nézőket egy jól szerkesztett történetben, aminek megértése ráadásul nem okoz fejfájást senkinek sem (David Seidler), úgy, hogy mégis szól valamiről (elsődlegesen olyan örök értékekről, mint barátságról, tiszteletről). Ennyi általában önmagában elég szokott lenni legalább 2-3 jelölésre, és még akkor nem beszéltünk a két (három, négy) színészről, akik akkorát játszanak, mint ide a Globe Színház. Szóval, benne van mindaz, ami Hollywood termékeiben szerethető. Én a szintén tavalyi (és szintén kitűnő) A Single man-ben figyeltem fel Colin Firthre, milyen baromi jó színész ez a pali, az ő kifinomult, visszafogott színészi eszközeivel és mély intellektualizmusával. Úgy tűnik, 2010 a csúcs éve lesz, a Jóisten sem menti meg egy Oscartól, hiszen azért is, és ezért a dadogós királyért is jelölve van a legjobb férfi alakítás díjára. Azt kell, hogy mondjam, dőljön össze az egész puccos kóceráj, ha nem kapja meg valamelyikért, hiszen mindkettőben nagyon jó volt. Én sem hittem el, de mind a két kezemmel szorítottam a szék karfáját, és előredőlve drukkoltam, hogy miközben ő is majd szétrobbant a vásznon, szemei dülledtek, a halántékán lüktetett az ér, de nem ám úgy, ahogy elképzelik, hanem finoman, visszafogott angol módjára, hogy mondja már ki azt a rohadt ‘p’ betűt… Méltó partnere ebben az erőfeszítésben Geoffrey Rush (Logue), aki megejtő eleganciával játssza a király logopédusát, közben séróból, autentikusan, mintegy mellékesen, mondja a híres Shakespeare-monológokat, mindemellett pedig pontosan érzékeljük azt a rendkívül összetett érzelmi, gondolati és lelki folyamatot is, melyen keresztülmegy, miközben a herceget, később királyt, egyszerű, ráadásul ausztrál közemberként, megtanítja folyamatosan beszélni. Helena Bonham Carter megejtően bájos, mint aggódó hercegné, majd királyné, ez azonban nem meglepetés, ismerjük őt. Felhívnám a figyelmet viszont Timothy Spallra, aki Churchillt alakítja, nem nagyon emlegetik őt a nagy hype-ban, pedig -bár arcával kissé sokat mórikál – hanglejtésében, beszédmodorában kiválóan vette le a későbbi háborút nyerő, legendás miniszterelnök figuráját. Ez persze, csak annak jön le, aki eredeti nyelven nézi a filmet: itt szögezném le, hogy máshogy NEM IS ÉRDEMES. E film valódi értékei csakis angolul jönnek le, a jellegzetes hangsúlyokban, modoros fordulatokban, a király dadogásában, Churchill whisky-ízű benyögéseiben van az íze, zamata elrejtve…

Az angol királyi család bulvárízű sztoriján, a színészek brillírozásán kívül, szerintem a legfontosabb olvasata a filmnek az, hogy élesen rávilágít arra a sokat idézett, de választások alkalmával mindig elfeledett tényre, hogy a politika szereplői, az igazán nagy formátumú figurák milyen tudatosan használják az előadóművészet elemeit. A politikacsinálás ekképpen egyféle showműsor, és talán így is kellene kezelni, nem feledve azt, hogy e műsor sztárjai nem fognak hazahúzni, miután letolták a haknit és felvették a lét, hanem ennél lényegesen hosszabb ideig, lényegesen nagyobb hatalommal játszadoznak, ha nem vigyázunk eléggé. Illusztrációval tele van a hócipő. Ezzel a királlyal, ebben a filmben viszont nincs baj. Ez egyedül a baj, ha értik, mire gondolok… Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

38 hozzászólás a(z) A király beszéde (The King’s Speech, 2010) bejegyzéshez

 1. _DelMare_ szerint:

  nem gondoltam volna, hogy ennyire erős lesz az idei Oscar felhozatal. a Fekete Hattyú és a The Fighter mellett még ez is. baromira nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz a dadogós Györgyről szóló mozi. Firth egyértelműen megérdemelné a szobrot, pedig eddig nem voltam egy nagy fan-ja, de ez a teljesítmény most mindent überelt. (még Franco-ét is.)

  a mellék szereplőnek járó Oscar bácsit -pedig zseniális volt Rush is-, viszont legalább ennyire egyértelműen Bale-nek kellene vinnie. (ha még nem láttad, nagyon ajánlom a The Fighter-t megtekintésére)

  ami különösen tetszett még, hogy nagyon ügyesen lavírozott a könnyed mainstream, és a mélyen szántó dráma között, így szerintem egálban volt a mérleg.

 2. nikodémus szerint:

  Minden szép és jó benne, de egyszerűen nem tudott igazán megfogni. (Ha már brit uralkodós sztorik, akkor A királynő, na az sokkal jobb.) Az eddigi Oscar-áhító felhozatalból messze a Black Swan a legjobb.

 3. efes szerint:

  @nikodémus: A Királynő igen, jobb film. Éppen azzal és annyival jobb, amennyivel ez nem 10/10.:) A Black Swannál viszont ezt jobban szeretem, én valamiért nem tudom teljesen elfogadni Aronofskyt, túl művinek, túl erőltetetten bonyolultnak, lilának érzem. Nem csak a Fekete hattyúnál, hanem mindegyik filmjénél.

  Ha Oscarról van szó, a jobb filmek mindig az idegen nyelvű szekcióban vannak, szerintem most is így lesz. A többi, a nagy ceremónia Hollywoodról szól, az meg ilyen, ha jó napot fog ki, mint ez a film. Szvsz.

 4. efes szerint:

  @efes: persze, jó film a Fekete hattyú is, csak nem maximálisan.

 5. efes szerint:

  @_DelMare_: Ja lesz a Fighter is..:) Én mégis pl. jobban várom az összes amerikai filmnél, pl. az új Inárritu-filmet, meg a többi idegennyelvűt.

 6. nikodémus szerint:

  @efes: “Ha Oscarról van szó, a jobb filmek mindig az idegen nyelvű szekcióban vannak, szerintem most is így lesz. A többi, a nagy ceremónia Hollywoodról szól, az meg ilyen, ha jó napot fog ki, mint ez a film. Szvsz.”

  Bizony ez így van, egyetértek.

 7. _DelMare_ szerint:

  @efes: hát szó se róla. Bardemet meg kifejezetten csípem.

  off: most számolgattam, a 10 legjobb film jelölésnek a fele “igaz történet” alapú, ez is mily érdekes.;)

 8. efes szerint:

  @_DelMare_: döglődik az álomgyár. 🙂 a legjobb sztorikat az élet írja, meg ilyenek…:)

 9. Juliusz szerint:

  És hogy egy logopédust Loguenak hívjanak – pedig így volt! (A testedzője meg Mr. Gym?)

 10. klág szerint:

  tudom hogy az elgépelések miatt nyavalygó kommentelők a legnagyobb trollok, de EBERT

  EBERT

  EBERT

 11. Publius Decius Mus szerint:

  Már megint egy történelem és királyi család magyarázgató film. Sokkal érdekesebb lenne György, Kenti Herceg története, aki Rudolf Hess-el akart tárgyalni 41-ben, ben az utóbbit letartóztatták, a hercegnek pedig tartósan vidéken kellett maradnia, majd baleset érte őt és teljes adminisztrációs személyzetét.

 12. tejcsokoládé szerint:

  szerintem egyszerűen zseniális volt, oszt kész.

 13. rockjano_ szerint:

  Tegnap néztem a Fightert…nagyon erős film…nem lehet abbahagyni, beleragasztja az embert a székbe. Ja azt is csak angolul szabad, amit Bale művel az nem szinkronizálható (már csak a tempója miatt sem). Mindenki nagyon jó benne, Whalberg is meg a mama…az kegyetlen.

  A BlackSwan is megvan még csak belenézegettem, gyönyörű és erőteljes de talán kicsit túl művész az Oszkárhoz. De nagyon profi munka az is.

  A Kirány beszédére még vadászom (csak screent nem akarok)

 14. www.konyvline.hu szerint:

  Könyvben pedig letehetetlen !

 15. chipshop szerint:

  A King Speech orult jo kis mozi volt,es Firth abszolut megerdemli az Oscart ahogy a logopedus is a legjob mellekszereplo dijat:-)Black Swan..osszesegeben tetszett,de szamomra valamiert nem Oscar.Biutiful-brillians mozi,imadom,muszaj dijat kapnia:-)))Meg ugyan nincs a mozikban(es fogalmam sincs mikor lesz)a Rabbit Hole Nicole Kidmannal,tegnap lattam es a vilag legunalmasabb mozija.A Fightert holnap nezem,es majd referalok:-))))

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Péntek | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Senki többet (La migliore offerta/The Best Offer, 2013) | asanisimasa

 19. Visszajelzés: A király látogatása (Hyde Park on Hudson, 2012) | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 21. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 22. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 23. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 24. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 25. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 26. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 27. Visszajelzés: Mit nézzünk a tévében Húsvét vasárnapjának estéjén? | asanisimasa

 28. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 29. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 30. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő, Karácsony 2. | asanisimasa

 31. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 32. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 33. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 34. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 35. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.