Bronson (2009)

Charlie Bronson a művészneve Anglia “legerőszakosabb rabjának”, aki amúgy Michael Gordon Petersonként látta meg a napvilágot, 1952-ben. A későbbiekben aggatta rá egyik akkori jóakarója a híres amerikai filmszínész nevét, “mert ő olyan kemény és agresszív”, mikor Mickey éppen szabadlábon volt és illegális bokszmérkőzéseken gyepálta ellenfeleit, a név azonban rajta maradt. Az ő élete, pontosabban inkább a külvilág által teljességgel érthetetlen személyiségének és tetteinek értelmezési vágya ihlette a Bronson című filmet, hiszen Charlie még mindig él, valószínűleg most is magánzárkában, ahogy eddigi életének megdöbbentően nagy részében.

Az elképesztő fizimiskájú, állandóan kőkeményre feszített izomzatú, kopaszra borotvált, pödrött bajszú fazont Tom Hardy kelti életre minden apró részletre kiterjedő, precíz színészi munkával, amihez hasonlókat amúgy kapásból díjak özönével szokás honorálni, itt azonban valószínűleg a film témája miatt a díjeső elmaradt. Hiába, a szocio- és pszichopata Bronson, aki puszta kézzel tépte szét a neki rontó kutyákat, aki meztelenre vetkőzve, heccből nekiment egy szakasznyi kommandósnak, aki eddigi élete során a gyilkosság kivételével elkövette a létező összes erőszakos bűncselekményt, nem éppen az a kifejezett figura, akit bármilyen szempontból példaképként, de akár elrettentő példaként is fel lehetne mutatni, még akkor is, ha egy ideig még házassága folytán hívő muszlimként élt, aztán könyveket ad ki, valamint kiállítják festményeit.

Mondjuk, a dán Nicolas Winding Refn-t Bronson életének pozitív oldalai nem is érdekelték annyira, hogy azt filmjében szembeállítsa a vadabb dolgokkal, a művészi ambíciók is csak mint extrém furcsaságok jelennek meg. Ettől függetlenül, maga a film, túlzás nélkül parádés vállalkozás – fura fazonról egy fura film. Történetét maga Bronson, vagyis a Tom Hardy által virtuóz módon megjelenített személy meséli el, egyes szám első személyben, formailag viszont egy groteszk, szinte expresszionista kabaré formájában. Bronson életének különböző jelenetei is úgy jelennek meg, mint egy-egy bizarr kabarétréfa, a legbrutálisabb jelenetek is inkább egy klasszikus burleszket idéznek, nem egy agresszív pszichopata dühöngését. Tovább fokozza Refn a jelenetek zavarba ejtő hatását a jól megválasztott kísérőzenékkel, melyek úgy ellenpontozzák a jelenetek groteszk hatásait, hogy egyben még jobban felerősítik azt. (Láttunk már ilyet, pl. Kubrick Mechanikus narancsánál.) Itt Delibes, Puccini, Verdi, Beethoven és Wagner örök és csodálatos muzsikái, valamint a Pet Shop Boys és egy valami éktelenül brutális minimál-szintipop zenekar (Glass Candy) dallamai festik alá az explicit erőszak képeit, túlzás nélkül elementáris hatással. Sajnos, Refn-nek arra már nem maradt energiája, illetve, mivel a valódi Bronson még él, lehetősége sem drámai ívet adni a filmnek, ezért inkább csak abbamarad, minthogy valódi fináléja legyen. Azonban mégis szórakoztató, ijesztő, de azért kifejezetten érdekes darab ez, így sután elharapva is. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

22 hozzászólás a(z) Bronson (2009) bejegyzéshez

 1. Rorschach szerint:

  Na ezt megnézem, kiváncsi lettem rá

 2. bog.art szerint:

  ó, ezt láttam tavaly, szerintem marha jó film volt, gyönyörű látványvilággal, és egy brutálisan kigyúrt handsome bob-bal (a spíler-ből) a főszerepben – a legjobb az elmeszanatóriumos jelenet! amúgy is nagyon bírom azokat a próbálkozásokat, amikor az agressziót és az esztétikumot közös nevezőre akarják hangolni és magas művészet szintjére emelni, ha jól emlékszem, bronson is talált valami hasonló ideológiát a pszichopatológiájához, mindenesetre hatásos volt. és tényleg kár, hogy hardy alakítását nem értékelték jobban annak idején.

 3. ChrisDry szerint:

  nekem első megnézésre 9es volt, de aztán 8asra visszább vetettem, de az alakítás és a hangulat pazar, még ha ilyen nem is vehetem komolyan dolog lesz belőle… ha másért nem az alakításért kötelező megnézni -szerintem. 8/10

 4. Visszajelzés: Drive – Gázt! (Drive, 2011) « asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 8. Dr. No szerint:

  Csak most jutottam el hozzá, hogy megnézzem. Nekem ez az egész nem annyira az erőszak és az esztétikum kapcsolatáról szólt (bár egyértelmű, hogy Bronson sajátos önkifejezési módja a gátlástalan erőszak, lehetőleg a börtön színpadán), hanem egyfajta egzisztencialista dráma, és ebben a formájában tökéletesen lezárt. A történetben az irtózatos püfölések szinte semmilyen komoly nyomot nem hagytak a figurán, és végül mégis úgy búcsúzunk tőle, hogy ronccsá verve támolyog abban a kis ketrecben, amiben még le sem tud ülni.

  • efes szerint:

   Igen, csak mivel a faszi a mai nap, ebben a pillanatban is él még és nem tudjuk, hogy még mindig abban a zárkában, ezért mondom én, hogy nincs ez a dolog lezárva. A filmben igen, de a valóságban nem és azt ebben az esetben igen nehéz leválasztani a filmről.

 9. Dr. No szerint:

  Egyébként a belinkelt wiki-cikkből az is kiderül, hogy egy új feleség kedvéért tért át az iszlámra, amit aztán a válást követően elhagyott.

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 11. Visszajelzés: John Doe: Az önbíráskodó (John Doe: Vigilante, 2014) | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Piszkos pénz (The Drop, 2014) | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Legenda (Legend, 2015) | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Neon Démon (The Neon Demon, 2016) | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.