Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap

Filmözön. Például az Örök visszatérés. Eme 1943-as filmklasszikus hívószavai: Jean Cocteau és Jean Marais. Egy örök romantikus történet a lemondásról, a fátumról és szépségről és a gonoszságról – remélhetőleg azért még nézhető képminőségben. (Duna, 20.05)

Holnap lesz fácánSára Sándor ’74-es abszurdja egy kis dunai szigeten megalakuló “banánköztársaságról”. A “diktátor” Szirtes Ádám, a mellékszerepekben pedig olyan érdekes jelenések, mint például a Huszárik Zoltán-Nagy Anna házaspár. (Duna World, 20.05)

A Változó világ látszólag egy szokványos, középiskolás tinivígjáték, szerelmekkel, bulizással, ami viszont talán érdekessé teheti, hogy Cameron Crowe írta a forgatókönyvet, és a különféle szerepekben egy csomó, később jelentős sztárrá váló gyerkőc szaladgál: pl. Jennifer Jason Leigh, Sean Penn, Forest Whitaker, Nicolas Cage vagy a Vészhelyzet korai évadainak Green doktora, Anthony Edwards. (Story4, 21.40)

David Cronenberg Existenz – Az élet játék című filmje elég merész választás egy kereskedelmi csatornától vasárnap estére, ugyanis tökéletesen rétegfilm. A ’99-es scifi a virtuális játékok világába visz el, ahol a valóság és a játék elképzelt világa összemosódik. Készülésének idején az efféle természetű játékok még igencsak gyerekcipőben jártak, ennek megfelelő a film képi világa is, Cronenberg azonban mégis igen pontosan ragadja meg a dolog filozófiai oldalát, és olyan alapvető megállapításokat tesz, melyek ma is megállják a helyüket. Sztárparádé itt is: Jennifer Jason Leigh megint, de már felnőtten, Jude Law, Ian Holm, Willem Dafoe. (tv2, 22.00)

A Tégláról elég annyit tudni, hogy ez az a film, amelyik Martin Scorsese egyik leggyengébb filmje, mégis ezért kapta meg a már régóta áhított és sokak szerint kijáró Oscart. Persze, messze nem rossz film ez, csupán arról van szó, hogy egy egyszerű remake. Másolat, utánzat – jóindulattal szólva, adaptáció, mégpedig egy hongkongi krimi-trilógia, a Szigorúan piszkos ügyek (első részének) amerikanizált változata, jónéhány gigasztárral (Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon, stb.) és Scorsese irdatlan rutinjával elővezetve. (RTL, 22.15)

Lesz megint Kék bársony, David Lynch egyesek szerint legjobb, mások szerint legközérthetőbb, megint mások szerint legbetegebb filmje, levágott fülekkel, dizőzzel, a jellegzetes, fojtogató “Lynch-hangulattal” (lásd képen), kék holddal és Badalamenti sejtelmes melódiáival. Innen nőtt ki a Twin Peaks. (Filmmúzeum, 23.00)

A kissé jellegtelen Különleges történetek cím egy igen érdekes szkeccsfilmet takar, melyben három klasszikus rendező (Roger Vadim, Louis Malle és Federico Fellini) három Edgar Allan Poe-novellát feldolgozó kisfilmje fűzetett egybe. (m1, 23.05)

Sokan imádják a Közelebb (Closer) című szerelmi négyszöget, én kevésbé. Viszont ma késő este újranézheti, aki szereti. Tipikus bulvárdarab, mely óriási ziccer látványos színészi jutalomjátékra olyan színészeknek, mint Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law vagy Clive Owen. (tv2, 0.25)

Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.