Lopott idő (In Time, 2011)

Naná, hogy egyszerű lenne lecsapni a legyet annyival, hogy ellopott idő volt ez a Lopott idő – de mint sokszor, a helyzet most sem ilyen szimpla. Az idő pénz, mint tudjuk, de így van ez az angolban is, hiszen the time is money. Andrew Niccol író-rendező e gondolat köré fűzte fel soron következő scifijét, melyben az az alapszituáció, hogy a genetikai hókuszpókuszoknak köszönhetően, a közeli jövőben az emberiség nem öregszik tovább 25 éves koránál, s az ezentúl megélendő perceket, órákat, éveket és optimális esetben, évmilliókat a mi általunk ismert pénzhez hasonlóan, egyfajta sajátos technikával, adják-veszik. Akinek elfogyott az ideje, annak kampec. Akinek kevés van, az mindenhová rohan, aki pedig időmilliomos, az ráér mindenre. Látjuk ennyiből is, hogy Niccol ötlete pofonegyszerű, de igen okos, hiszen gyakorlatilag egy az egybe ültette át a pénz elméleti és filozófiai fogalmát egy érdekes és izgalmas kontextusba. Nem csak egyszerűen felcserélte a két szót, hanem egymásba konvertálta a két kifejezés körüli, szinte teljes univerzumot is. A problémák persze ugyanazok: akinek van, az nem ad annak, akinek nincs, vagy csak kevés van. Megnyugtató megoldás azonban itt sem lehetséges, mint a mi anyaelvű, pénzközpontú világunkban, így Niccol is kénytelen aztán ismert kalandfilmes panelekkel/toposzokkal elütni az időt. Azzal viszont, hogy ezt a pénz-idő-érték játékot felvetette, már filozófiai magaslatokba repítette az egyszerű scifi-rajongót, aki ezért már hálás is lehet neki… Olyan jó kis kényelmes, borozgatós, merengős laikus szinten jól el lehet filózni e film után az élet értelmén.

Kétségekbe sem kell esnünk azonban, túl mélyre sem karcol a film, nem válik belőle valami érthetetlen, tarkovszkiji magasröpte, sőt. A könnyed filozófiai burkot meg- és lefejtve egy jó kis scifi-akciófilmet kapunk, amolyan poszt-Robin Hood sztorit, jó adag romantikus szósszal leöntve. Niccol a Gattacával már bizonyította, hogy komoly stílusérzékkel áldotta meg a sors, a Truman-show vagy a Terminál könyve is jó ajánlólevél, ráadásul mind kapcsolódik valahogyan az idő filozófiai problematikájához, így e film sem nevezhető átgondolatlan B-kategóriás szennynek. Sőt, talán ki lehet jelenteni azt is, hogy az új-zélandi Andrew Niccol mára szinte észrevétlenül az egyik legjelentősebb kortárs scifi-filmessé vált, s ezt ez a Lopott idő sem cáfolja.

Emellett jól néz ki a film maga is, ami nem csoda, hiszen Roger Deakins, az egyik legelismertebb kortárs operatőr fényképezte. Justin Timberlake-ről már egy ideje tudjuk, hogy lényegesen jobb színész, mint popénekes, és itt is jól hozza az idővel zsonglőrködő kvázi Robin Hood-figurát. Partnere, az Anna Karinára megdöbbentően hasonlító Amanda Seyfried passzol Timberlake karcos fazonjához, karakteres, bájos, törékeny, de mégsem súlytalan. Cillian Murphy pedig, emlékeztessen bár akármennyire is Mester Tamásra, képtelen rossz lenni, itt is elegánsan megoldja a prolisorból az időmilliomosok vérebévé vált időzsaru árnyalt figuráját. Messze nem agyatlan, mégis szórakoztató, romantikus kis film ez, ha van rá mintegy 101 percnyi megtakarított időnk. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

10 hozzászólás a(z) Lopott idő (In Time, 2011) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.