Hasadás (The Divide, 2011)

Szóval, máma már nem hasad tovább… Hull a ménkű az égből, emberek egymáson taposva menekülnek sikoltozva, lefelé a szűkös lépcsőházban. New York is under attack. Azok a burnuszos kurafik (egy félmondat szól róluk a filmben, hogy megtanulták használni a cuccost… spoilerveszély továbbra is) nyilván piszkos bombára váltották az eltérített személyszállító repülőgépeket, nyilván ők se szívesen gyilkolják már magukat fölöslegesen, meg hát hasadás 1hatékonyabb eszköz is a gyaur kutyák mészárlására. Annyi biztos, hogy nem igazi atombomba, mert akkor nem lenne sikoltva menekülés. Atomvillanás balról, oszt’ annyi is. Volt New York, de már nincs.

A Hasadás című apokaliptikus pszicho-horrorban azonban sikoltoznak, tehát élnek, s így néhányan megpróbálják a túlélés című játékot is Xavier Gens egyenetlen, de nem hibátlan dolgozata szerint. Tehát az ok csakis piszkos bomba lehet… De akkor mit keresnek itt ezek a szemmel láthatóan amerikai vegyvédelmi szkafanderbe öltözött, igen agresszív fazonok, akik gondosan kiépített, sugárzásbiztos hernyóalagutakkal összekötött laborokban kísérleteznek ellopott gyerekekkel?! Miért rabolták el a filmben szereplő csoport egyetlen anyjának egyetlen gyermekét? És hová tűntek a végére? Az amúgy látványos finálé látképének függvényében, honnan volt áram és levegő abban a pincében, aminek az előbbi szkafanderes fazonok lehegesztették az ajtaját? Miért nem vágták el egyszerűen a kábelt? Van még kérdőjel sok – nem tudom, miért nem lehetett ezt a filmet, még bőven az előkészítési fázisban végigengedni néhány olyan, korábban forgatókönyvet is látott emberen, akik esetleg képesek egy történetet logikusan is végiggondolni?

hasadás 2Amúgy a film nagy része, ami a pincében zajlik, végül is nem rossz, olyan, mintha a Stanford egyetem hetvenes évekbeli hírhedt börtönkísérletét feldolgozó, igen jól sikerült német Kísérlet című film egyik verzióját látnánk. Jó színészek, viszonylag elfogadhatóan kidolgozott, pszichológiailag is értékelhető lelki és érzelmi összezuhanás, ami az információ-, élelem- és ivóvízhiányos, klausztrofób környezetben törvényszerűen fordul horrorba. Viszont nyilván kellett valamit kezdeni azzal is, hogyan kerültek hőseink ebbe a szituációba – na ez viszont már nem sikerült. Mintha két film lett volna egybevágva, azonban arra már nem jutott pénz/idő/energia/ötlet, hogyan legyenek a varratok elsimítva. A hasonló tematikájú, néhány évvel korábban készült spanyol Sötét óra című filmnél viszont jobb, mert legalább történik benne valami… Nem sok, de legalább valami. Amúgy az egész film eléggé felületes, logikátlan és következetlen fércmű. Tényleg, mit jelent a cím? Mi hasad? Asanisimasa: 4/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Hasadás (The Divide, 2011) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    A jó szíved… 2/10 max

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.