Ill Manors – Rázós környék (Ill Manors, 2012)

titanic lógóVan ezeknek a drogos, bűntől és mocsoktól szennyezett utcai világot bemutató filmeknek egy nagy buktatója, mégpedig az, hogyha túlzott naturalizmussal mutatja be, amit bemutat, éppen az ellenkező hatást éri el, mint amit szeretne. Én speciel majdnem unatkoztam Ben Drew bemutatkozó Ill Manors – Rázós környék című filmjén. Szóval, ehhez tényleg egyszerűbb kimenni az utcára és körülnézni, mi megy ott, a keményebb kerületekben. Amit ott kapsz, az tényleg ütni fog, míg itt kifejezetten kényelmetlenül éreztem magam, hogy mit nézem én ezeket a nyomorultakat, mi közöm van nekem ezekhez? Miért tolakodnak bele az én világomba?

ill Manors - Rázós környék 2Szerencsére, Drew ügyesen kerülte el a valóságsokk-vadászatot, amivel legfeljebb ábrándos lelkű szociológushallgató lányoknál lehet aratni, és filmet is akart csinálni, drámát, ügyes forgatókönyvet villant, s a remek, autentikus rap, mint kísérőzene, egyben narráció (Ben Drew Plan B néven ismert rapper és énekes hiphop körökben), valamint a szintén autentikus kinézetű, játékmodorú színészek segítségével filmélményt, hogy ne mondjam, katarzist is képes okozni.

E film főszereplője talán az Aaron nevű csávó, egy díler. Az ő filmbéli története az, ami ívet ír le, eljut valahonnan valahová. Ed és Kirby, Aaron kollégái is eljutnak valahonnan valahová, de ez inkább zuhanásként lenne leírható, valamint Katya és Michelle, a két véletlenül egymás mellé sodródó kurva sorsa felől sem lehetnek kétségeink. Rohadt világ ez, na, ahol kevesen élik meg a 30 éves kort: vagy egy pisztolylövés, vagy az aranylövés végez velük. Persze, hiteles a film minden pillanata, ahogy a csóró kis feka gyerekeket beszippantja a drog (mint az egyetlen Isten – ahogy kijelenti a rapper a film elején) és a drog megszerzése körüli cécó, amilyen kiszolgáltatott, emberinek már alig ill Manors - Rázós környék 1nevezhető helyzetben vannak azok a testüket áruló lányok, akik drogfüggésüket finanszírozzák ebből, és így tovább. De újat nem mond, ezeket már sokan, sokszor elmondták, legfeljebb ennyire töményen nem. Azt pedig nem tudom megbecsülni, hogy egy szűz elmére milyen hatással lehet, elrettent-e vagy éppen ez is csak hozzátesz ahhoz a mítoszhoz, ami miatt sok kiscsávó példaképeivé váltak a televarrt, plakátról keményen a szemünk közé néző, olykor valódi bűnlajstromot is felmutató, híres ganxta-rapperek. Azt sem tudom, hogy mi volt a célja az amúgy tényleg tehetséges rapper-rendezőnek e filmmel… Mindenesetre, ha (sikerül még az utószinkront is a helyére csúsztatni*), akkor egynek bőven elmegy ez a film. Bőgatyás-bézbólsapkásoknál pedig még kult-státuszba is kerülhet. Asanisimasa: 7/10

* – Sikerült.

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.