20. TITANIC: Csendesek (Silent Ones, 2012)

titanic lógóKomoly bátorságról tesz tanúbizonyságot a holland Ricky Rijneke, amikor első nagyjátékfilmjét gyakorlatilag egyetlen szereplőre, egyetlen belső monológra, valamint egy csupán szűk körben ismert színésznőre alapozza. A Csendesek című film egy fiatal lány kétségek, önvádaskodások, önmarcangolásban őrlődő lelki útjának meséje, amelyet egy autóbaleset után él meg, melyben egyetlen testvéröccsét vesztette el.

A film valóban csendes, néhány röpke párbeszédtől eltekintve, tényleg csak a Tóth Orsi által alakított lány belső vívódásáról szól. Halljuk, amint Orsi csendesen suttogva, mintegy maga elé mormolva, szakadozott, töredezett mondatokban mondja el érzéseit – ezekből áll össze a film végére a baleset története is. Közben látjuk a lányt, ahogyan a baleset után próbálja feldolgozni az eseményeket, valamint azt az utat, ami a balesetig vezetett. A film nagyjából ennyi, Orsin, és néhány statisztáncsendesek - tóth orsi kívül mindössze Rába Rolandot láthatjuk benne simlis májerként, aki korántsem önzetlen módon próbál segíteni a lánynak, valamint a lány öccsét játszó Fatih Dervisoglu tűnik fel néhány jelenetben.

Hogy ennyi elég-e egy nagyjátékfilmhez, az más kérdés. Legyen bármennyire szépen fényképezve, legyen Tóth Orsi törékenységet sugalló személyisége olyan megérintő, azért igen nehéz másfél órán át nézni egy parttalan ambient hangszőnyegen úszó, gyakorlatilag valódi történet, cselekmény nélküli, kizárólag borús, súlyos személyes tragédiával foglalkozó gondolatok lírai vizualizációját. Erős akarat és hangulati ráhangolódás kell e filmhez, melyre igen nehéz bármilyen negatívumot ráróni, mégsem tudom kijelenteni, hogy jó film. Szép, egyéni és személyes, az igen. Merengő és meditatív. De filmnek túl vékony. 5/10

Kategória: Film, Szemlék, filmfesztiválok
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.