Elysium – Zárt világ (Elysium, 2013)

Az most már biztos, hogy Neill Blomkamp akar valamit közölni, van üzenete, mondanivalója. Az is biztos azonban, hogy ehhez sohasem találja meg a megfelelő formát, illetve a felvetett kérdésekre adható megoldások szintjén még mindig nem nőtte ki a lövöldözős videojátékok szintjét. Ahogy Elysium - Zárt világigen hangosan bemutatkozó filmje, a District 9 is naturalisztikusan megrajzolt, szociografikus környezetből és valódi társadalmi kórképből rugaszkodott el, ez az első film sikerének köszönhetően jóval nagyobb büdzséből és már Hollywoodban készült Elysium (című második filmje) is a vérrögvalóból indít, mégha az a vérrögvaló 2154ben van is.

Éppen a minap hallottam, hogy demográfusok azt jósolják, hogy 2050-re a Föld népessége valószínűleg 50 milliárdra nő, így az Elysium nyitójeleneteiben vázolt kép egyáltalán nem elképzelhetetlen. Los Angeles -a történet egyik helyszíne- egyetlen hatalmas favellává pusztult a túlnépesedés és az ezzel járó negatív gazdasági, egészségügyi és más hatások miatt. A felső tízezer még idejekorán kiköltözött a világűrbe, egy óriási luxus-űrállomásra -a film másik helyszíne, erre utal a cím is: elízium, vagyis az istenek kedvenceinek túlvilági helye a görög mitológiában), ahol élnek békében, jólétben és egészségben, miközben odalent, a Földön a zűrzavar, a kórság és a halál uralkodik. Abszolút érthető a dél-afrikai származású rendező motivációja, ahogyan rá kíván világítani az általa túl jól ismert társadalmi különbségek okozta problémákra. A legnépesebb dél-afrikai város fekete lakosság európai és amerikai szemmel elképzelhetetlen nyomornegyede, Jo’burg volt a helyszíne a District 9-nek, semmivel sem különb a mostani, Los Angeles-i gettó, a látóhatáron túl nyúló bódérengetegével. Direkt utalás a mai demográfiai helyzetre, hogy a nyelv immár (ismét) a spanyol. Dél-Afrikaiként azonban nyilván jól ismeri azt a jelenséget is, melyben a johannesburgi gazdag fehérek jól képzett fegyveres magánhadsereg által védett, magas falak közé zárt villáik kertjében, a medencék mellett múlatják életüket, miközben a falon túl egy szelet száraz kenyérért is ölnek. Az Eylsiumban pontosan ez a szégyenletes társadalmi modell jelenik meg (ami persze ugyanúgy működik Los Angeles-i, New York-i, de akár Svábhegy-Nyócker viszonylatban is, bár itt falak tán még nem álltak fel…). Ennek a problémagócnak felfestésével, és annak látványossá és közérthetővé tételével azonban el is fogy Blomkamp muníciója, ami ezután következik, az ugyanaz a buta lövöldözős, messianisztikus igazságosztás, mint ahogy első filmjében is láttuk. Jön egy hős, lentről, a pusztulatból, aki önmagát feláldozva igazságot tesz, közben Elysium - Zárt világ - Matt Damonazért jól le is lövöldözi a gonoszokat.

Persze, egy látványos popcorn-moziba ennyi is elég, a szájtáti néző a látványt várja, meg hogy a fejét letépje a Dolby Surround 15.0, az ilyen környezetben meglepő, és tán zavarba is ejtő problémafelvetés azonban ennél jóval többel kecsegtet. Senki nem várja Blomkamptól, hogy egymaga megoldja ezeket a problémákat egy mozifilmben, mert az nem is történet másként, mint ahogy megoldja: jön egy hős stb…, de azt talán igen, hogy amit jól lát, azt megpróbálja más dimenzióba, más nézőpontba helyezve megmutatni, benne a valódi drámát megtalálni vagy valódi társadalmi folyamatokat modellálni. Ehelyett viszont most is piffpuff a vége. Uncsi.

Az egy másik dolog, hogy valójában e második filmben már nem jutott eszébe semmi eredeti dolog. Ami saját, azt mind láttuk már a District 9-ben, ami pedig nem saját, azt láttuk a Mad Maxben, Mátrixban, Dredd bíróban, Robotzsaruban és ki tudja még miben. Matt Damonnak ez a szerep annyi energiájába sem került, mint leugrani a sarki közértbe egy pohár joghurtért, Jodie Foster pedig szemmel láthatóan olyan kényelmetlenül érezte magát, hogy szerintem forgatás közben íratta ki magát a filmből… A szelypítő, cérnahangon cincogó brutál-metál gyilkos-ügynök (Sharlto Copley) pedig egyszerűen nevetséges. A látvány oké, de ennyi. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Elysium – Zárt világ (Elysium, 2013) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  én még a látványtól sem voltam oda, D9 után ez nagy csalódás, 3/10

 2. promontor szerint:

  Hát, ebben a filmben egy-egy jelenet még mutatja, hogy itt egy tehetséges rendezővel állunk szemben, de a D9-hez képest szerintem is komoly visszaesés van. Kb. lesűllyedtünk az átlaghalivúdi szintre. Mondjuk Copley szerintem még mindig jobb, mint a többi főszereplő és a karaktere is a meglehetősen gyenge sztori eltaláltabb elemei közé tartozik: jól mutatja, hogy egy korcsosuló “késő-római” arisztokrácia mire számíthat a zsoldosatól.

 3. promontor szerint:

  Hát, ebben a filmben egy-egy jelenet még mutatja, hogy itt egy tehetséges rendezővel állunk szemben, de a D9-hez képest szerintem is komoly visszaesés van. Kb. lesűllyedtünk az átlaghalivúdi szintre. Mondjuk Copley szerintem még mindig jobb, mint a többi főszereplő és a karaktere is a meglehetősen gyenge sztori eltaláltabb elemei közé tartozik: jól mutatja, hogy egy korcsosuló “késő-római” arisztokrácia mire számíthat a zsoldosatól.

  • efes szerint:

   ja, de hát a zsoldosok már csak ilyenek… vö. pénzért vásárolt szerelem.
   gyenge lábakon áll ez a dél-afrikai fiú, jó dolgokat akar, csak nincs meg hozzá a kellő műveltsége. lövöldözős fps játékokból nem lehet phd-zni.

  • efes szerint:

   bocs, valamiért téged rendszeresen spamnek nyilvánít a wordpress bloggépe, így nem feltétlenül jelenik meg kommented azonnal, csak ha jóváhagytam. szóval, türelem. 🙂

 4. Visszajelzés: Chappie (2015) | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.