Bettie-mobil (Elle s’en va/On My Way, 2013)

Az idősebb nemzedék még nyilván jól emlékszik arra a viccre (ami természetesen nem volt vicc), hogy az illető csak leugrott a sarokra egy doboz gyufáért… és fél év múlva Ausztráliából küldött képeslapot. Bettie (a Bettie-mobil című film cím- és Bettie-mobil - Catherine Deneuvefőszereplője) nem magyar, nem akart disszidálni (Bretagne-ből, saját étterme mellől ugyan hova is disszidálna…), e filmbéli története mégis kísértetiesen emlékeztet arra a lelki motivációra, amiben a fentebb jelzett átkos magyar történet is fogant. Egyszerűen bekövetkezett az életében az a pont, amikor egyszerre elege lett mindenből, gondolt egyet, otthagyott csapot-papot és elindult világgá.

Az apropót itt nem egy éppen nyugatra induló teherautó adta, hanem az, hogy Bettie-nek elfogyott az utolsó dugicigarettája és nagyon rá kellett gyújtania. Azonban vasárnap még a közismerten füstös franciáknál sem lehet akárhol cigarettát kapni, de Bettie előtt éppen így nyílik meg a szabadság felé vezető hosszú, kanyargós út.

Bettie erős hatvanas, jól szituált hölgy (adekvát választás Catherine Deneuve erre a szerepre, aki magabiztosan, bájosan és szexin húzza be ezt a ziccert is), aki hajdanán Miss Bretagne címét is viselte, azonban egész életét abban a házban élte le, ahol megszületett. Jó néhány évtized munka fáradtsága, rengeteg elfojtott vágy és érzelem, kitaposott kényszerpályák unalma robban szét abban a pillanatban, amikor dühösen elhajítja a gyűrött, üres cigarettásdobozt, beül autójába és elindul cigit venni valahol… Az úton aztán szembejön vele addigi életének összes fontos pillanata, melyre munkája miatt soha nem volt elég ideje, figyelme, és Bettie maga sem veszi észre kezdetben, de végre valahára elkezd élni.

Emmanuelle Bercot gunyorosanBettie-mobil bölcs, néha szemtelenül szórakoztató, cseppet sem nyugdíjas-hangulatú filmje gyakorlatilag pontosan arról szól, amiről Záray Márta és Vámosi János énekelt anno, hogy “nemcsak a húszéveseké a világ”. A hangnem azonban kemény, rockos C-dúr, a ritmus pergő, a szöveg laza, lezser, okos és szókimondó. Kötelezővé tenném megtekintését 50 éves kor felett (bár alatta sem fog megártani), hiszen arról szól, hogy addig kell élni az életet, amíg tart, mert utána erre már nem lesz mód. Minek tehát görcsölni, megfelelősdit játszani, mondvacsinált korlátok közé szorítani magunkat, csapjunk a lovak közé és irány Dél! Deneuve, a francia film nagyasszonya döbbenetes formában van még mindig. Igazi, nagy színésznő, a kifejezés művészi értelmében. Semmi dívaság nincs benne, a saját természetes királynői tartásán kívül, amit viszont ugyanolyan elegánsan hord mezítláb, kócosan, mint nagyestélyiben. Remek kis film. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Bettie-mobil (Elle s’en va/On My Way, 2013) bejegyzéshez

  1. tabbycat szerint:

    Na végre megtudtam nézni. Szerinte minden korosztály számára kötelezővé lehetne tenni. Szép jól felépített film és mindenki tökéletesen játszik.

  2. Visszajelzés: Senki sem tökéletes (Bonne pomme, 2017) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.