Eltitkolt életek (Tyskungen/The Hidden Child, 2013)

Úgy tűnik, odafent a gazdag és bezzeg északon sincs minden rendbe rakva történelmi múlt ügyben, hiszen mostanában az IKEA-szekrényekből rendre eltitkolt életek 3vaskeresztes, SS-halálfejes csontvázak borulnak kifele, Malmőtől Oslóig és vissza.  Annak idején bizony, mélyen érintve volt az összes skandináv nemzet ebben a córeszben, a dán király sárga csillagja, Wallenberg útlevelei és a többi, nevesített vagy névtelen hős és hőstett ellenére. Rendre derülnek ki eddig eltitkolt történetek vezető svéd vagy norvég üzletemberek, politikusok náci múltjáról, de legalábbis vétkes kollaborációról; mindeközben arrafelé is újragerjednek a náci indulatok. Hogy újra terítéken a téma, nyilván köszönhető annak, hogy az érintettek már koruknál fogva nincsenek olyan erőben, hogy hathatósan visszavágjanak, és az olyan ifjabb követők, mint a tömeggyilkos norvég Breivik megnyilvánulásai sem éppen a pozitív megítélést támogatják.

eltitkolt életek 2A fentiekkel némi kapcsolatban és átfedésben a svéd/skandináv krimi is eddig soha nem tapasztalt méretben és sikerrel nyomul, mind az irodalomban, mind a bestsellerek filmes adaptációiban. Ez a mostani Eltitkolt életek is ebbe a hullámba sorolandó, amit az imént próbáltam felvezetni. A film Camilla Läckberg 33 nyelvre lefordított, több millió példányban eladott bestsellerének filmváltozata. Tavaly készült filmsorozat is a Fjäallbacka-gyilkosságok történeteiből, melyből az Eltitkolt életek az első mozis feldolgozás. Läckberg, Stieg Larsson A tetovált lány regényéhez hasonlóan, a második világháború titkos és ki nem beszélt rejtélyeihez kapcsolja történetét, nála azonban nem található semmilyen mögöttes “üzenet”: ez egy tulajdonképpen teljesen hagyományos nyomozós történet, melynek főszereplője egy írónő (aki nyilvánvalóan a szerző alteregója – az Erika Falckot alakító Claudia Galli még külsejében is emlékezet Läckbergre).

eltitkolt életek 1A nyugodt, de biztonságos skandináv tempóban kibontakozó történet, néhány túlzáson kívül (a többszörös szaltóval amúgy is tragikus kimenetelű balesetet elszenvedő autóba azért a biztonság kedvéért még egy kamion is beletrafál, és effélék), váratlan fordulatokon keresztül halad a közel sem dicső, nácikkal kollaboráló napokra fényt derítő végkifejletig. Olyan a film, mint a Volvo. Biztonságos, tuti biztosan eljutsz vele A-ból B-be, még jól is néz ki, de valahogy mégsem gerjeszt benned szenvedélyeket. Ha nagyon odalépsz neki, akkor rögtön látod, hogy a menetszélben azért repked néhány elvarratlan szál (pl. a Ringholm-unoka). Hűvös és elegáns, de egyben unalmas is. Nincs benne tűz, nincs benne túl nagy fájdalom se (holott azért hullanak benne az emberek szép számmal), és a végkifejlet valójában mély drámája is elsikkad kissé. A könyv nyilván jobb. Asanisimasa: 5/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.