Charlie Countryman szükségszerű halála (The Necessary Death of Charlie Countryman, 2013)

Végül ezt is megértük, hogy film készül Budapest és Bukarest nevének összekeveréséről… Külföldön, érdekes módon elsősorban angol nyelvi charlie countryman - shia labeouf2környezetben, előszeretettel keverik a két fővárost. Ismert tény például, hogy Ringo Starr úgy volt Budapesten, hogy megesküdött, hogy Bukarest(b)en töltötte Elizabeth Taylor 40-ik születésnapját. (Ennél már csak a Where you from? Hungary? Are you hungry? nyelvi fajankóskodás a “népszerűbb” arrafelé.) A persze, hogy angol Frederik Bond nagyjátékfilmes bemutatkozása, ami nem akárhol, hanem a 2013-as Berlini Filmfesztiválon debütált, éppen erre névcserére fűzte fel igencsak őrült sztoriját, mely Berlinben annyira bejött, hogy rögtön Arany Medvére is jelölték Charlie Countryman szükségszerű halálát.

Bond természetesen nem nulláról ugrott fel a medve nyakába, nevéhez fűződnek például azok az igen szellemes Heineken-reklámok is, melyek charlie countryman - mads mikkelsen és evan rachel woodolykor bizony még az általuk reklámozott sörnél is jobban üdítettek, mondjuk, egy unalmas focimeccs szünetében. Szerintem ennek köszönheti azt is, hogy nem akármilyen névsor jött össze ehhez a bemutatkozó filmhez. A mostanában művészi vénáját is próbálgató Shia LaBeouf adja a címszereplőt, partnere Evan Rachel Wood, fontos mellékszerepekben pedig Mads Mikkelsen, Rupert Grint vagy Til Schweiger tűnik fel, míg a zenét Moby szerezte (vagy komponálta).

A film cselekménye, bár igen szomorú alapállásból indul, valójában egy őrült LSD-tripre hajaz. Charlie, az “átlagsrác” a film elején elveszti gyógyíthatatlan betegségben szenvedő édesanyját, aki egy misztikus álomjelenetben azt ajánlja fiának, hogy ne őt sirassa, hanem utazzon el…Bukarestbe. Hogy miért pont oda? Csak, meg fogod tudni. Charlie így is tesz, de már a repülőgépen problémák adódnak. A mellette lévő utastársa rövid csevegés után az ő vállán halálozik el, aztán Bukarestben a halott utas lányát hajkurássza Charlie, annyira, hogy rövidesen szerelmes is lesz a lányba (Evan Rachel, akit itt úgy hívnak, hogy Gabi Bányai). A lánynak viszont van egy igencsak agresszív ex-férje (ő Mads), aki ezt az ex-dolgot nem nagyon akarja figyelembe venni. Eközben Charlie egy bukaresti romkocsmának álcázott youth-hostelben nagyon betép valami speciális román cucctól, aminek következtében össze-vissza rohangálnak a román fővárosban, többek között egyikük (Rupert) Viagra-túladagolását is menedzselniük kell, aminek egy nagymenő sztriptízbár tulajdonos (Til) vet véget, egy kifizethetetlen méretű számlával. (Nocsak.) A helyzetet Charlie charlie countryman - evan rachel wood és shia labeoufmenti azzal, hogy kijátssza Mads karakterét Til karaktere ellen, ami később mégsem tűnik már annyira jó ötletnek. Szóval, ilyesmi.

Lehet, hogy Bond is betépve írta ezt a sztorit, mert olyan, de állítólag LaBeouf fogyasztott is LSD-t a betépős jelenetek forgatása alatt. A cselekmény fordulatai tehát korántsem követik híven a forgatókönyvíró-iskolák által sulykolt kliséket, amivel az angolszász kritikusok nem is tudnak nagyon mit kezdeni – nekem azonban, elsősorban az ismerős helyszínek miatt, olykor kifejezetten szórakoztatónak tűnt a film. LaBeouf és Wood nem igazán passzolnak egymáshoz, de igazából semmi sem passzol semmihez ebben a filmben. Minden szabálytalan, de éppen ezért lehet érdekes, a szabálytalan dolgokat kedvelők számára. Van lendülete és van humora is, az olykor kifejezetten durván erőszakos jelenetek mellett; a következetesség azonban valami ósdi hóbort lehet csupán a szerzők értékrendjében. Budapest ráadásul mindvégig szép szavakat kap a filmben, és a csattanóban helyére is kerülnek a dolgok. Asanisimasa: 7/10.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Charlie Countryman szükségszerű halála (The Necessary Death of Charlie Countryman, 2013) bejegyzéshez

  1. ChrisDry szerint:

    érdekes, megnézem.

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.