Fogságban (Prisoners, 2013)

Az utóbbi évek talán legnyugtalanítóbb, leggyomorszorítóbb, legnyomasztóbb thrillere a kanadai Denis Villeneuve Fogságban című filmje. Nem biztos, hogy a legjobb, de hogy a leghatásosabb, az majdnem Fogságban - Hugh Jackman és Paul Danobiztos. Ennek oka részben a rendező igen erős drámai érzéke (Felperzselt föld című szintén igen erős filmje Legjobb külföldi filmnek is volt jelölve a 2011-es Oscar-versengésben), részben Roger Deakins idén Oscarra jelölt delejes, ködös, borongós fényképezése, részben pedig az egész történetet átszövő vallásos őrület illogikus, irreális, rettegéssel telt kiszámíthatatlansága.

A cselekményben vannak váratlan, nehezen megmagyarázható fordulatok, de ezek összességében semmivel nincsenek messzebb a valóságtól, mint az ajtónkon bekopogó térítők (nem kapcsolok a Parlamentbe, mert megint kapom az orromra) zagyvaságai. Egy hálaadásnapi vacsorát követően a baráti ünnepségről nyomtalanul eltűnik két kislány, de a rendőrség a rendelkezésre álló nyomok alapján gyorsan letartóztat egy furcsa, szellemileg fogyatékosnak látszó fiatalembert. Loki nyomozó (Jake Gyllenhaal) azonban beismerés és érdemi bizonyíték híján nem tud vádat emelni ellene, így szabadon engedi, azonban az egyik eltűnt kislány tettre kész apja (Hugh Jackman) saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, hiszen meg van győződve a srác bűnösségéről.

A történet ezek után a két férfi versenyfutását mutatja be a meglepő, és egyáltalán nem megnyugtató végkifejletig, amit Villeneuve nem siet el: a Fogságban - Jake Gyllenhaal és Hugh Jackmanfilm jó két és fél órán keresztül ázik a nulla fok környéki, havas, esős, lucskos télben. A tetemes méret azonban tetemes élményt jelent, már amennyiben bírjuk a fojtó, ólomként a mellkasunkra nehezedő, gyomrunkat görcsbe rándító feszültséget. Loki nyomozó és Keller apuka az emberi lélek sötétségének igen mély bugyraiba hatol be az eltűnt kislányok nyomában, ahol valamiféle homályos, Istentől/Sátántól kapott, megfellebbezhetetlen parancsok irányítanak fanatikus embereket embertelen tettekre, melyeket képtelenség megérteni józan ésszel.

A cselekmény “akciórésze” mellett a film, ahogy a címe is jelzi, elsősorban fogsággal foglalkozik. Hogyan hatalmasodik el valakin egy gondolat, hogyan tartja foglyul, hogy szűkíti be lehetőségeit, melyek végül öngerjesztő folyamatként úgy zárja kalodába a személyiséget, hogy képtelen észrevenni a kivezető utat. Nyugtalanító látni, hogy bármikor, bárhonnan érhet csapás, és lehetsz akármilyen felkészült, akármilyen erős, lehetnek olyan szituációk, amikor te is csak nyüszítesz a segítségért… Nem mintha nem lennénk ezzel amúgy tisztában, de ilyen szépen, vegytisztán látni a gonosszal szembeni emberi tehetetlenséget, igen megrendítő élmény. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

31 hozzászólás a(z) Fogságban (Prisoners, 2013) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  ennyire nem volt azért acélos és egyedi a film, ez már sokszor volt terítéken, legalábbis én már 20+ ilyesmi volt. Alakítások jók voltak, az elvitte a nem túl kreatív történetet. 5/10

 2. kaamir szerint:

  Erőltetettnek, mesterkéltnek éreztem minden fordulatát. Egy nagyon egyszerű történetet próbáltak nagyon-nagyra fújni úgy, hogy folyamatosan mellékvágányra viszik a cselekményt.

  A hangulat tényleg remek, a színészek ragyogóak (ahogy Jackman üvölt és veri a műszerfalat, hú, mamám), de hiányzik belőle az a katarzis, ami mondjuk a Titokzatos folyóban, vagy a Hideg nyomon-ban megvolt. 6/10

  • efes szerint:

   Szerintem, pont a katarzis hiánya a katartikus. Nekem nem tűnt erőltetettnek a film cselekményének szervezése, sőt, kifejezetten delejes hatású volt – én tényleg régen láttam ilyen nyomasztó filmet, melyben explicite szinte nem is volt erőszak. (Na jó volt, mert Alex és Loki kocsijának kesztyűtartója is kapott szépen, de ilyenek ma már bármelyik NCIS, Gyilkos elmék részben beférnek a 14-es karikába)

   • efes szerint:

    Amit te mesterkéltnek érzel, az nálam pont a valóság logikátlanságát idézi meg, ami mindvégig nagyon erősen jelen van (lásd a vallásos főmotívum)

 3. kaamir szerint:

  Kicsit sok az egy főre eső pszichopata ebben a kisvárosban. Ez nem a valóság logikátlansága, ez a forgatókönyvíró erőlködése, hogy minél tovább tudja húzni a megfejtést.

 4. lorienhu szerint:

  A héten néztük, nagyon szigorú, felkavaró film, utána még keleltt egy kis üresjárat. Most látom, mit írtál róla, szeritem teljes mértékben áll.

  • efes szerint:

   Igen, ahogy nézem sokan azon akadnak fenn, hogy nincs megnyugtató lezárás, vagy mi, holott tényleg valójában ez az egyetlen lehetséges végkifejlete ennek a történetnek, ami nem hazugság….

   • Olga Polgari szerint:

    Igen kemény film, feszes, izgalmas,és nagyon jók a színészek, szerintem a rendezés is, az operatőri munka márelismert. Váratlan a megoldás, és megdöbbentő egyben. Szerintem van megoldás, ha jól értem a lezárásra utalást, hiszen Keller az aknában megtalálta kislánya keresett piros sípját, és az az utolsó jelenetben többször hallható halkan, amelyre Loki fel is figyel. A többi már értelemszerű.Előtte a kórházban a feleség megérti, hogy börtön vár a férjére a magánnyomozásér, ha előkerül. És Loki nem nyugszik…

 5. Visszajelzés: Filmnapló – 2014. június | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Sicario – A bérgyilkos (Sicario, 2015) | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man, 2016) | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. február | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 18. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 19. Visszajelzés: Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049, 2017) | asanisimasa

 20. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 21. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 22. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 23. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 24. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 25. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.