Borgman (2013)

Hihetetlen, mennyire bele tud feledkezni az ember az amerikai filmipar által diktált dömpingbe… Még én is, aki azért tudatosan trenírozom magam, hogy nem csak Amerika a világ, nem csak Amerika a világ, még én Borgman - Jan Bijvoetis magamra tudom borítani a hollywoodi álomkoktélt. csak amikor teljesen véletlenül fut bele valami egészen másba, akkor kap a fejéhez, hogy basszus, EZ MI?!

Nos, a Borgman például egy holland thriller. Illetőségét tekintve egyáltalán nem állunk tehát messze Amerikától, kulturálisan viszont már igen. Nem csak a “jó öreg kontinens” ódonsága az, ami szemet szúr, mert az nem szúr szemet, hanem a gondolkodás, a témaválasztás és a hangvétel az, ami teljesen más, ami furcsa az amerikai tucatmozikhoz szokott agynak. Tíz nézőből hat-hét fejében ki is gyullad a villogó, vörös WTF? felirat, a maradék, aki rendelkezik még némi avíttas, klasszikus műveltséggel, annak meg a szeme csillan, hogy végre, valami izgalmas.

Végre valami izgalmas látnivaló, amit nem akar senki a szánkba rágni, túlmagyarázni, amin lehet filózni, lehet értelmezni, aminek kapcsán asszociálni tudunk. A neves, több korábbi filmjével is komoly nemzetközi elismeréseket begyűjtött Alex van Warmerdam, tavaly Cannes-ban Arany Pálmára is jelölt filmje már kezdő képiben megadja a későbbieket is meghatározó alaphangot. Markáns, erős, de hétköznapi férfiak kapnak kapára, kaszára, ugranak gumicsizmába, egy pap pedig alig várja, hogy vége legyen szószéken tartott mondókájának és ő is duplacsöves vadászpuskát ragad. A kis csapat szemlátomást valakit, valamit üldözve ront be az erdőbe és rövidesen rá is talál egy katonai álcatechnikával elrejtett, földbe vájt összkomfortos üregre, melynek lakója azonban óriási füstfelleget keltve már eliszkolt egy föld alatti alagúton. Míg az üldözők az üreggel vannak elfoglalva, messzebb egy torzonborz alak bújik elő a föld alól, zakóban, kezében sporttáska és sietve lépdel kifelé az erdőből, közben sebtiben felriaszt még két magához hasonló üreglakót, aki mit sem sejtve, szintén szedelőzködni kezdenek… A torzonborz alak egy benzinkút WC-jében kicsit rendbe szedi magát, és a következő képben már egy gazdag kertvárosi villanegyedben látjuk. Bekopog az egyik villába, hogy szeretne megtisztálkodni, de elhajtják. Egy másikban még jól meg is veri a ház bősz ura, de a feleség megszánja és a kertvégi lakban rejti a férfit…

A film, mivel tényleg thrillerről van szó, ettől kezdve az “idegen a házban” típusú műfaji klisékkel játszik el, azonban semmi sem úgy megy innen borgman - lúdvérckezdve, ahogyan a klisék alapján sejthetnénk. Van Warmerdam a középkori misztériumjátékok és egyéb ördögi babonák (lidércek, stb.) elemeivel, valamint jó adag abszurdba hajlón bizarr és igen sötét humorral “ütötte fel” a sztorit, de könnyen észrevehetjük Bulgakov Mester és Margaritájának Woland-szálával való párhuzamokat. A címbeli Borgman szinte éppúgy veszi be egyre népesebb társaságával a decens luxusvillát, ahogyan Woland Behemóttal, Azazellóval, Korovjovval, Hellával Moszkvát – szinte várjuk is a végén, hogy lángba boruljon minden… Nem fog, de ez nem jelenti azt, hogy minden megoldódik, felkel a nap és az emberek kézen fogva, nevetgélve táncikálnak a virágba borult réten, ellenben nagyon meg fogjuk érteni a nyitó képek dühödt hajtóvadászatának motivációit.

A film megfejtése során szerintem nem érdemes keresni a mai világ(unk)ra utaló szimbólumokat, allegóriákat. A történetet sem érdemes értelmezni a maga logikájából (vagy annak hiányából) kiragadva, és nem hiszem azt sem, hogy lenne e történetnek valamiféle társadalomkritikai vonulata – illetve, ami van, az általános jellegű társadalombírálat. Kérdőjelek vannak, annyi biztos, de ahol nincsenek, ott válaszok sincsenek. Maradjunk ennyiben. Asanisimasa: 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Borgman (2013) bejegyzéshez

 1. wim szerint:

  Juj, ez izgalmas! …. 🙂

 2. wim szerint:

  Tetszett nálam 8 pontot is megérne. Főleg az első fele volt nagyon erős. Nyomasztó, démonikus, a szatírát még kiéreztem belőle, de humort nemigen; számomra ez az egész inkább tragikus (a hangulatommal vagy a humorérzékemmel lehet a baj). Bírom az ilyen filmeket ahol nem nézik az embert kiskorúnak, és nem akarnak mindent megmagyarázni.

  A Bulgakov-párhuzam egyébként abszolút találó. Érdekes, mindig is ilyennek képzeltem Wolandot, mint a főszereplő az elején, csak persze fekete hajjal. 🙂

  • efes szerint:

   a szatíra alapeleme a humor, bár az tényleg inkább a második részben bukkan fel – de akkor is bornírt formában (pl a fej a vödörbe, aztán így süllyesztve le a tóba, valami fura virágként, vagy vízinövényként stb.)

 3. wim szerint:

  Azt sejtettem, hogy hol a humor, csak képtelen voltam átérezni. 😦

 4. Visszajelzés: Teltházas előadásokkal zárult a 4. Mozinet Filmnapok | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

 7. Aquarius szerint:

  Furcsálltam, hogy a Dogtooth nincs megemlítve. Mindenesetre a trailert megnézve, kritikát elolvasva, más kritikákat elolvasva, Dogtooth-t látva nem érdekel!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.