Szexterápia (The Little Death, 2014)

Még régebben, kevésbé felvilágosultabb korokban az volt az emberek meggyőződése, s ezt az egyház is előszeretettel sulykolta, hogy a túl sok szex nemhogy halálos bűn, de egyenesen halált is okoz. Talán innen ered a szexuális aktust betetőző orgazmusra a mai szexterápia - josh lawsonnapig is használt ‘kis halál’ kifejezés, amit elsősorban a franciák közvetítettek ki a világba, hiszen ők valamilyen okból vindikálják maguknak az erotikus, szerelmi témákban való, átlag feletti jártasságot. Szóval, a ‘le petite mort’ eljutott Ausztráliába is, hogy ott aztán egy bizonyos Josh Lawson első játékfilmjének rögtön a címévé is váljon. Természetesen, a ‘The Little Death’ csupán egy része, de leginkább célja a Szexterápiának, amivé a magyar nyelvben szelídült az alkotás.

Lawson nemcsak rendezte, de írta is a filmet, amiben az egyik szerepet is eljátssza (rögtön az első jelenetben látjuk, a lábujjakkal). A történet négy átlagos, kertvárosi (házas)pár nemi életébe szexterápia - erin jameskalauzolja el a nézőt, melyek valamilyen okból mind egy szexterapeutánál végződnek. Hogy ennek mi állhat a hátterében, ahhoz a film legfelemelőbb ötödik epizódja adja meg a kulcsot. Nem lövöm le a poént, de annyi biztos, minden idők egyik legmeghatóbb, legeredetibb és legviccesebb szerelmi történetét vitte filmre Lawson Monica, a süketnéma jeltolmács lány (Erin James) esetével. Komolyan megkönnyeztem.

A Szexterápia cselekménye tehát öt lazán összefüggő kis sztori, amiket egy szintén vicces kis karakter, valamint a párok lakhelye, társadalmi státusza és meglehetősen nyomorult szexuális élete köt össze egymással. Mindegyik kudarcos lepedőcsata mögött az őszinteség és bizalom szinte teljes hiánya áll. Az egyik pár hölgytagja nem meri elmondani bele kiskutyamód szerelmes párjának, hogy keményebb, férfiasabb, hovatovább, erőszakosabb szexre vágyik. Egy másik hölgy férfikönnyekre gerjed, míg egy férj -terápiás céllal- szerepjátékokban látja a megoldást. Van, akiben csak akkor támad gerjedelem, ha társa már békésen hortyog mellette… Megannyi, szexterápiavalóságban is létező szexuális magatartás, és mind mögött az eltérő igények, valamint azok kibeszéletlensége áll. És erre jön a slusszpoén 1., valamint slusszpoén 2., amit szintén nem részleteznék.

Nem pornófilmet nézünk, hanem normális, civilizált felnőtteket, ahogy tulajdonképpen mindennapi problémáikkal küzdenek, melyek közül sok a rossz szexuális élet eredménye, sok viszont éppen oka a rossz szexuális életnek. Lawson ezeket a problémákat merész humorral és színészi játékkal jeleníti meg, helyenként frenetikus erővel, mely azonban néha kissé túl van húzva, túl van magyarázva. Legtöbb esetben megoldást is kínál, amit viszont nem tud megoldani, azt frappáns módon zárja le a slusszpoén 2.-ben. Mindezzel együtt, mégis az az érzésem, hogy az alapvető ötlet mégiscsak a süketnéma lány esete lenne, ez a többi csak a töltelék a filmben. Viszont legalább ki lehet bírni így is, és főleg, érdemes is kibírni.

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.