Az első magyar rövidfilmes pitch fórum – szakmai programok a Friss Húson

Nyilvános a Friss Hús Rövidfilmfesztivál keretében megrendezett pitch fórumra beválogatott filmtervek listája. A filmek szinopszisait lejjebb közöljük. A 2015. március 25-29. között megrendezendő Friss Hús rövidfilmfesztiválon a vetítéseken kívül szakmai programokra is várják a a magyar filmes élet iránt érdeklődőket.

Március 27-én a Kubik közösségi irodában (Budapest, Jászai Mari tér 5-6., 1137) szakmai előadásokkal várják az érdeklődőket. 10 órától a Magyar Nemzeti Filmalap részéről Havas Ágnes, illetve az NMHH részéről dr. Kollarik Tamás tart előadást, illetve 13 órától az első magyar pitchfórum pályázata során kiválogatott fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) lehet majd meghallgatni. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkozhatnak be, melynek tagjai: Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György. Az esemény moderátora Gulyás Márton lesz. A legjobb filmterv 100 000 forintos díjazásban részesül. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el.

A kiválasztott filmtervek:

Gelley Bálint: Gyilkos bálnák

Emil Goodman: Sina és Koré 2.

Horváth-Molnár Panna: Fogas mese

Lőrincz Nándor, Nagy Bálint: Felülnézet

Mayer Bernadett: Felszín alatt

Nagy Zoltán: Ráadás

Nagy Gergő: Erős áll

Szabó Szonja: Lányöltöző

Szakonyi Noémi: Disznóvágás

Szilágyi Fanni: Minden vonal

A filmek hangulatát bemutató mood-képek innen tölthetők le:

A filmtervek szinopszisai:

Gelley Bálint: Gyilkos bálnák

Felriadva egy idillikus álomból, hősünk egy szürreális, rémálom-szerű világban találja magát. Útra kel, hogy visszaszerezze az elveszett harmóniát, de olyan erőkkel szembesül, amelyek felett nincs hatalma. A küzdelme végén vereségét elfogadva újra megtalálja a nyugalmat.

Emil Goodman: Sina és Koré 2.

A bolygó megteremtése után az Istenek és az emberek harmóniában élnek együtt, de T-nek, a teremtmények egyikének a kíváncsisága határtalan. Megtalálja a Szemet, aki elárulja neki, hogy a választ a kérdések kérdésére Koré könnye rejti. A szem alattomos tervet eszel ki, aminek az eszközévé teszi T-t.

Horváth-Molnár Panna: Fogas mese

Polli utál mindent, főleg mosolyogni. A helyzetet tovább rontja, hogy egy nap még a foga is kitörik, sőt, kitört foga életre kel, majd eliramodik. A lány furcsa világokon át üldözi, egyre szürreálisabb kalandokba keveredik, de a végső próbatétel során a valósággal kell szembenéznie.

Lőrincz Nándor – Nagy Bálint: Felülnézet

Éjjel. Fiatal házaspár szeretkezik, mikor hirtelen megszólal az utcán autójuk riasztója. A zajt egy “lomis” család okozta, akik az ablakuk alatti tárgyakat őrzik. Gábor az utcára siet, hogy odébb parkoljon, de véletlenül elüti az egyik kisgyereket. A szerencsétlen baleset drámai konfliktust eredményez, amit Gábor kislánya az ablakból néz végig.

Mayer Bernadett: Felszín alatt

Pondor Krisztián, egy negyvenes éveiben járó, monoton munkát végző férfi, akinek éppen olyan a hangja, mint Bobbynak a Dallas című sorozatból, egy nap megment egy vak nőt az ellenőrök karmai közül. A két magányos ember egymásra talál, amit a nő kamaszlánya nem néz jó szemmel. Mire a lány végre bizalmába fogadja a férfit, Krisztián agyában egy szexuális kudarc után átkattan valami, s egyértelművé válik, hogy a férfi egy pszichopata.

Nagy Gergő: Erős áll

Egy harmincas férfi fantomképet készít a rendőrségen az alkalmi nőjéről, aki meglopta és szó nélkül elhagyta. De kiderül, hogy sem az állára, sem az orrára nem emlékszik rendesen.

Nagy Zoltán: Ráadás

A Ráadás című rövidfilmterv főszereplője egy negyvenes, magányos hegedűtanárnő, aki egy nap rájön, hogy félresiklott élete egy gyerekkori traumához köthető, ezért felkeresi régi zenekartársnőit, hogy az akkori karmesterük nyolcvanadik születésnapjára újra összeálljon a zenekar egy meglepetéskoncertre. Így elindul egy lelki úton végbemenő nyomozósztori, ahol a megkeresések mögött az áll, hogy kiderítse, vajon a többiek is áldozatul estek-e a karmester molesztálásainak, és hogy közösen vehessenek elégtételt a karmesteren.

Szabó Szonja: Lányöltöző

A Lányöltöző egy gyerekkori barátság történetét meséli el, 1959 őszén, Budapesten. Jankó és Feri kilenc évesek, életüket összefűzi a közös csínytevések, a partizánosdi, az első szerelem élménye. Nem is sejtik, hogy barátságuk milyen veszélyes. Feri munkásőr apja feljelenti Jankó apját, aki az ötvenhatos események résztvevője volt. A férfit felakasztják.

Szakonyi Noémi: Disznóvágás

A két ember közötti harmónia sok esetben csak látszólag létezik. Ahogy kilépnek a megszokott közegükből, a gondosan felépített párkapcsolati mechanizmusok nem működnek tovább: elég egy kívülről érkező konfliktus, és személyiségük különbözősége fokozatosan eltávolítja őket egymástól. A kamaradráma keretét egy diszóvágás adja.

Szilágyi Fanni: Minden vonal

Magdi, aki egy kicsit jobban irtózik a szüléstől, mint egy átlagos hasonló korú nő, kénytelen elkísérni terhes barátnőjét egy irracionális utazásra. Az út során megváltoznak radikális nézetei, nyitnia kell a csoda és a sorsszerűség felé, különben képtelenség lenne feldolgoznia az eseményeket.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.