Spotlight: Egy nyomozás részletei (Spotlight, 2015)

Meg kell mondjam, kicsit meglepett az a hat darab Oscar-jelölés, amit ez a film begyűjtött, na, nem azért, mintha annyira túlárazott alkotás lenne, inkább azért, mert műfajában, kivitelében inkább tévéfilmről van szó. A Spotlight: Egy nyomozás részletei jó film, sőt, mit több fontos film, de szerintem nem a mai mozikultúrába való. Nem való olyan környezetbe, ahol a nézők jobbára csak akkor szavaznak pénzükkel, ha valami zsigeri élmény éri őket, ha egy film már gondolkodtatni akar, ha mély morális természetű, sőt mit több, világlátást is érintő kérdéseket érint, piszkál meg és helyez új, más megvilágításba, akkor az a film bizony bukásra van ítélve. De ne legyen igazam.

Spotlight - Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark RuffaloTom McCarthy (pl. Az állomásfőnök) filmje tulajdonképpen egy dokumentarista játékfilm, mely egy valóságos eseményt dolgoz fel tényszerűen, beazonosítható helyszíneken és figurákkal. A történet a Boston Globe nevű újság oknyomozó riporterei által írt és 2002 elején publikált cikk keletkezéstörténetét meséli el, mely addig soha nem látott méretű földcsuszamlást okozott a római katolikus egyházban. A filmet az oknyomozó újságírás jellegzetes eseményei töltik ki: újságírók ülnek egy teremben és értekeznek, vagy telefonnal a fülükön, vagy jegyzetfüzettel a kezükben jegyzetelnek, interjúznak, és rengeteget beszélnek. Nincs semmilyen akciójelent, nincs autós száguldozás, lövöldözés, de nincsenek poénok sem. A film mégis roppant izgalmas, persze, főleg azoknak, akik hajlandóak gondolkodni, odafigyelni, és találnak valami érdekeset abban, ha bizonyos emberek akár fejjel is a falnak rohannak, ha mögötte az igazságot sejtik.

Spotlight - Michael Keaton és Rachel McAdamsA túlnyomó többségében a római katolikus vallást amolyan nemzeti identitásként is valló írek lakta Bostonban robbant fel az a bomba, mely alapjaiban rengette meg a legmagasabb rendű erkölcsiséget hirdető egyházat. A Boston Globe által közreadott, hitelt érdemlő bizonyítékokkal alátámasztott cikkben katolikus papok tömegét vádolja meg azzal, hogy homo- és heteroszexuális, olykor kifejezetten erőszakos viszonyt ápolt gyermekekkel, sőt mi több, Vatikánig bezárólag az egész egyházat azzal, hogy tudott a pedofil papokról, sőt, rejtegette, kimosta őket. A cikk hatására lemondott Boston püspöke (és magas hivatalt kapott Vatikánban), és közvetve hozzájárul a jelenleg regnáló Ferenc pápa sokakat mindennek ellenére megdöbbentő reformjaihoz is.

Spotlight - Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Brian d'Arcy, Michael Keaton and John SlatteryKis túlzással tényleg egy olyan cikkről van szó, mely a világ addigi folyását megváltoztatta, és aminek megírása minden újságíró leghőbb vágya. Nálunk ilyen szóba sem jöhet, kicsi a piac, mások a szokások és más a sajtóhoz való viszony is. Tisztelet azoknak, akik mindennek ellenére mégis megpróbálják. Én magamat újságírónak tekintem, mégha jelenleg pályaelhagyó firkásznak is, ezért talán mélyebbe is megérintett az, amikor egy főszerkesztő (Liev Schreiber) rövid mérlegelés után úgy dönt, hogy csapjunk bele, borítsuk ki a katolikus egyház pedofíliától bűzlő bilijét, és nem ül rángó szájszéllel, zabszemmel a seggében, hogy mit szólnak a tulajdonosok, az Árpi vagy a Lajos. Vagy a Viktor. Amikor újságírók (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) vannak olyan tökösek, hogy komolyan vallásos íreket bírnak szóra olyan mélységesen szégyellt eseményekkel kapcsolatban, amiknek szörnyű emlékét rettegve űzték számon agyuk leghátsó bugyrába, és amit természetszerűleg soha nem gyónhattak meg, hiszen ezt az “élményt” éppen a gyóntató atya okozta nekik, és nem azt nézik, hogy ha ezt megírják, másnap már nincs állásuk. Amikor nem számítanak a tabuk, ha azok a létező legocsmányabb bűnöket takargatják – az ilyen dolgok miatt tiszteletreméltó Amerika, a szabadság földje. Ez jön le ebből a filmből, de minden pátosz, csillagsávos lobogó, melldöngető hősi póz és más efféle műmájerkedés nélkül. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

5 hozzászólás a(z) Spotlight: Egy nyomozás részletei (Spotlight, 2015) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  jó volt 6/,5/10, érdemleges inkább a történet miatt, mint a színészek miatt

 2. hand421 szerint:

  Csalódtam az értékelésedben, ez egy gyenge film. 3/10, ha a témát “fontosnak” minősítem akkor 5/10. Sablonos, kiszámítható, unalmas. Hol van ez a Kálváriához képest, hogy a témánál maradjunk.

  • efes szerint:

   Hát, nem maradunk a témánál, mert két tökéletesen különböző filmről van szó. Attól, hogy mindkettő papokról szól, még nem ugyanaz a téma, mint ahogy a 2001 Űrodisszeia és a Mézga Aladár űrkalandjai sem vethetők össze, holott mindkettőben van űrhajó. A Kálvária egy remek dráma, amiben egy pap keveredik a moralitás útvesztőjébe, tehát tkp. hitét veszti, míg ez a film egy MEGTÖRTÉNT esemény reprodukálása, tévéfilmes eszközökkel. Értelemszerűen, a cselekményt erősen megszabja itt a valóság tényszerűsége, ami ismerhető, és ismert is. A téma, miszerint egy kétezer éves tabu dől le óriási nyilvánossággal és óriási port felverve, az azért eléggé jelentős: itt ugyanis arról van szó, hogy először bizonyosodik be a katolikus egyházról, hogy annak felkent papjai közül döbbenetesen sokan bizony pedofilok, sőt, nem erőszakot is elkövettek, amiről ráadásul az egyház tudott, és ráadásul megpróbálta eltitkolni. Ennek felgöngyölítése a tulajdonképpeni cselekmény, amit ugyan egyáltalán nem akciódús – de ezeket leírtam. Nem figyeltél, vagy nem értetted a filmet.

 3. Papagorasz Takisz szerint:

  Szerintem ez a film nem csak a cselekménye (tabudöntés) miatt figyelemre méltó, hanem mert közel hozza az oknyomozó újságírók áldozatos munkáját. 8/10

 4. Olga Polgari szerint:

  Remek film! Egy lavinát indító, botrányos egyházi bűncselekmények, pedofílía, nemi erőszak köztük gyermekek megrontása sorozatának, az ilyen cselekedeteket végrehajtó személyek “kimentését” és fölfele bukásának kipattanásáról történtek filmre vitele, amely események elindították az egyházon, Vatikánon belüli papi visszaélések felszínre hozatalát, amely történések még most sem zárultak le,de legalább folyamatban vannak. Nagyon nagy odafigyelést kell ezekre a dolgokra fordítani, óvni kell a gyermekeket, felkészíteni, hogy tudatosan megvédhessék magukat a zaklatásoktól..
  Nagyon figyelemre méltó a film végén lévő felirat inserteken felsorolt városok hosszú sora a VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL, ahol feltárták a gyermekek zaklatásainak végtelen sorát!
  Ijesztő volt a szülők vaksága, gyanútlansága illetve beletörődése!
  Egyáltalán nem volt hátrány, hogy tv-filmes, sok dialógos lett a feldolgozás. A színészek nekem nagyon hitelesek voltak.
  Megjegyzem, most lehetett látni a Verzio Fesztivál programján
  ebben a témában a magyar dokumentum filmet, “Visszatérés Epipóba”, ugyan nem egyházi érintettségről szól, de a történet ugyanaz, felnőtt személy, akinek a gondjára vannak bízva a gyermekek, éveken keresztül visszaél a szülők, gyermekek bizalmával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.