Szerelmes SMS (SMS für Dich, 2016)

Bár nyilvánvaló, hogy az SMS (illetve chat és az összes többi szöveges csivitelés) a modern társas kapcsolatok jellegzetes, ha nem meghatározó kommunikációs eszköze, csatornája, mint filmes narratív elem, azért gyorsan unalmassá válik. S miután már több, a maga körében olykor még komoly sikereket is arató film tette meg ezeket a kis felbukkanó szövegbuborékokat cselekményének markáns szervezőjévé, azért elég nagyot kell lódítani ahhoz, hogy ez a ki izé a mozivásznon ne okozzon a nézőben (s főleg a kritikusban) hangos feljajdulást. Persze, mit is várjunk ez ügyben egy olyan filmtől, melynek már a címe is ez: Szerelmes SMS. Nem is csalatkozunk, sőt, a feljajdulás is megvolt, de éppen ezért kisebb meglepetés, hogy simán végigbírtuk a filmet, hovatovább még a finálé (ach, mein Gott!) német dance-slágerét is végighallgattuk jó néhányan.

Persze, az uborkaszezon közepén ne is várjunk csodákat. Pont elég, ha az ember be tud ülni egy hűvös moziba, ahol megnéz egy hellyel-közzel épkézláb filmet, ami viszont azért túlzottan nem terheli meg a gyomrát, tekintettel az odakinti anomáliákra. Ez a “semmi különös” kis német romantikus komédia becsületesen teszi a dolgát, olyan, mint egy Volkswagen Polo. Megbízható, keveset fogyaszt, de nagyjából 99%-os biztonsággal elviszi utasát oda, ahová az el akar jutni. Természetesen a “romantikus komédia” és a “szerelem” koordinátarendszerében, mint tervezhető hatótávban. Semmi extra, semmi luxus, csak precíz, takarékos német technológia.

Sőt, helyenként még kifejezetten cuki is. Az elején kezdődik a film (tehát nem késünk!), méghozzá igen ügyesen, akarom mondani, hatásosan: az egyik főszereplő jegyesét a szeme láttára gázolja halálra egy autó. A valóban sokkoló felütés azonban egyenletes ritmusban oldódik fel az egyre langymelegebb, egyre rózsaszínebb érzelmekben, míg a kötelező buktatókon és fordulatokon keresztül jutva a gyászoló szerelmes feledni tudja jegyese elvesztését, egy új szerelemben. Ez spoiler, de hát úgyis tudjuk, hogy egy romantikus komédia mindig a szerelemről szól, s a végén a szerelmesek boldogan pihegnek egymás karjaiban. Ilyen ez a film, szerintem nincs vele komolyabb baj. Szeretni fogja, aki az ilyeneket szereti. 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Idén júliusban is lesz Szánsájn fesztivál a Cirko-Gejzír moziban | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.