Végső állomás 2. (Final Destination 2.,2003)

Minden mindennel összefügg. Mint a pók hálójában, csak a Pók most maga a Halál. Vagy mint a sorba állított dominók, de az elsőt a Halál pöccinti el. A Nagy Kaszás kipécézte magának Kimberley-t, ugyanis megmutatta neki mi fog történni. Hasonlatosan az ismert zen példázathoz, csak most nem egy Tokióban lehulló falevél okozza sokszoros ok-okozati összefüggésben a párizsi Eiffel-torony ledőlését, hanem egy rönkszállító kamionon elpattant láncszem miatt történt az az irtózatos tömegkarambolt valahol a 23-as autópályán. Kimberley előre látott mindent, amikor kinyitotta a szemét, látta, hogy éppen a 23-as autópályára készülnek rátérni. Az apjától rövid hétvégi kiruccanásra kölcsönkért terepjárójában a barátai vihognak eszelősen, az épp imént nyomtak el egy hatalmas spanglit, a tőle balra levő furgonban ugyanaz a terhes nő, mögötte az a rosszarcú férfi, az ütött-kopott kombijában, a fekete bőrruhás motoros éppen olyan türelmetlen, pontosan úgy, mint abban a rettenetes vízióban. Előtte nagy sebességgel egy jókora farönkökkel megrakott kamion száguld el… Rossz vízió, vagy figyelmeztetés volt? Hiszen a vízióban szereplők mindannyian itt vannak körülötte… De ott, vele együtt mindenki meghalt… Hirtelen ötlettől vezérelve keresztbe állítja kocsiját, így megakadályozva az előrelátott karambolt. Persze a többi autós semmit sem ért az egészből, tülkölve, dudálva, türelmetlenül fogadják a lány akcióját, akit egy éppen a kocsisorban veszteglő rendőr rögtön kiszállít a kocsiból. A terepjáró mellet állva döbbenten nézik végig, ahogyan a 23-as sztrádán száguldó rönkszállító kamion utánfutója félrefordul, a hatalmas farönkök gigászi dárdaként fúródnak a kamion mögötti forgalomban haladó gépkocsikba, emberi testrészek, felismerhetetlenné törött autóroncsok mindenfelé… De a látomásban ők voltak az áldozatok… Kimberley hisz benne, ők is sorra kerülnek.

Az első Végső állomásban egy diákokat szállító repülőjárat katasztrófáját jósolta meg az egyik diák. Néhányan beparáztak, ők nem zuhantak le, ekkor még megúszták, de aki rajta van a Halál listáján, nem menekülhet… Úgy is lett. Nem maradhat ki senki, a sorsa ellen nem tehet senki semmit. A második részben Kimberley ismeri az első részben történteket, ám ez a tényeken egyáltalán nem változtat. És még a dolgok is súlyosabban alakulnak, ha lehet…

A tutiság az az, hogy az általam egyébként nem túlságosan rajongott tini-horror műfajától, így néhány Sikoly után, könnyű szívvel búcsút vennék. Ezzel azonban életem (sokadik) nagy hibáját követném el, mert a Végső állomás kettőt akkor nem láthatnám. Szerkesztőm szeszélye folytán azonban nem így lett, és így jó lett. Ugyanis régen szórakoztam ilyen jól horror-filmen, a sok vértől, kifojt szemtől és béltől függetlenül. Nem tudom, a film alkotói (David R. Ellis rendező és Craig Perry producer) hogyan csinálták, de az biztos, hogy filmjükkel sikerült majdnem ugyanazt a hatást elérni, mint egy más műfajban, bizonyos Hanna és Barbera uraknak (lásd pl. Tom&Jerry-sorozat). Az ismert rajzfilm-sorozatban történnek úgy a dolgok, mint ahogyan járnak tragikusan pórul a kiszemelt áldozatok a Végzetes állomásban. Beülsz egy fogorvosi székbe (para ez, már önmagában is!), közben a váróban elpattan az akvárium csöve, a víz a konnektorba folyik, rövidzárlat, de te benn a székben éppen altatás alatt vagy, az altatógép pedig árammal működik! Tragikus, egyben ellenállhatatlanul komikus is. Morbid humora van a filmnek, mint a viccben:
– Pistike, vigyázz, szakadék! – Á!
– Pistike, vigyázz, szakadék! – Áááááááááá!

Az ehhez hasonló, paradox módon (talán csak számomra?), ízléses morbid humoron, valamint a horrorhoz méltóan csavaros cselekményszövésen kívül szólni kell még a színvonalasan kivitelezett akciójelenetekről, és a pontos vágásról is. Megkockáztatom, Ang Lee-t talán kivéve, sehol máshol nem látni ennyire bravúrosan fényképezett, eredetien látványos tömegkatasztrófákat és karambolokat, mint itt. És hát itt megvan az, amit sokszor elfelejtenek alkalmi és profi horrorfilm-rendezők egyaránt: a legnagyobb rettegést mindig a teljesen hétköznapi szituációk, a mindennap használt eszközök okozzák. Egy kissé idegesnek látszó fogorvos megremegő keze, vagy egy ártalmatlan turmixgép tisztítása, horror, nem? Vagy éppen a Végső állomás kettő.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.