Égető bizonyíték (Burn After Reading, 2008)

Egészen biztos, hogy ez a film úgy született, hogy Coenék a tavalyi díjeső után összetrombitálták haverjaikat, és míg egyéb emberek hosszas partizásba, ők egy efféle könnyed és súlytalan film forgatásába kezdtek. Persze, olyan frivolsága ellenére is komor film, mint a Nem vénnek való vidék után kell egy kis lazítás, még akkor is, ha e film készítésének körülményei nem egészen úgy alakultak, ahogy én elképzelem.

Krimi-vígjátékba manapság már elég nehéz olyan elemeket hozni, hogy arra felkapják az emberek a fejüket, ám így egy nagy dobás farvizén talán el lehet passzolni ilyen kissé összefércelt dolgot is, mely néhol szórakoztató, olykor nevetséges is, úgy Coenesen bizarr és cinikus, ám valljuk meg: elég üres. Balfék lúzerek kontra vérprofi menőcsávók, ilyen kémtörténetes szósszal leöntve, melynek végén csak annyi derül ki, hogy a menőcsávók is épp olyan balfék lúzerek, mint jelenlegi ellenfeleik. Itt mindenki a farok kellemetlenebb végén van, ahogy ezt szokás mostanában mondani, csak az nem derül ki, hogy a kellemesebb végén van-e egyáltalán valaki. Cinikus válasz lenne, hogy persze hogy: a Coenék.

Azért, persze szórakoztató a film, egészen komoly sztárok csinálnak magukból idiótát a lehető legnagyobb nyugalommal, vélhetően a legnagyobb szórakozásukra, szórakozásunkra. Brad Pitt például a melírozott hajú, ugribugri fitnesszedzőként elementárisan komédiázik, utolsó filmbéli arckifejezésén azóta is röhögök. John Malkovich kopasz titkos embere a lassan és jól artikuláltan trágár beszédmódjával találó karikatúrája az önön fontosságába vetett hitében csalatkozó bürokratának. George Clooney szimplán idétlen, ő már többedjére cikizi ki saját, macsó karekterét.

Kiváló szituációk, meghökkentő ötletek is adódnak a filmben, azonban ezek csupán öncélúan elpufogtatott poénokban sülnek ki, nem állnak össze egy ívvé, amely valahonnan valahová húz. Ha pedig ez a nihil a mondanivaló, akkor meg nem elég erős a konfliktus: ui. ki nem szarja le, hogy egy középkorú fitnesszterem-tulajdonosnő honnan szerez pénzt szépészeti műtétjeire/kirúgnak egy CIA-ügynököt? Valahogy úgyis szerez, ha annyira muszáj/amúgy is túl sok van belőlük. Úgyhogy ez a film csupán kevéssé átlag feletti műfajában, amúgy még annyi sem. Coenéktől egyértelmű csalódás. (5/10)

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

15 hozzászólás a(z) Égető bizonyíték (Burn After Reading, 2008) bejegyzéshez

 1. indeus szerint:

  szerintem ebben a filmben kár bármilyen mélységet keresni. szórakoztató másfél órás agymenés. nekem bejön ez a humor, de malkovich miatt gondolom nem mindenkinek. pedig ő a legjobb!

 2. efes szerint:

  @indeus: ja nekem is bejön, amúgy. Az 5/10-el kicsit alápontoztam, de nekem a Nem vénnek való.. az nagyon bejött, és ezt az után nem sokkal néztem meg. Ezért a fanyalgás. Ha sok szar film után néztem volna, nyilván jobban bejött volna…

 3. indeus szerint:

  mi a párommal néztük úgy hajnali 1 körül egy rohadt szar nap után és dőltünk a röhögéstől. Aztán pár nap múlva egy harmadik valakivel néztük, aki nem röhögött, de mi addigra már sírtunk 😀

 4. mr.joshua szerint:

  Az a Brad Pitt-fej engem is kínoz! 😀

 5. Dr. No szerint:

  Többedszeri megnézés után azt kell mondanom, nem értek egye az értékeléssel. Nekem ez a film arról szól, amiről a legnagyobbak, mint pl. a Starship Troopers. Vagyis hogy az emberiséget a múltban, a jelenben és a jövőben egyetlen erő kormányozza, amely nagyobb az atomenergiánál és kimeríthetetlenebb, mint a csillagok sugárzása, ez pedig a hülyeség, mégpedig az áttörhetetlen, aljzatbetonszerű fajtából, és kiterjed a társadalom minden szintjére. Nagy és filozofikus film. Csak nehéz átvenni a rezonanciáját.

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Szerda | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Fargo, 1. évad (Fargo, Season 1, 2014) | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.