Sasszem (Eagle Eye, 2008)

Ebben a Sasszem című filmben D.J.Caruso, Steven Spielberg vigyázó szemeivel a háta mögött, egész egyszerűen összemixelte Kubrick bekattanó számítógépét (2001 Űrodisszeia) a Mátrix távirányításos akcióival, Öböl Miska zászlólengetéses, elnökmegmentéses patetikus és patrióta ömlengéseivel és Jack Bauer paranoid és pszichopata világmegmentéseivel. A sok helyről összelopkodott, összetákolt patchwork így csak akkor mutat egységes, kompakt képet, ha csak valami háttértevékenységnek fogyasszuk, pl. játszunk, olvasunk, beszélgetünk, családi életet élünk közben, néha odapillantunk, amikor -jó adag turbódolbysurround hangeffekt közepette- néhány perverz módon megkoreografált autós üldözés zajlik, és csettintünk: ej, ez aztán tud ez a didzsé karúszó. Ha azonban ott ragadunk, percenként törünk ki hisztérikus vihogásba, hiszen pillanatokon belül megismerjük az elképesztően béna, nulladimenziós karaktereket, azok kisdobos-parancsok analógiájára felépített motiváció-rendszerét, a logikailag igen rozoga cselekményt, a sematikus jelenetek tömkelegét, blabalabla.

A sztoriról legyen elég annyi, hogy egy fénymásológép szalonban dolgozó fiút (Shia LaBeouf), valamint egy gyermekéért aggódó anyát (Michelle Monaghan) valaki titokzatos telefonhívásokkal zsarolva, arra sarkallja, hogy gyanús, első látásra is terrorista-cselekedeteknek látszó tevékenységet végezzen, sarkában a tökéletesen idióta terroristaelhárító ügynökkel (Billy Bob Thornton) és egy katonai elhárító bombázóval (Rosario Dawson). A nagy sarkallásban több, valóban látványos autós üldözésben összetörnek sok-sok autót, de hőseink a szokásos üldözéses akciósablonokon magukat átverekedve eljutnak a Pentagon szupertitkos objektumába, ahol mindenre fény derül. 😀 Majd zászlók fognak lengeni, szólni fog a Csillagsávos lobogó, elnök is megmenekül, fiú csókolózik a lánnyal, vége, stáblista. Tökéletesen felesleges, sablonos, kliséktől hemzsegő, minden-jelenetét-láttuk-már-film, életünkből könnyelműen kidobott két óra. Az akciójelenetek miatt ad az asanisimasa 2/10-et rá.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Sasszem (Eagle Eye, 2008) bejegyzéshez

 1. ChrisDry szerint:

  Ezt vártam, ezt kaptam, e miatt 3/10. Ha többet vártam volna akkor nekem is csak 2/10 lenne.

 2. efes szerint:

  @ChrisDry: nem vártam semmit, tök vakon néztem meg a Rocco és fivérei után…:)

 3. Senderos szerint:

  Tipikus gagyi, amerikai akciófilm. Át szoktam suhanni az ilyenek felett, ezt csak azért néztem meg anno, mert láttam, hogy játszik benne Michael Chiklis(ő volt a kis kopasz, akit aszem a gép megtett az elnöknek), kapott is vagy 3 percet a vásznon összvissz:)

 4. _DelMare_ szerint:

  🙂 azért ez nekem nem volt ennyire az alja, bár hozzá kell tennem, h most nem tudtam volna teljesen visszamondani a sztorit, rgo nyílván komoly nyomott hagyott bennem.. egy 4-5 pontot azért megért. moziban.

 5. koimbra szerint:

  Annyira nem volt rossz, de igaz, hogy elég gyenge lett. Az akcióra kellett volna rámenni, de azt nagyon elcseszték, rángatták a kamerát, alig lehetett látni belőle valamit. No meg elszálltak néhány ötlettel is.

 6. Rorschach szerint:

  Ez akkora film volt, hogy már egy másodpercet se tudok felidézni belőle.

 7. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szombat | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.