Dilidoki kiütve (Shrink, 2009)

Én azt ütném ki, méghozzá minimum 40000 volttal, aki ilyen idióta, ráadásul félrevezető magyar címekkel látja el az idegen, esetleg nem, vagy csak nehezen lefordítható című filmeket. Kevin Spacey ráadásul nem is dilidokit (tehát pszichiátert), hanem pszichológust (mondjuk, agyturkászt) játszik Jonas Pate Shrink című, Hollywood hátsó udvarában kotorászó, független drámájában. A Spacey által alakított Carter nevű pszichológus a legmenőbb hollywoodi sztárok lelki életét kezeli sztárstátuszban már évek óta, így rajta csapódik le mindaz, aminek nem szabad látszódnia a rivaldafényben. Luxusvilla-szerű rendelőjében egymásnak adja a kilincset a politoxikomán pszichopata színész, az öregedő, alkoholista és szexmániákus rendező, a frusztrált és fóbiás producer mellett néhány “normális” Los Angeles-i polgár is. A ránehezedő, felesége öngyilkosságával súlyosbított terhet Carter csak intenzív marihuánafogyasztással képes elviselni, aminek minél hitelesebb tolmácsolására Spacey nagy szakállat és kalácsra szívott arcot “növesztett”. Igen, a pszichológus legalább annyira szét van gurulva, mint páciensei, e film éppen arról szól, hogyan jön rá erre a tarthatatlan állapotra és hogyan tud (tud?) kilábalni belőle.

Pate ezt az öngyógyítási folyamatot egy kellemesen melankolikus hangulatú filmben meséli el nekünk, melyben felvillant néhány érdekes és pontosan találó filmesgeci karaktert, elsüt néhány jó benyögést, megmutatja Kevin Spaceyt szívni, sokszor, kis reklámot csinál legalább 8-10 féle, hazánkban nem kapható (!:) fűfélére, aztán nagyjából ennyi is. Feltűnik szegény Robin Williams is, ő az alkesz rendező, én mindig szomorú leszek, ahányszor meglátom: olyan enervált szegény mostanában. Maga film semmi különös, ha belefut az ember, nem okoz nagy traumát, ha kihagyja, nem veszt semmit. De Spacey azért baromi jó színész… Asanisimasa szerint ez a film: 5/10.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

19 hozzászólás a(z) Dilidoki kiütve (Shrink, 2009) bejegyzéshez

 1. tmichel szerint:

  szerintem nagyon is nézhető film volt. nálam 7/10. 🙂

 2. efes szerint:

  @tmichel: szerintem is nézhető, ha úgy adódik..:)

 3. huszszalategytizesert (törölt) szerint:

  spacey es dilidoki. azt hittem a kpax-rol lesz szo…

 4. murunga szerint:

  jó ez a film, szpészi meg csont nélkül folytatja benne az amerikai szépségben játszott figurát. miatta jó ez a film is.

  a cim forditásért büntetőt kaiser sosa-tól!

 5. nemvállalom szerint:

  Letöltöttem, 20 perc megtekintése után repült a kukába. Az Amerikai szépség amúgy favorit.

 6. The General szerint:

  Nem kritika, de a “shrink” az pszichiáter. A filmet ugyan nem láttam, de a magánpraxisban dolgozó agyturkászok bizony pszichiáterek, tehát orvosok, nem pedig pszichológusok. Ettől még a magyar cím borzalmas…de ezt már megszokhattuk. A poszt alapján érdekesnek hangzik a film, meg is lesem valamelyik nap. Spacey meg nagy király. Ennyi.

 7. Oarbeaskoa szerint:

  egyre nagyobb az igény a pszicho fogalmak tisztázásához. és ez jó hír. nem láttam a filmet, de egy ilyen magánrendelő pszichoterápiára berendezett igazából, ez az általános, ez jelent igazi terápiát, ez a valódi “agyturkászás”, habár ez a szó szerintem nagyon rossz fogalom arra ami történik azalatt. Pszichoterápiát végezhet a megfelelő módszerre kiképzett szakember. Nagyon sok módszer van, 3 nagy szemlélet határozza meg a 3 csoportot: személyközpontú, pszichodinamikus és kognitiv. De sok olyan módszer van amelyet nehéz behatárolni. És erre általában pszichiáter és pszichologus képzi ki magát. Más szakmabeli ritka. A filmben Spacey valószínűleg pszichiáter, de a probléma az pszichoterápiás természetű, amely bármely pszichoterapeutával megtörténhet. Neki segíthet ebben a szupervizió, vagy ő is járhat terápiára, ami önismeret gyanánt mindenképp javasolt, ha nem volt meg. de minden módszer igényli az önismeretet.

 8. Jozsó_ szerint:

  Kevin Spacey miatt mindenképpen érdemes megnézni. Ajánlott!

  Nálam is 7/10-es.

 9. efes szerint:

  @The General: @Oarbeaskoa: Maradjunk ennyiben:
  hu.wikipedia.org/wiki/Pszichol%C3%B3gus
  hu.wikipedia.org/wiki/Pszichi%C3%A1ter
  A filmben Spacey a díványoztató bölcsészfazont játszotta, nem a gukkerelő orvost.

 10. vakhangya szerint:

  @efes: fyi mindketto divanyoztat, sot van olyan pszichiater akinek van pszichologus vegzettsege is van. KS sztem zsenialisan jatszott a filmben.

 11. bettina szerint:

  bocsi, csak egy kérdés. robin williams miért nincs sehol a stáblistán??? a filmben láttuk, hogy ott van, de a nevek között sehol… van ennek oka??? két napja keresgélem a neten a vélaszt, talán ti tudjátok.. köszi

  • efes szerint:

   Az imdb stáblistáján ott van, a vége felé – de hát nem is volt olyan jelentős szerepe, mint ahogy írtam is. Sokszor előfordul amúgy, hogy híres színészek cameója nincs feltüntetve az adott film stábjában, ennek az okát nem tudom. Ha jól emlékszem, pl. a Négy szobában sem volt feltüntetve Bruce Willis, pedig a filmben ott volt, láttam. 🙂 Mondjuk itt azért Robin Williams több volt egy szimpla cameónál…

 12. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 14. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

 15. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

 16. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 17. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.