Tudat alatt (Inconscientes, 2004)

Az elsősorban forgatókönyvíróként tevékenykedő spanyol Joaquín Oristrell első játékfilmjében valami egész furcsa műfaji kalandra vállalkozott: a Tudat alatt egy tudománytörténeti ihletettségű, frivol és olykor pikáns komédia, melyet felületesen könnyen letévéjátékozhatunk ugyan, de alaposabban szemlélve igen meglepő pozitívumokat is felfedezhetünk benne.

Kicsit ijesztő ugyan az a manír, amellyel Oristell a múlt századelőn játszódó történetet képileg kívánja hitelessé tenni. A némafilmeket idéző kimaszkolások és a jeleneteket elválasztó “kifutó filmszalag-effektek” egy hetvenes években készült tévéjátékban is meglehetősen ciki alkalmazásnak tűntek, efféléket legfeljebb a videóbubus Kovács apuka alkalmaz manapság Balázska osztálykirándulásáról készített házi videófilmjének összeállításánál, amivel sikert is csak legfeljebb az osztály előtt történő levetítésével arat. Mozifilmen legutoljára talán Menzel bácsi mesélt ilyen modorban bizonyos kurblit tekergető mesés férfiakról, de az ott tematikusan a helyén volt, és hát Oristellnek sincs meg az a bája, mint Menzelnek.

Oristell tulajdonképpen a kor divatjának megfelelő freudiánus elveket követve mesél el egy szerelmi sokszög történetét, az adekvát szexuálpszichológiai utalások és következtetések meghozatalával, kulcsjelenetben, magának Freud doktornak “cameójával”. A film hangvételét pontosan jelzi az egyik jelenet, melyben egy orvosi konferencián felszólaló Alzheimer doktor elfelejti előadásának szövegét. Luis Tosar, Bardem mellett a másik vezető spanyol színész az egyik, Alex Brendemühl a másik férfi főszerepben óriási ferencjóska-szakálban pompázva játszik intellektuális seggrepacsit, melyben négy pszichiátriai eset különös sorsán közvetve hullik le a lepel saját magánéletük meglepő titkairól. Oristell a történetet, a jelzett vizuális modoroskodás mellett, ügyesen, a fordulatokat meglepően tálalva meséli el, így a film, a vicces és szórakoztató színészi alakításokkal az asanisimasa szerint: 6/10. Vasárnap délutánra épp a megfelelő választás, a gyomrot nem fekszi meg, de a könnyed szórakoztatás sem megy az agyunkra.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.