Hajnali mentőakció (Rescue Dawn, 2006)

Werner Herzog, a német rendező, aki képes lett volna az amazónai őserdőbe operaházat építeni (Fitzcarraldo), ismét a dzsungelben tapicskol. A Hajnali mentőakcióban magát Batmant szívatja meg alaposan, bár meg kell vallani, Christian Bale igen keményen állja a sarat. Herzog tehát ismét kedvenc témáját boncolgatja: főhősét egy számára idegen környezetbe pottyantja, majd nézi, hogy mihez kezd most. Szerintem gyerekkorában legtöbbet azzal szórakozott, hogy hangyákat, bogarakat potyogtatott vízbe, tűzbe, mindegy hová, ahol azoknak biztos nem jó, és nézegette őket. Később filmjeiben ugyanezzel szórakozik, csak már emberekkel.

Ezúttal a laoszi dzsungelbe dobja le Dieter Denglert, a német származású amerikai pilótát. 1965-ben járunk, a vietnami háború kezdetén. Dengler hadnagyot (Bale) egy titkos akcióban lelövik és rövidesen a Vietkong amerikai filmekből már jól ismert dzsungelbéli bambuszbörtöneinek egyikében találjuk, néhány már évek óta ott sínylődő amerikai vagy Amerika-barát rab társaságában. De ebben a pillanatban el is felejthetjük a Rambo– és Missing in Action-filmek sablondramaturgiáját, nincs Stallone, és nincs Chuck Norris, hanem csak a lucsok, az izzasztó és fullasztó zöld pokol, egy csomó érthetetlen nyelven kiabáló csenevész, de életveszélyesen pszichopata őr; és van a szenvedés. Herzogot látványosan ez érdekli, hogy mi történik a rabokkal, hogyan élik túl, hogyan esznek, amikor nincs mit enniük, hogyan fosnak be a nadrágjukba, hogyan alszanak kalodába zárva… Ilyenek, effélék. A menekülés képei is inkább valamiféle profán, túlélésért járt keresztút stációi, mint egy akciódús menekülés. Kvázi Pillangó 2.

Bale nagyot alakít. Szerintem, ezt a faszit nagyon durván kell terhelni rendezői szempontból és akkor tényleg zseniális teljesítményre képes… De nagyon jók a partnerei is: Steve Zahn és Jeremy Davies. Talán meglepetésként hathat, hogy Herzog még humort is képes ebbe a kétórányi kínszenvedésbe belecsempészni, bár ez a humor inkább az a fajta groteszk és nagyon fanyar humor, amivel például Vonnegut beszél a háborúról: a végletesen lesoványodott rabok állandó éhségtől már lassan megbomló agyából kígyóznak elő olykor meglehetősen bornírt beszólások, a börtönben élhető nyomorúságos élet pedig már annyira elképzelhetetlenül embertelen, hogy az már szinte abszurdként nevetséges. Hol tárolnák a rabok a szökésre eltett rizst, mint az állandóan náluk hordott kézi-WC aljában…

Herzog nem moralizál azon, hogy mi értelme a háborúnak, mit keresnek ezek az emberek ott, ahol semmi keresnivalójuk, ezt a kérdést elintézi azzal, hogy Dengler hadnagy pilóta és repülni akart, s az volt ennek a legegyszerűbb módja, hogy beállt a seregbe. De ha már ott van, ahová került, mit kell megtennie, hogy viszonylag emberként kerülhessen ki belőle? Hát, sok mindent. Tanulság ezen kívül nem nagyon van a történetben, a film mégis kifejezetten érdekes addig, míg Dengler meg nem menekül. Nem moralizál tehát, nem sugall néző- és álláspontot és nem manipulál, mint az egy poszttal ezelőtti Éhség című film, csupán beavatja a nézőt, egy mozifilmtől maximálisan elvárható mértékben, milyen lehet ellenséges terülten elveszve lenni egy embertelen dzsungelben. Aztán jön a kötelező csillagsávos farok, ami az eddig stabilan tartott 7-8 pontos tetszési indexemet jól lehúzza 5/10-re… Ha nem lett volna a végén örömujjongás és zászlólengetés, ha Herzog lett volna annyira karakán, hogy elvágja a filmet ott, amikor úgy tűnik, hogy Dengler esetleg megmenekülhet…

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

11 hozzászólás a(z) Hajnali mentőakció (Rescue Dawn, 2006) bejegyzéshez

 1. Senderos szerint:

  Hasonló impressziókat hagyott bennünk a film.
  Egy pilóta kalandos menekülése Vietnamból, közben megjárja párszor a poklot. Nem akarnak itt filozofálni Vietnámról, a háborúkról, millió filmben megkísérelték már. Itt egyszerűen csak egy katona szemszögéből akarják bemutatni a történéseket, a legapróbb részletekig bemutatva, hogy milyen problémákkal kellett szembesülnie ezalatt.
  A végét tényleg elbaszták.
  Nálam egy 6.5 a film, tetszett.

 2. stratez szerint:

  Ez egy jó film, és a vége sincs elbaszva. Ebben az esetben az egy marhaság, hogyha ilyesmit túl élsz, akkor az sem lehet hepiend. Bale pedig zseniális színész, ezt már láthattuk többek között a 3:10 to Yuma-ban is.

 3. orv szerint:

  Szegény Herzog ,nagyon ki lehet égve ,ha csupán ilyen téma bírt eszébe jutni. Pedig valamikor egészen filozófikus filmes volt ,értve úgy hogy nézhető filmben minden kultúra számára érvényes kérdéseket boncolgatva tudott “szórakoztatni”.
  Személyes kedvencem a DOLGOK ÁLLÁSA ,bár meglepetve láttam,hogy valami mai nyomorult lazán forgatott (vagy kiadott) ugyanezen címen ,ami minimum primitív.
  Van még:KASPER HAUSER ,BRUNO VÁNDORLÁSAI ,AHOL A ZÖLD HANGYÁK ÁLMODNAK ,FITZCARALDO ,PARIS,TEXAS ,BERLIN FÖLÖTT AZ ÉG ,amik elfelejtettek ,pedig alapfilmek volnának.
  Ha valaki tudja,hogy tudnám begyüjteni ezeket ,megírhatná.

 4. efes szerint:

  @stratez: Ja, végül is igazad van, ha túléli, akkor kell a happy ending. Az is sok lett volna, ha a kórházi ágyon azt olvassa, hogy a csaja elhagyta közben és az is, ha a CIÁs faszik eltussolják az ügyet, és látjuk Bale-t valami istenháta mögötti kocsmában megzakkanva, falubohócaként.

 5. efes szerint:

  @orv: Úgy tűnik, kicsit összekeveredtek az információk a hardvereden :), ui. a Dolgok állása, a Berlin fölött az ég és a Párizs, Texas, azok Wim Wenders filmjei, a többi Herzogé. Persze, német, német, de Meccsoda különbség!, ahogy Kazal László mondta volt anno az ismert kabarétréfában. De amúgy, ja.

  Ezeket kiadták DVD-n, és a megfelelő DVD-vásárlóhelyeken meg lehet őket rendelni, ezenkívül vannak az alternatív és illegális források, és Pesten, a Hollán Ernő utcában van az Odeon Videotéka, ott szerintem megvannak ezek kölcsönözhetően is.

 6. orv szerint:

  re:efes
  Hoppá ,korai volt a reggel – igazad van ,bár a többit fenttartom és megjegyezném ,hogy Wenders is nyújtja azt a lehetőséget ,mint Herzog ,azaz gondolkodtat.Herzog valóban más ,Fassbinder azt mondta rá,hogy “infantilis” ,pedig csak szimbolikus. És mindkettőjüktől hiányoznak a régebbi ,úgy 20-30 év előtti felvetések ,mivel ezek időtlen kérdéseket fogalmaztak meg ,bár lehet hogy a vietnámi történetben is van ilyen vonal ,mégis ,túl profánnak tünik és bezavar az is ,hogy százan forgattak a témában ,jót is meg rosszat is így minden képnek van már valami ismerős részlete…
  Volt háború elég meg van is ,hamár muszály ezt kibontani ,lehetett volna egy kevésbe szétfilmezettet is választani:Kelet-Timor ,Bosznia ,Ruanda ,Irak ,Szudán ,Örmény-Grúz-Üzbég-Tadzsik-Kirgiz kitudjami és miért ,Kína-Ujguria …
  És esetleg nem feltétlen überjóképü amerikai sportfiúval ,mert ez unalmas és hamis.

 7. efes szerint:

  @orv: Gondolom, a 20-30 évvel ezelőtti felvetések azért hiányoznak, mert azok 20-30 éve lettek felvetve, és talán ezek mára már nem annyira érdeklik az alkotókat…:) Herzog, úgy tűnik, ma pénzt keresni jár Amerikába, otthon meg csinálja a maga dolgait. Szvsz ezt a filmet is érdemesebb az amerikai vietnami tematikájú filmekkel összevetni, mint mondjuk a Woyceckkel, meg a többivel, de még így is felfedezhető egy erős motívumrendszer. Amerikai relációban pedig abszolúte semmi szégyellnivaló nincs ezen a filmen, Bale-nak én aztán abszolút nem vagyok rajongója, de itt rendesen odateszi magát. És hát nem is szép. 🙂 Az amerikai filmeseket (itt inkább nyilván a producereket) elsősorban és üzleti megfontolásból azok a háborúk érdeklik, amelyeknek Amerikában jó volt a “sajtója”, na most Vietnam ilyen és Irak-Öböl-háború ilyen, így ezekről készülnek filmet. Ruanda már nem annyira érdekes, így arról kevesebb film készül, de készül( pl. Hotel Ruanda, vagy akár a Vészhelyzet jónéhány epizódja). A többi córeszt meg nyilván megfilmesíti az, aki érintve van benne. Vagy nem. Ha lesz valaki, aki talál olyan megközelítési módot, hogy az érdekelje a nyugati világ mozinézőit, akkor ezek is feltűnnek majd a mozikban/DVDken, sok esélyt nem látok rá, ugyanis viszonylag kevés amerikai halt hősi halált ezeken a helyeken.

 8. nyuszisz szerint:

  Nem vagyok oda a háborús filmekért, de ez jó volt, kivéve persze a végét. Bale mellett tetszettek a mellékszereplők. Nem szeretem, amikor túlságosan szenvednek a filmekben, de jó taktika a rendezőktől, mert az ilyeneket egy életre megjegyzem.
  Most a csacsisat néztem Bressontól, a szívem szakad meg 😦

 9. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Kedd | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Mit nézzünk ma a tévében? – Vasárnap | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.