életREklám 2010 – Vetítés, díjkiosztó a Toldi moziban!

életREklám 2010: Nyitott társadalom vagyunk?

20 év szabadság!?

Vetítés, díjkiosztó március 25-én este a Toldi moziban.

Március 15-én lejárt a 2. alkalommal kiírt életREklám felhívás, melyet Magyarországon ezúttal is a BuSho (Budapest Short Film Festival) fesztivál koordinált, és amelyre végül összesen 11 országból 78 nevezés érkezett! Először a budapesti döntőre kerül sor 25-én este 20 órakor a Toldi moziban, ahol levetítik a főként magyar alkotóktól érkezett munkákat, de a szervezők nagy örömére küldtek nevezést finn, német, indiai, francia, olasz, portugál, román, szerb és amerikai filmesek is. A vetítések és a díjkiosztó után szlovák – magyar filmes DJ párbaj következik Pater Sparrow / Libor Anita & Fekete Xénia / Matrka Simon / Prikler Mátyás / Filip Kubiš közreműködésével.

A verseny célja az volt, hogy az alkotók olyan 1 perces filmeket készítsenek, melyek tematikája az idén a „20 év szabadság!?” Az ezúttal a daazo.com videomegosztó jóvoltából már online is nevezhető alkotásokat 3 országban (Csehország, Magyarország, Szlovákia) külön-külön zsűri értékeli és díjazza, majd a legjobbakat továbbítja a pozsonyi döntőre!!! A magyar zsűriben ezúttal is részt vesz Bollók Csaba és M. Tóth Géza filmrendezők, de csatlakozott hozzájuk a szintén első alkalommal megrendezett életREklám workshop vezetője, Xantus János is, az SzFE tanára és a Film- és TV Főtanszak külügyi referense.

A workshopot a prágai FAMU és a pozsonyi VSMU egyetemek mellett Budapesten az Színház- és Filmművészeti Egyetem koordinálta, melyre meghívást kaptak még a MOME az ELTE és Képzőművészeti Egyetem hallgatói is és amelyen a kiválasztott alkotók ingyenesen vehettek részt! A szakmai munkát irányító bizottságban Xantus mellett részt vett Szirtes János, Széphelyi Júlia valamint Sági Róbert, akik közösen mintegy 25 alkotó munkáját követték figyelemmel. Néhány alkotónak lehetőséget biztosítottak, hogy az Egyetem gépparkjának használatával és a Kodak nyersanyag felajánlásával S16-os filmre forgassa alkotását, melyet azután Kodak Cinelab Hungaryhívott elő, majd a Focus Fox szintén támogatásként díjmentesen digitalizált. A budapesti mellett pedig még egy konkrétan animációs workshop került megrendezésre, határon túli magyarok bevonásával a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, az ASIFA Hungary szervezésében, Patrovits Tamás vezetésével.

A zsűri által kiválasztott 10 legjobb alkotást delegálja a március 31-én Pozsonyban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőre, ahol kiderül majd, hogy ki lesz a végső győztes, akinek 3000,- eurós fődíj a jutalma, de a második 1000,- és a harmadik helyezett 500,- eurós díja is figyelemre méltó. Azonban ezúttal már az országos döntőn is értékes díjazásban részesülnek a győztesek, a legjobbnak 1000,- a második helyezettnek 600,- míg a bronzérmesnek 400,- dollár a jutalma a főtámogató az Open Society Institute jóvoltából. Az esemény további támogatója az International Visegrad Fund, magyar partnerei pedig a Duna TV, a Film.hu, az Origo és az ARC, újfent támogatónk között volt a Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete valamint a Budapesti Szlovák Kulturális Intézet, akik támogatásukkal lehetővé tették, hogy az érdeklődők mozgóképen fejezzék ki véleményüket.

A szervezők ismét törekszenek arra, hogy az alkotások minél több fórumon hozzáférhetőek legyenek majd és a végső döntést követően népszerű internetes portálokon jelenjenek meg, ahol a nagyközönség ismét értékelheti a beérkezett filmeket. A 30 legjobb helyezést elért filmet elküldik „az egyperces filmek világszervezetének” a ONE MINUTE – ONE WORLD  fesztiváljain való részvételre, valamint szerepeltetik őket minél több magyar, szlovák és cseh zenei- és filmfesztiválokon. A kiválasztott filmek szlovák, magyar és cseh televíziókban, blokkokban jelennek majd meg valamint felkerülnek a 2010-es 20 év szabadság?! dvd-re.

Kategória: Hírek | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.